Banii Fermierului | spatii de depozitare cereale

Presa economica din Romania ii situeaza pe cei care fac din cereale pe un piedestal, undeva sus, sus de tot. Un gen de “baieti destepti”, daca doriti. Sigur ca, financiar vorbind, este un succes sa rulezi 420 de milioane de euro cu sub 100 de angajati. Sa nu uitam insa esentialul: traderii castiga pentru ca fermierii produc !

Ce vreau sa spun prin asta? Cumva, accentul prea mare pus pe partea comerciala in detrimentul productiei. Or, ce ar fi traderii, fara productie?!

Pana la urma, succesul traderilor transmise un mesaj foarte important: potentialul urias pe care il are agricultura Romaniei. Companii mari, gen Cargill, cu capital strain, nu ar investi intr-un domeniu fara viitor, mai ales acum, in vremuri de restriste. Ba mai mult decat atat, putem spune. Recent, Cargill si alti jucatori similari au achizitionat noi silozuri, crescandu-si astfel capacitatea de stocare a cerealelor.

De partea cealalta, a producatorilor, am observat ca, in ultima vreme, tot mai multi fermieri reusesc sa se doteze cu spatii de depozitare, de la simple magazii la silozuri. Ceea ce e bine.