Cat pierde statul, prin neplata TVA, la traficul de carne?

Posted in Preturi & Piete on Sep 25, 2009

Nu trec 2, 3 zile, ca in presa din vestul tarii,(judetele Bihor, Arad si Timis) sa nu citim de cate o captura cu cereale, legume,  fructe sau carne, a Garzii Financiare ori a Politiei de Frontiera. Despre traficul din zona frontierei cu Ungaria am scris si cu alte ocazii.

Astazi, va propun un calcul, din care sa vedem aproximativ cat se castiga din astfel de activitati. Mai bine zis sa vedem cat pierde statul prin neplata taxei pe valoare adaugata (TVA) de catre cei care practica achizitii  intra-comunitare de diferite produse ( carne, fructe, legume, cereale etc) fara plata cuvenitelor taxe la bugetul de stat.

De regula, pentru asemenea transporturi se folosesc camioane de 20 de tone, ceea ce inseamna ca, o cursa costa 20.000 de euro.( 2.000 kilograme inmultit cu 1 euro kilogramul, pretul de achizitie al carnii din tarile UE). La un transport, in valoare de 20.000 euro, TVA reprezinta 3.800 euro ( 19 % din 20.000 euro), adica atat “economiseste” traficantul care refuza sa plateasca TVA la stat.

Surse ale Garzii Financiare spun ca, de obicei, o firma reuseste sa faca circa 50 de trasnporturi de carne intr-o luna de zile. daca impartim 50 la 20 de zile lucratoare, sa presupunem, observam ca 2,5 transporturi pe zi nu este un target imposibil de realizat. Dimpotriva. Inmultind mai departe numarul de transporturi ( 50 )  cu TVA pe transport  ( 3.800 euro ) obtinem suma datorata la stat de catre importator: 190.000 euro. Adica atat reprezinta TVA pe care firma il datoreaza statului pentru achizitiile intra-comunitare efectuate intr-o luna de zile: 190.000 euro.

Asadar, aproape 200.000 de euro  sunt banii pierduti de stat de pe urma unei singure firme. Dar oare cate companii se indeletnicesc cu astfel de business-uri? Surse GF spun ca, actualmente , evaziunea fiscala din Romania  depaseste 1  miliard de euro.


Continut asemanator:

Comments are closed.


  • You Avatar