De ce nu vor bancile sa finanteze agricultura ?

Posted in Financiar on Sep 22, 2009

Chiar astazi, intr-un articol anterior,  spuneam ca,  fara sustinerea bancilor,  este aproape imposibil de dezvoltat o afacere agricola. Ei bine, uitati ce parere are pe aceasta tema Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, nimeni altul decat candidatul Romaniei pentru postul de comisar european pe Agricultura.

De fapt, aceste opinii nu fac altceva decat sa intareasca o convingere veche de cand lumea: fara credite poti creste doar pana la un anumit nivel. Dupa aceea trebuie sa te imprumuti !

Intrebarea care se pune este de ce fug bancile de agricultura? Desigur, una este sa faci  afaceri cu statul, cum procedeaza unitatile bancare in prezent, despre care se stie ca nu poate da faliment si alta sa imprumuti un fermier  mai sarac, de la care, la o adica,  nu mai ai mare lucru de recuperat.

Si totusi, lucrurile astea ar trebui rezolvate cumva daca vrem ca treaba sa mearga inainte.  Cea mai plauzibila rezolvare ( tot )  numai statul o poata da. Prin anumite forme de imprumut, garantat de stat, bancile ar putea fi sensibilizate sa injecteze bani si in agricultura.  Daca se indeplinesc anumite  conditii de risc, bancile, ca societati comerciale care functioneaza dupa legea profitului, vor da navala  sa finanteze activitati agricole.


Continut asemanator:

Comments are closed.


  • You Avatar