De ce nu hranim 100 de milioane de oameni?

Posted in Preturi & Piete on Sep 22, 2009

Marele atu al tarii noastre este,  fara indoiala,  uriasul potential  de productie de care dispunem. Calculele specialistilor ( deci nu ale guvernantilor!  ) releva faptul ca Romania ar putea furniza hrana pentru 100 de milioane de oameni. Tinand cont ca tara noastra numara doar cca 20- 23 de milioane de locuitori, rezulta ca, cu  surplusul  productiei am mai hrani diferenta de cca 100  de milioane de persoane.  Desigur, acest lucru ar aduce bani frumosi , la companiile private si la stat.

In realitate insa, Romania nu numai ca nu exporta produse agricole pe masura posibilitatilor, ci aduce marfa en gros de peste hotare. Statistica ne spune ca actualmente importam cca 79-80 la suta din hrana, dintre care, o buna parte se face si la negru. Deci, fara plata taxelor si impozitelor catre stat. Asadar, pierdem de doua ori: o data ca nu exportam si a doua oara ca importam la negru.

Ce lipseste in acest moment cel mai tare tarii noastre pentru a putea macar sa avem o speranta de mai bine? Am alcatuit o lista cu cele mai mari deficiente care afecteaza  in primul rand mediul agricol autohton:

1.Faramitarea suprafetelor agricole. Pe 0,5 hectare de teren nu se va putea face niciodata agricultura competitiva.

2.Lipsa asociatiilor de fermieri. Chiar si cei care lucreaza suprafete mai mici nu sunt grupati in asociatii de producatori.

3.Lipsa subventiilor agricole. Si plata acestora la timp, astfel  banii se pot irosi.

4. Baza materiala ( tractoare, masini agricole ) depasita. Astazi nu mai poti da randament cu tractoare fabricate in urma cu  20 de ani.

5.Inexistanta unor  piete de desfacere reglementate adecvat. Ce folos ca produci cata vreme n-ai cui sa vinzi la preturi satisfacatoare ?


Continut asemanator:

Comments are closed.


  • You Avatar