Archive for April, 2016

Prima de 6000 de euro pentru masini electrice 100%04.20.16

bani

Conform Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), incepand din 2016, persoanele fizice dar si persoanele juridice  care opteaza pentru achizitia unui autovehicul electric  100% electric vor primi, prin programul guvernamental Rabla Plus,  un sprijin de circa 6.000 de euro.

Ministrul MMAP,  Cristina Pasca, a mai anuntat faptul ca, in prezent, Guvernul pregateste ghidul de finantare pentru accesarea fondurilor necesare realizarii retelei de alimentare a automobilelor electrice.

 

 

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Prima de 6000 de euro pentru masini electrice 100%

654 milioane de euro pentru deseuri, biodiversitate, manegement risc si calitate aer04.20.16

ARBIO-950x150

Marti, 19 aprilie 2016, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat oficial Ghidurile solicitantilor pentru proiecte in sectoarele: deseuri, biodiversitate, managementul riscului si calitatea aerului din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020.

Este vorba de o alocare de 654 milioane de euro, care reprezinta 5,5% din alocarea totala aferenta programului, de 11,98 miliarde euro.

Mai multe detalii aici.

Transformati deseurile in Energie !

Cea mai rentabila valorificare a deseurilor o reprezenta transformarea acestora in energie, fie ca vorbim de ferme ori unitati de productie, etc.

Cum puteti afla informatii despre astfel de tehnologii ? In Romania, singura expozitie specializata exclusiv pe promovarea de echipamente de biomasa, biogaz si alte echipamente eficiente energetic, unde puteti sta de vorba cu producatori si distribuitori de echipamente,  este RoEnergy Romania. Urmatorul targ va avea loc in vestul tarii, la Timisoara in 19-21 octombrie 2016.

Ajuns la editia a V-a, Targul RoEnergy va acoperi urmatoarele tematici: biomasa, biogaz, cogenerare, energie solara, PV, eficienta energetica,  microhidroenergie, energie eoliana, infrastructura energetica, platforma led, etc.

Informatii suplimentare si inscrieri se pot solicita pe: info@roenergy.eu

Posted in Energii Regenerabile, Financiarwith Comments Off on 654 milioane de euro pentru deseuri, biodiversitate, manegement risc si calitate aer

BIRD acorda 48 milioane de euro pentru combaterea poluarii cu nutrienti04.15.16

cropped-grau.jpg

De acum inainte, Romania va putea lupta mai eficient impotriva poluarii cu nutrienti, datorita acordului incheiat intre statul roman si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de 48 milioane de euro, potrivit unui comunicat postat pe MFP.

Redam in continuare comunicatul:

Acord de împrumut pentru reducerea poluării

România a încheiat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare un Acord de împrumut în valoare de 48 milioane de euro pentru sprijinirea controlului integrat al poluării cu nutrienți. Documentul a fost semnat la Washington de către Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice și de Cyril Muller, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.

„Proiectul Băncii Mondiale semnat la Washington va contribui cu resurse suplimentare, cunoştinţe și sprijin instituțional în vederea promovării celor mai bune practici de producție agricolă și va consacra o nouă modalitate de a face agricultură. România are o populație rurală importantă. Guvernul Român acordă importanța cuvenită producției durabile în zonele rurale și bunăstării populației rurale”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.

„Banca Mondială este încântată să susţină România prin furnizarea de resurse suplimentare în vederea combaterii poluării solului și apelor subterane, protejând în același timp sănătatea românilor ce locuiesc în zonele rurale și potențialul sectorului agricol”,a declarat Cyril Muller, Vicepreședinte al Băncii Mondiale.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor implementează în prezent prima fază a Proiectului privind Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți. Obiectivul este acela de a reduce pe termen mediu și lung poluarea cu nutrienți a resurselor de apă și sol ale României și, în final, a Dunării si Mării Negre.

Prin finanțarea suplimentară semnată acum la Washington, proiectul va fi extins la întreg teritoriul țării, și va cuprinde atât investiții la nivelul comunităților locale, cât și măsuri de consolidare a capacității instituționale.

Astfel, la nivelul comunităților locale se urmărește optimizarea managementului deșeurilor animale și menajere, plantarea de perdele forestiere de protecţie împotriva deversării de nutrienţi, plantarea de arbori și împăduriri, furnizarea de echipamente pentru îmbunătățirea facilităților existente de stocare a gunoiului de grajd și de producere a compostului.

În ceea ce privește consolidarea capacității instituționale, Administraţia Naţională ,,Apele Române” va primi sprijin pentru monitorizarea și raportarea către Ministerul Mediului și Uniunea Europeană a datelor referitoare la calitatea apelor de suprafață și subterane.

Va fi desfășurat un program complex de pregătire și formare a personalului instituțiilor de nivel național, regional și județean. De asemenea, va fi furnizată asistență tehnică pentru actualizarea Codului de bune practici agricole și vor fi desfășurate activități de training și demonstrații la nivelul fermelor, pentru promovarea adoptării și respectării de către fermieri a acestui Cod, precum și acțiuni de informare publică.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor într-o perioadă de aproximativ 6 ani, ultima tragere din împrumut urmând să aibă loc la finele lui martie 2022.

 

Posted in Financiarwith Comments Off on BIRD acorda 48 milioane de euro pentru combaterea poluarii cu nutrienti

FMI: O veste buna si una mai putin buna04.15.16

bani

Recent, FMI a modificat prognoza de crestere economica a Romaniei, cifrand-o  la 4,2% din PIB pentru anul 2016.

Partea mai putin buna a lucrurilor este faptul ca, dupa analisti, consumul continua sa fie principalul motor de crestere si nu investitiile ( ne referim desigur la cele majore, cum sunt lucrarile de infrastructura, productie, etc ) care intarzaie sa apara.  In atare situatie, probabil din 2017 vor incepe sa apara si unele corectii.

Ce rol joaca agricultura ? Raspunsul la aceasta intrebare depinde extrem de mult de finalul anului agricol 2016, care an agricol depinde la randul lui de conditiile meteo.

Posted in Banci, Economiewith Comments Off on FMI: O veste buna si una mai putin buna

APIA incepe platile pentru suprafata ! In schimb, crescatorii de animale trebuie sa mai astepte04.08.16

 bani
Potrivit APIA, incepand de astazi ( vineri 8 aprilie 2016 ), se va incepe virarea banilor reprezentand subventia pe suprafata pe 2015 in conturile fermierilor. Din pacate, crescatorii de animale va trebui sa mai astepte dupa ajutorul financiar pe anul 2015, pana pe data de 30 iunie 2016, termenul anuntat de APIA in ceea ce priveste zootehnia.
Dupa cum se stie, intarzierile platilor aferente lui 2015 a generat o stare de nemultumire majora in Romania, pentru o prea mare parte dintre fermieri acesti bani facand diferenta dintre a fi si a nu mai fi.

Posted in Financiarwith Comments Off on APIA incepe platile pentru suprafata ! In schimb, crescatorii de animale trebuie sa mai astepte

Energiile Regenerabile se intorc: Statul acorda peste 39 milioane de euro pentru panouri solare si eficientizarea locuintei04.08.16

130

Dupa cum v-am informat in urma cu cateva zile, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor ( MMAP ) si-a propus sa relanseze subventiile destinate romanilor care doresc sa se doteze cu materiale ecologice si sa faca economii la plata energiei.

 

Practic, in felul acesta beneficiarii castiga de trei ori:

  1.  Isi modernizeaza locuintele cu bani mai putini.
  2. Contribuie la generarea unui mediu mai sanatos.
  3. Isi eficientizeaza costurile cu energia.

Subventiile se vor acorda in cadrul programelor Casa Verde Clasic (dotarea cu panouri solare si sisteme de incalzire ecologice ) si Casa Verde Plus ( dotarea cu materiale ecologice, acoperisuri verzi )

Conform oficialilor, pana la jumatatea lunii mai 2016, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor  promite sa intocmeasca un ghid al programului. Astfel  vom putea  afla care este suma maxima aordata fiecarui beneficiar.

 De unde va puteti cumpara panouri solare ?

Cei interesati de astfel de tehnologii sunt invitati sa viziteze expozitiile de profil, pentru a putea analiza ce produse se potrivesc cu nevoile lor. Problema este ca,  de cand cu schimbarile legislative din domeniul energiilor regenerabile, evenimentele de acest gen au cam disparut din peisaj.

Singura expozitie din tara noastra specializata exclusiv pe panouri solare, echipamente de biomasa, biogaz si alte echipamente eficiente energetic este RoEnergy Romania. Urmatorul targ va avea loc in vestul tarii, la Timisoara in 19-21 octombrie 2016.

Ajuns la editia a V-a, Targul RoEnergy va acoperi urmatoarele tematici: biomasa, biogaz, cogenerare, energie solara, PV, eficienta energetica,  microhidroenergie, energie eoliana, infrastructura energetica, platforma led, etc.

Informatii suplimentare si inscrieri se pot solicita pe: info@roenergy.eu

 

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Energiile Regenerabile se intorc: Statul acorda peste 39 milioane de euro pentru panouri solare si eficientizarea locuintei

Bani europeni pentru IMM-uri04.05.16

europa

La sfarsitul lunii martie 2016, Comisia Europeană a adoptat Programul Operațional ”Inițiativa pentru IMM-uri” 2014-2020, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru întreprinderile mici și mijlocii din România. Programul este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de autoritate de management. Valoarea investiției oferite prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de garanții, este de așteptat să crească de patru ori – până la 400 de milioane de euro sau mai mult – datorită efectului de pârghie al investițiilor private în credite pentru IMM-uri.

Programul României este al patrulea de acest gen pentru perioada 2014-2020, iar scopul “Iniţiativei pentru IMM-uri” este de a încuraja statele membre să utilizeze inițiativa comună elaborată de Comisie și Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru a stimula accesul la finanțare al întreprinderilor mici europene care se confruntă cu constrângeri financiare.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat: “Astăzi România s-a alăturat grupului de state membre care doresc să îmbunătățească mediul de afaceri pentru IMM-uri, prin alocarea a 100 de milioane de euro din Fondul UE pentru Dezvoltare Regională, pentru a contribui la finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii. Într-o țară în care IMMurile reprezintă mai mult de 99% din numărul total de întreprinderi și care se confruntă cu nevoi serioase de finanțare externă, acest program sprijină întreprinzătorii tocmai pentru a avea acces la produsele de creditare în condiții mai bune. De asemenea, această inițiativă le va permite IMMurilor să fie mai inovatoare și competitive și să se extindă pe piețele regionale, naționale și internaționale.”

Viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, Vasile Dîncu, a adăugat: “Ţintind unul dintre cele mai critice aspecte legate de funcţionarea IMM-urilor din România – şi anume: accesul la finanțare – şi folosind efectul multiplicator de cel puţin 4 ori, Inițiativa pentru IMM-uri reprezintă un instrument inovator, destinat să stimuleze competitivitatea. Acest sprijin le va permite IMM-urilor să reziste pe piață, să depășească cu succes primele etape ale activităţii lor şi le va ajuta apoi să se dezvolte, pentru a putea concura pe piaţa globală. Totodată, prin partajarea riscurilor, Iniţiativa pentru IMM-uri creează un cadru din care au de câştigat atât întreprinzătorii – prin cereri de împrumuturi financiare -, cât și intermediarii financiari – prin oferte de credite -, fiind creat astfel un mediu sigur pentru derularea afacerilor. “

Context

O evaluare din 2013 a “Inițiativei pentru IMM-uri” a UE scoate în evidenţă rezultatele unui studiu care menționează dificultățile în obținerea de finanțare externă și estimarea valorii creditelor de care firmele ar avea nevoie, dar care nu pot fi obținute de la sistemul bancar. Acesta arată că, pentru o mare parte a IMM-urilor din România, accesul la finanțare reprezintă cea mai mare preocupare a antreprenorilor. O altă evaluare recentă realizată pentru România estimează deficitul de finanțare externă pentru IMM-uri la aproximativ 3,4 miliarde de euro până în 2020, acoperind nevoia de diferite tipuri de instrumente financiare (garanții, împrumuturi cu risc împărțit, micro-creditare, investiții de capital).

Cele 100 de milioane de euro prevăzute pentru programul “Inițiativa pentru IMM-uri” au fost realocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, unde au fost inițial planificate pentru garanții. Păstrând acest obiectiv inițial, programul “Inițiativa pentru IMM-uri” va pune în aplicare schema într-un mod mai eficient, datorită implicării grupului BEI și a fondurilor programului “Orizont 2020”.

În data de 6 august 2014, a fost încheiat Acordul de parteneriat între Comisia Europeană şi România, care stabilește strategia pentru utilizarea optimă a Fondurilor structurale și de investiții europene pentru perioada 2014-2020 (IP-14-907). România va primi 23 de miliarde de euro din totalul fondurilor politicii de coeziune din perioada 2014-2020.

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) are ca scop consolidarea coeziunii economice și sociale în Uniunea Europeană, prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile sale. FEDR va investi mai mult de 197 de miliarde de euro în regiunile din Europa pe parcursul perioadei 2014-2020.

Sursa: Comisia Europeana

Posted in Uncategorizedwith Comments Off on Bani europeni pentru IMM-uri

Kaufland infiinteaza o retea de statii de incarcare pentru masinile electrice04.05.16

ELECTRIC

O data cu desfasurarea de activitati comerciale focusate pe alimente si alte articole de uz casnic, Kaufland anticipeaza dezvoltarea unei noi piete in tara noastra: cresterea parcului de masini electrice.

Compania germana Kaufland, care opereaza in Romania o retea de peste 100 de magazine, anunta implicarea in sustinerea autovehiculelor electrice. Cum ? Prin lansarea unei retele nationale de statii de reincarcare a bateriilor.

In prezent, Romania nu sta foarte bine la capitolul masini electrice, fiind situata mai degraba la coada clasamentului, insa necesitatea tot mai stringenta de reducere a poluarii ne obliga la o alta atitudine. Conform Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile,  la jumatatea anului precedent in Romania existau numai 29 de puncte de incarcare, de doua ori mai putine decat în Ungaria.

Actualmente,  un punct de incarcare pentru masini electrice costa in jur de  15.000 de euro.

Sursa de informati pentru masini electrice: Targul RoEnergy Timisoara

De unde ar putea obtine romanii informatii referitoare la astfel de tehnologii ? Pe langa website-urile de profil, amatorii de tehnologii nepoluante pot vizita targurile unde sunt expuse masini hibrid ori electrice.  Spre deosebire de paginile web, expozitiile au avantajul de a putea oferi explicatii “pe viu”, fata in fata cu produsul.  Publicul larg, dar si investitorii, consumatorii si in general iubitorii de energii verzi pot vizita urmatorul eveniment de profil din tara noastra, eveniment specializat pe promovarea tehnologiile nepoluante: Targul RoEnergy Romania, editia Timisoara 2016 care va avea loc in 19-21 octombrie 2016 in orasul de pe Bega.

 

Ajuns la editia a V-a,  la Timisoara, respectiv a X-a editie in Romania ( Bucuresti ), Targul RoEnergy va acoperi, printre altele, si tematica autovehiculelor electrice ori hibrid. Alte teme de interes sunt: biomasa, biogaz, cogenerare, energie solara, PV, eficienta energetica,  microhidroenergie, energie eoliana, infrastructura energetica, platforma led, etc.

Informatii suplimentare si inscrieri se pot solicita pe: info@roenergy.eu

 

 

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Kaufland infiinteaza o retea de statii de incarcare pentru masinile electrice

  • You Avatar