Archive for March, 2016

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu pune degetul pe rana03.31.16

achim-irimescu

“Romania este o piata de mana a zecea în care se aduc produse din strainatate cu termene expirate“, declara ministrul agriculturii Achim Irimescu, citat de Ziarul Financiar.

Vi se pare ca recunoasteti “contextul” exprimat de catre domnul ministru ?

“Aici este o piata in care importa­to­rii se orientea­za si aduc produ­se la sfarşit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­paşit. In Romania sunt cazuri în care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vânzare. Statul nu-si face dato­ria, ANPC-ul nu si-o face. Altii con­trolează ce intra din Romania, noi de ce să nu controlam ce primim de la altii?“, spune ministrul Irimescu, conform Zf.ro

 

Cine este oare vinovat pentru aceasta stare de lucruri ?

De fapt, raspunsul ni-l ofera chiar domnul Irimescu. Desi il stiam si noi destul de bine.

 

 

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Ministrul Agriculturii Achim Irimescu pune degetul pe rana

Cat de rentabila este in prezent biomasa in Romania ?03.24.16

PV1

Dupa cum am mai anuntat, Info Day Bioenergy4Business, eveniment dedicat biomasei, in organizarea ARBIO,  va avea loc marti, 29 martie 2016,  ( incepand cu orele 9:30 si pana la 18:00) la hotel Capital Plaza*, Bucuresti.

Ce se va dezbate ?

Dintre temele supuse dezbaterilor spicuim:
-in premiera, prezentarea instrumentului gratuit de calcul pentru proiecte de biomasa
-dezbaterea situatiei existente din sector
-barierele, oportunitatile si nevoile pietei biomasei
-proiecte de succes implementate in Romania

Alte prezentari: Utilizarea biomasei, o solutie fiabila pentru dezvoltarea sustenabila a Romaniei, Producerea de peleti din deseuri agricole. Exemple de bune practici. Surse de finantare, Poveste de succes. Utilizarea biomasei solide pentru producerea de energie termica si electrica, Utilizarea biomasei solide pentru producerea de energie termica si electrica, Analiza barierelor, oportunitatilor si nevoilor in sectoarele de piata cele mai promitatoare , Conditiile legislative privind proiectele pe biomasa, etc.

Informatii suplimentare si inscrieri puteti solicita pe : mariana.godina@arbio.ro

Urmatorul eveniment: Targul RoEnergy Timisoara

Investitorii, consumatorii dar si producatorii de echipamente interesati de biomasa, vor avea ocazia sa se intalneasca la urmatorul Targ RoEnergy, editia Timisoara care va avea loc in 19-21 octombrie 2016 in orasul de pe Bega.

 

Ajuns la editia a V-a, Targul RoEnergy va acoperi urmatoarele tematici: biomasa, biogaz, cogenerare, energie solara, PV, eficienta energetica,  microhidroenergie, energie eoliana, infrastructura energetica, platforma led, etc.

Informatii suplimentare si inscrieri se pot solicita pe: info@roenergy.eu

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Cat de rentabila este in prezent biomasa in Romania ?

Banii vin, problemele raman03.24.16

 bani

Aflam ca, sub presiunea strazii,  Guvernul a facut rost de bani pentru plata subventiilor restante fata de fermieri. Este vorba de suma de 3,6 miliarde de lei, fonduri imprumutate de la Ministerul Finantelor.

Trei lucruri sunt de remarcat:

  1. Eterna problema a softului tinde sa se transforme – daca deja nu s-a produs – intr-o problema strategica-nationala. Oare, guvernantii chiar nu pot mai mult ??
  2. Daca nici acum, cand avem cel mai Agricol Sef de Guvern din ultimii 26 de ani incoace ( Dacian Ciolos este  fost Ministru a Agriculturii dar si ex-Comisar European pe Agricultura ), nu sustinem Agricultura, atunci sa-mi spuna cineva, oare cand vom putea face asta ?
  3. Mai nou ( vezi scandalurile cu branza, etc ) agricultura re-revine in actualitate cu un subiect extrem de important, vital pentru Romania: vanzarea terenurilor agricole catre straini. Credem ca e momentul ideal pentru schimbari legislative majore in interesul romanilor si al fermierilor romani.

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Banii vin, problemele raman

Mii de fermieri protesteaza in Capitala: fara subventii si cu terenul la straini03.23.16

teren de vanzare

Mii de fermieri romani au asaltat astazi Palatul Parlamentului, protestand astfel impotriva intarzierilor cu care APIA plateste subventiile. Producatorii agricoli provin din diferite colturi ale tarii: Bihor, Salaj, Satu-Mare, Iasi, etc.

Fermierii, in mare parte crescatori de animale,  scandeaza ” Hotii ! Hotii ! “, in speranta ca vocea lor va ajunge la urechile politicienilor.

Protestatarii mai reclama faptul ca Romania va ajunge  o tara fara abatoare si ca strainii navalesc sa le cumpere pe pret de nimic viteii.

Potrivit lozincilor fermierilor, lista nemultumirilor cuprinde: intarzierile in plata subventiilor, blocajele din activitatea APIA,  legea vanatorii, subventiile pe pasuni, dimensiunea impozitelor, cat si reglementarile care stabilesc vanzarile terenurilor agricole catre straini.

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Mii de fermieri protesteaza in Capitala: fara subventii si cu terenul la straini

Drumul spre bunastare al satului romanesc: noi criterii de acces la bani europeni03.22.16

berlin

 

Primul-ministru Dacian Ciolos doreste sa lase ceva important in urma sa in domeniul agricol: imbunatatirea reglementarilor care vizeaza accesul agricultorilor la sursele de finantare europene.  Daca realitatea va confirma planurile de pe hartie,  horticultorul Ciolos are toate sansele sa intre in memoria definitiva a satului romanesc drept reformatorul acestuia.

Recent, Guvernul a descoperit un lucru care era evident pentru multi dintre cei care au legatura cu agricultura si mediul rural. Care este acesta ? Faptul ca  97% dintre gospodariile din satele romanesti nu pot primi bani europeni (raman in afara finantarilor PNDR) din cauza pragului ridicat de eligibilitat (8. 000 Euro productie standard). Altfel spus, in acest moment doar 3% dintre agricultorii romani pot primi fonduri europene. Din acest motiv, reiese, o data in plus, daca mai era nevoie,  de ce micile exploatatii agricole sunt atat de ineficiente.

 

Astfel ca, pentru a remedia o parte din deficiente, Guvernul a lansat un asa-numit  “Pachet de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate” cu scopul clar de a vitaliza agricultura romaneasca.

Prin acest program, Guvernul urmareste, in primul rand, scaderea pragului de eligibilitate de la 8. 000 euro productie standard (formula de calcul a dimensiunii economice a unei ferme)  la 4000 de euro. Aceasta ar putea avea drept efect cresterea de sase  ori a numarul de potentiali beneficiari (de la 61.000 la 374.000) de fonduri europene PNDR.

Detalii pe website-ul MADR.

 

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Drumul spre bunastare al satului romanesc: noi criterii de acces la bani europeni

Bio Farming Manager – consultanta web pentru fermieri03.22.16

TEL
Recent, in spatiul virtual a aparut o platforma ( aplicatie web: http://biofarmingmanager.com/about/ ) care poate fermierilor servicii de consultanta in ceea ce priveste conceperea unui business plan de investitii in agricultura.
Dupa parerea noastra, agricultura romaneasca are mare nevoie de astfel de initiative. De ce ? Pentru ca se simte acut, mai ales in mediul rural, lipsa unor servicii de consultanta care sa le explice potentialilor investitori ce si cum se poate face eficient si rentabil in acest domeniu.  Iata de ce Bio Farming Manager pare sa-si doreasca sa umple tocmai acest gol.

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Bio Farming Manager – consultanta web pentru fermieri

Piata biomasei la Info DayBionergy4Business03.15.16

PAULOWNIA

Reprezentantii Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz ( ARBIO ) invita firmele din domeniul biomasei la un eveniment de profil. Cititi detalii in textul comunicatului de presa de mai jos.

Info DayBionergy4Business

Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz (ARBIO) are onoarea de a va invita la Info DayBionergy4Business, parte din proiectul sau international “Absorbtia de Bioenergie solida in Europa in sectorul comercial“, care va avea loc in data de 29 martie 2016, la Hotelul Capital Plaza*, Bucuresti.

Evenimentul se adreseaza actorilor relevanti implicati in sectorul biomasei carora le va fi prezentat in premiera instrumentul de calcul pentru proiecte de biomasa elaborat de partenerii din proiect, instrument care serveste oricarei persoane interesate pentru estimarea pertinenta a costurilor economice ale proiectului de biomasa pe care doreste sa il realizeze, in functie de o serie de parametri precum preturi standard, costuri specifice, subventii, indicatori de performanta, etc.

De asemenea, vorbitorii prezenti la eveniment vor analiza situatia existenta, barierele de ordin economic, legislativ si tehnic, oportunitatile si nevoile pietei de biomasa, precum si exemple de bune practici si de implementare cu succes a unor proiecte privind utilizarea biomasei pentru producerea de caldura din biomasa in Romania.

Info Day Bioenergy4Business se desfasoara pe parcursul zilei de marti, 29 martie 2016, incepand cu orele 9:30 si pana la 18:00, partea finala a zilei fiind rezervata intalnirilor B2B, incepand cu orele 16:00.

Datorita faptului ca numarul de locuri este limitat, va rugam sa ne confirmati participarea prin e-mail lamariana.godina@arbio.ro sau la telefon +4 0752 137 414, pana pe 25 martie 2016.

Un articol complet despre Bioenergy4Business puteti gasi aici (format pdf).

Pentru orice detalii suplimentare, va stam la dispozitie.

Cu deosebita consideratie
Grigoris Papageorgiadis
Vicepresedinte

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Piata biomasei la Info DayBionergy4Business

Surse de finantare pentru a ajunge independent energetic prin biomasa03.10.16

HE

Sunteti relativ la curent cu posibilitatile de a transforma biomasa in energie, insa, deocamdata nu detineti banii necesari. Ei bine, aici intervin sursele de finantare europene. Cum puteti intra in posesia acestor bani ? Aflati detalii chiar de la Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale,  Achim Irimescu, gratie comunicatului de presa de mai jos.

Noi cai de obtinere a independentei energetice a Romaniei: biomasa

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat la masa rotundă „Noi căi de obţinere a independenţei energetice a României: biomasa”. Dezbaterea s-a desfăşurat marţi, 8 martie 2016, la Cercul Militar Naţional şi a fost organizată de New Strategy Center şi s-a axat pe tema soluţiilor alternative pentru obţinerea independenţei energetice, biomasa fiind subiectul principal.

În intervenţia sa, ministrul Achim Irimescu a afirmat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin politicile sale, sprijină dezvoltarea agriculturii și culturile energetice, conform cadrului legal conferit de Politica Agricolă Comună. Ca şi în cazul celorlalte culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui etc.), culturile de plante energetice sunt eligibile atât la scheme de plăți directe din fonduri europene, cât și la ajutorul național tranzitoriu finanțat din bugetul național.Cuantumul/ha al acestor plăți, se stabilește anual prin Hotărâre a Guvernului, după determinarea suprafețelor eligibile la plată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, până la finalul lunii martie.Tot din bugetul național, cultivatorii de plante energetice nonalimentare beneficiază de rambursarea sumelor care reprezintă diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă de 21 euro/1000 litri motorină. Cuantumul nominal al sprijinului pentru anul 2016 este de cca. 1,8 lei litru, iar cantitatea maximă anuală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 100 litri/ha.

PNDR finanteaza energiile regenerabile

Numărul cultivatorilor de plante energetice a crescut an de an. Astfel, conform bazei de date a APIA, în anul 2015 față de 2014 numărul acestora a crescut la 442 de la 320 în 2014, iar suprafața totală solicitată la plata în 2015 a fost de circa 5.000 ha. Ministerul Agriculturii vine în sprijinul investitorilor care îşi propun să activeze în producţia de biomasă prin măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020,care oferă posibilitatea finanțării investițiilor în producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile. Acestea vor contribui la realizarea obiectivelor transversale legate de protecția mediului, de atenuarea efectelor schimbărilor climatice și de adaptare la acestea, dar și la creșterea numărului fermierilor care vor opta pentru culturile energetice”, a menţionat ministrul Achim Irimescu.

La eveniment au luat parte Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Jean Valvis, vicepreşedinte AOAR, Gustav Melin, preşedinte AEOBIOM (Asociaţia Europeană pentru Biomasă), Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaţilor şi Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Ionel Niţu, preşedintele New Strategy Center şi alţii.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 care sprijină proiectele de obținere a energiei din resurse regenerabile sunt:

Măsura 4 ”Investiții în active fizice” sprijină printre altele și investiții în instalații pentru producerea de energie electrică și/sau termică, prin utilizarea biomasei. Alocarea financiară totală pentru perioada 2014-2020 este de 2,4 miliarde euro.

Măsura 6 ”Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” sprijină investițiile în producția de combustibili din biomasă. Unul din domeniile de diversificare acoperite în cadrul sub-măsurilor 6.2 ” Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale” și 6.4 ” Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” este producția de combustibil din biomasă (ex.: fabricare de peleți și brichete), în vederea comercializării, producerii și utilizării energiei din surse regenerabile pentru desfășurarea propriei activități. Alocarea financiară aferenta submăsurii 6.2 este de 117,8 milioane euro, iar pentru măsura 6.4 este de 152,6 milioane euro.

Prin intermediul submăsurii 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite” se acordă sprijin pentru împădurirea terenurilor agricole și neagricole, printre speciile eligibile pentru împădurire se regăsesc inclusiv salcâmul și 3 specii de salcie: Salcie albă, Salcie căprească, Salcie plesnitoare. Aceasta submăsură beneficiază de o alocare financiară de cca. 124,5 milioane euro.

 

Prin măsurile de interes local ce ar putea fi finanțate prin măsura 19 ”Dezvoltarea Locală LEADER” sunt încurajate printre altele și investițiile ce vizează promovarea utilizării surselor de căldură pe bază de biomasă, crearea și dezvoltarea de sisteme de producere și distribuție a biogazului la nivel de comunitate. Alocarea publică totală pentru 2014-2020 este de 563,5 milioane euro.

 

Cum putem afla ce tehnologii ni se potrivesc ?

Banii si disponibilitatea de investi in tehnologii care ne ajuta sa devenim independenti energetic nu ajung. Pentru ca proiectele frumos aranjate pe hartie sa prinda viata mai este nevoie de ceva important: tehnologiile adecvate.

Din fericire, actualmente in Romania exista solutii pentru a depasi si acest impediment: targurile si expozitiile care prezinta producatori si distribuitori de tehnologii de bioenergie ( biomasa, biogaz, cogenerare, etc). Primul si cel mai mare eveniment de acest gen va avea loc la Timisoara in 19-21 octombrie 2016. Este vorba despre Targul RoEnergy South-East Europe, Romania, Timisoara 2016, Targ International de Energii Regenerabile si Eficienta Energetica, Punctul de intalnire Nr.1 din Romania din acest domeniu,  editia a V-a in Vestul tarii,  la Pavilion Expovest, Timisoara.

Pentru a afla mai multe informatii despre cum puteti participa la Targul RoEnergy Timisoara, 19-21 octombrie 2016, folositi email-ul: info@roenergy.eu ori telefonul: +40-357.436.266. Alte detalii pe www.roenergy.eu

 

 

 

 

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Surse de finantare pentru a ajunge independent energetic prin biomasa

Targul RoEnergy Timisoara 2016, locul unde fermierii se pot informa cu succes03.04.16

soare

Targul RoEnergy Timisoara 2016, locul unde fermierii se pot informa cu succes

Organizatorii expozitiilor si conferintelor specializate pe energii regenerabile si eficienta energetica, R.E.S. Group impreuna cu partenerii sai, anunta urmatorul eveniment din 2016: Targul RoEnergy South-East Europe, Romania, Timisoara 2016, Targ International de Energii Regenerabile si Eficienta Energetica, Punctul de intalnire Nr.1 din Romania din acest domeniu,  editia a V-a in Vestul tarii, care va avea loc in perioada 19 – 21 Octombrie 2016, la Pavilion Expovest, Timisoara.

Desi actualmente inscrierile se afla intr-o faza incipienta, Organizatorii popularizeaza inregistrarea primului sponsor al manifestarii, Silver Sponsor: compania austriaca Fronius International GmbH, specializata pe solutii de management a energiei.

In ciuda faptului ca domeniul energiei a fost bulversat de desele schimbari legislative din ultima perioada, analistii raman la parerea ca acest domeniu, asociat cu termeni ca eficienta energetica, energii regenerabile ( numind aici:
biomasa, biogaz, cogenerare, energie solara, energie hidro, energie eoliana, etc), este unul de mare viitor.
De ce sa participati la Targul RoEnergy in Timisoara 2016 ?

1. Cunoasteti tehnologii specifice si companii de profil, la Punctul de Intalnire Nr. 1 din Romania pe Regenerabile + Eficienta Energetica.

2. Va pregatiti pentru mediul de afaceri de maine. A se vedea masurile internationale de reducere a poluarii ( COP 21, Paris 2015 ), care urmeaza sa fie implementate si in Romania.

3. 2016, An oportun pentru investitii in Energie + Eficienta Energetica, avand in vedere trendul european din domeniu, cat si prognoza de crestere economica a Romaniei, anuntata la 3,7 %, una dintre cele mai mari din Sud-Estul Europei.

TEMATICA (selectie) :

  • Solutii de termoficare prin cogenerare
  • Centrale pe biomasa pentru spatii rezidentiale, comerciale si industriale
  • Module fotovoltaice pretabile pentru gospodarii
  • Energie din deseuri
  • Energie din peleti
Rezervati din timp un stand pentru a avea anumite beneficii !
CUM PUTETI PARTICIPA:

 

Pentru a afla mai multe informatii despre cum puteti participa la Targul RoEnergy Timisoara, 19-21 octombrie 2016, folositi email-ul: info@roenergy.eu ori telefonul: +40-357.436.266
Avantaje pentru fermieri
Desigur, de prisos sa mai spunem ca biomasa reprezinta un capital inestimabil pentru fermieri, deoarece aceasta se gaseste in belsug in orice exploatatie agricola, unde poate fi tranformata in energie.
Astfel ca, in loc sa cheltuie bani cu colectarea si gestionarea reziduurilor de toate felurile, agricultorii au posibilitatea de a produce energie in propria sa ferma. Asta ca nu mai punem la socoteala faptul ca incepand din 2016, fermierii sunt obligati sa achite o taxa speciala ( 80 de lei / tona ) pentru deseurile nevalorificate si trimise catre un colector specializat.

Posted in Energii Regenerabile, Fermieri & Companiiwith Comments Off on Targul RoEnergy Timisoara 2016, locul unde fermierii se pot informa cu succes

Inca un pas spre Legea biomasei si biogazului03.01.16

infografic_interior

Reprezentantii Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz ( ARBIO) continua efortul de introduce biomasa pe harta economica a Romaniei, incepand din ferme, exploatatii forestiere, de prelucrare a lemnului si pana la unitati de procesare a deseurilor municipale.

Mai jos redam ultimul comunicat de presa, furnizat de ARBIO, cu mentiunea ca proximul eveniment de promovare a bioenergiei ( biomasa, biogaz, cogenerare ) se va consuma la Timisoara cu ocazia celei de-a V-a editii a Targului International RoEnergy South-East Europe Romania, Timisoara 19-21 octombrie 2016.

 

Comunicat de presa
Dragi prieteni ai BioEnergiei,

Legea Biomasei si Biogazului

Inca de la inceputul anului am intensificat eforturile noastre, astfel incat sa cream in cele din urma o schema separata pentru proiectele de Biomasa si Biogaz in Romania. Dupa mai multe intalniri cu membri ai Guvernului, membri ai Parlamentului, participari la evenimente si de asemenea in grupul de lucru organizat de catre Comisia pentru Industrii si Servicii a Parlamentului, am ajuns la urmatoarea situatie:

Se pare ca exista un acord serios, puternic si onest din partea tuturor partilor implicate asupra faptului ca sectorul Bioenergiei in Romania are un potential enorm, poate rezolva zeci de probleme si merita sa fie sustinut;
Echipa ARBIO din cadrul departamentului juridic a pregatit doua optiuni diferite a schemei pentru sectorul nostru: A. Propunere de lege completa si B. Un set de modificari la Legea existenta, Legea nr. 220/2008. Prima optiune necesita mai mult de 1 an astfel incat sa fie aprobata, in timp ce de-a doua poate fi inclusa in modificarile pe care Parlamentul le va vota in aceasta primavara;
Propunerile noastre iau in considerare 4 Directive Europene diferite, si bineinteles legislatia romaneasca, plus actuala situatie a economiei romanesti;
Am prezentat de asemenea studii de impact, studii de fezabiitate, mai multe grafice din Romania si Europa, volumul terenurilor degradate (care pot fi folosite pentru plantarea culturilor energetice fara a crea probleme lantului alimentar) si volumul deseurilor municipale, care in zilele noastre sfarsesc la gropile de gunoi;
Am identificat sursa care va finanta schema, fara a adauga costuri pentru consumatorul final (dimpotriva, vom oferi costuri mai mici pentru caldura, pentru tratarea deseurilor si mai multe avantaje, plus 10.000 – 15.000 locuri de munca);
Propunem o schema inchisa de 300 MW, avand la baza principiul “primul venit / primul servit”, fara a risca sa existe o competitie pentru acelasi venit. Odata ce totalul de 300 MW va deveni operational, ARBIO sugereaza ca toate partile interesate sa evalueze rezultatele si sa decida daca va sprijini in continuarea expansiunea acesteia;
Am spijinit de asemenea propunerea colegului nostru Catalin Dragostin de la ESCOROM, pentru a lucra fara o schema de sprijin, oferind proiectelor de Bioenergie valoarea beneficiilor pe care le aduc societatii si economiei. Colaboram de asemenea la acest proiect cu Asociatia Romana a Producatorilor de Peleti si Brichete si Presedintele sau, Dl. Dorin Sfaca.
Dupa ce am depus propunerile noastre si proiectele concrete ale legii, asteptam acum ca membrii Comisiei, Guvernul si ANRE sa evalueze propunerea noastra si sa avansam la urmatoarea faza. Vom fi la dispozitia lor in orice moment pentru a analiza, modifica, ajusta si finaliza propunerile noastre, avand in vedere intotdeauna faptul ca trebuie sa fim atenti, sa respectam legea si sa lucram avand in minte cetateanul.

Avem incredere in factorii de decizie ca vor oferi sectorului nostru o solutie echitabila, in graficul de timp corect.

Pentru membrii ARBIO: Ne puteti contacta astfel incat sa va trimitem documentele pe care le-am depus Parlamentului si sa va explicam situatia in detaliu.
Dragi prieteni ai BioEnergiei,

Legea Biomasei si Biogazului

Inca de la inceputul anului am intensificat eforturile noastre, astfel incat sa cream in cele din urma o schema separata pentru proiectele de Biomasa si Biogaz in Romania. Dupa mai multe intalniri cu membri ai Guvernului, membri ai Parlamentului, participari la evenimente si de asemenea in grupul de lucru organizat de catre Comisia pentru Industrii si Servicii a Parlamentului, am ajuns la urmatoarea situatie:

Se pare ca exista un acord serios, puternic si onest din partea tuturor partilor implicate asupra faptului ca sectorul Bioenergiei in Romania are un potential enorm, poate rezolva zeci de probleme si merita sa fie sustinut;
Echipa ARBIO din cadrul departamentului juridic a pregatit doua optiuni diferite a schemei pentru sectorul nostru: A. Propunere de lege completa si B. Un set de modificari la Legea existenta, Legea nr. 220/2008. Prima optiune necesita mai mult de 1 an astfel incat sa fie aprobata, in timp ce de-a doua poate fi inclusa in modificarile pe care Parlamentul le va vota in aceasta primavara;
Propunerile noastre iau in considerare 4 Directive Europene diferite, si bineinteles legislatia romaneasca, plus actuala situatie a economiei romanesti;
Am prezentat de asemenea studii de impact, studii de fezabiitate, mai multe grafice din Romania si Europa, volumul terenurilor degradate (care pot fi folosite pentru plantarea culturilor energetice fara a crea probleme lantului alimentar) si volumul deseurilor municipale, care in zilele noastre sfarsesc la gropile de gunoi;
Am identificat sursa care va finanta schema, fara a adauga costuri pentru consumatorul final (dimpotriva, vom oferi costuri mai mici pentru caldura, pentru tratarea deseurilor si mai multe avantaje, plus 10.000 – 15.000 locuri de munca);
Propunem o schema inchisa de 300 MW, avand la baza principiul “primul venit / primul servit”, fara a risca sa existe o competitie pentru acelasi venit. Odata ce totalul de 300 MW va deveni operational, ARBIO sugereaza ca toate partile interesate sa evalueze rezultatele si sa decida daca va sprijini in continuarea expansiunea acesteia;
Am spijinit de asemenea propunerea colegului nostru Catalin Dragostin de la ESCOROM, pentru a lucra fara o schema de sprijin, oferind proiectelor de Bioenergie valoarea beneficiilor pe care le aduc societatii si economiei. Colaboram de asemenea la acest proiect cu Asociatia Romana a Producatorilor de Peleti si Brichete si Presedintele sau, Dl. Dorin Sfaca.
Dupa ce am depus propunerile noastre si proiectele concrete ale legii, asteptam acum ca membrii Comisiei, Guvernul si ANRE sa evalueze propunerea noastra si sa avansam la urmatoarea faza. Vom fi la dispozitia lor in orice moment pentru a analiza, modifica, ajusta si finaliza propunerile noastre, avand in vedere intotdeauna faptul ca trebuie sa fim atenti, sa respectam legea si sa lucram avand in minte cetateanul.

Avem incredere in factorii de decizie ca vor oferi sectorului nostru o solutie echitabila, in graficul de timp corect.

Pentru membrii ARBIO: Ne puteti contacta astfel incat sa va trimitem documentele pe care le-am depus Parlamentului si sa va explicam situatia in detaliu.

Cina cu Presedintele AEBIOM, Dl. Gustav Melin

Asociatia Europeana de Biomasa este cea mai importanta organizatie din Europa, iar ARBIO este mandra sa aiba calitatea de membru a acesteia (si de asemenea a Asociatiei Europene de Biogaz, EBA). Presedintele sau, Dl. Gustav Melin, este unul dintre expertii de top din Europa ai sectorului nostru, un profesionist cu experienta care este activ la nivel European, dar si national, in Suedia, cea mai avansata tara din lume in sectorul Bioenergiei.

Luni, 7 Martie, Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz este onorata sa gazduiasca o cina pentru membrii sai si oficiali romani, avandu-l pe Dl. Melin in calitate de oaspete. Intr-o discutie restransa, vom analiza potentialul sectorului in Romania in comparatie cu cel European si vom face schimb de opinii / vom invata din experienta Presedintelui AEBIOM.

Data: Luni, 07 Martie
Ora: 20:30
Locatia: Va fi anuntata
Cost: 0
Invitati: Numai pentru membrii ARBIO. Numar limitat de participanti.
Pentru membrii ARBIO: Daca sunteti interesati sa participati la cina cu Presedintele AEBIOM, va rugam sa va rezervati locul. Va rugam sa ne contactati prin e-mail la mariana.godina@arbio.ro sau telefonic la +4 0752 137 414.

Toate cele bune,

Echipa ARBIO

Posted in Economie, Energii Regenerabile, Fermieri & Companiiwith Comments Off on Inca un pas spre Legea biomasei si biogazului

  • You Avatar