Archive for February, 2016

Cei mai importanti finantatori pentru Romania pot fi romanii din strainatate02.27.16

bani

“Ne lipsesc investitiile straine, iar fara capital orice dezvoltare devine imposibila”. Recunoasteti acest refren ? Suntem siguri ca-l recunoasteti. Cu totii ignoram insa o sursa reala de capital “strain”, care ne-ar putea enorm. Este vorba despre banii romanilor din strainatate, capital care oricum ajuta Romania an de an sa-si imbunatateasca ratingul de tara. Ne referim la banii trimisi familiilor din Romania de catre romanii din diferite tari europene si nu numai.

 

Ne plangem adesea ca nu sunt bani de investitii, uitand ca Romania are la dispozitie, in anumite conditii, o resursa uriasa de capital: banii romanilor care muncesc in strainatate. Sigur ca nu toti romanii in cauza ar fi dispusi sa se intoarca maine dimineata in tara pentru a-si pune pe picioare propria afacere, insa o parte, in anumite conditii, repet, cu siguranta ar face aceasta incercare. Au riscat ei viitorul optand sa plece din tara, de ce n-ar mai risca o data intorcandu-se acasa ?

50-100 de miliarde de euro

Va intrebati despre cati bani ar putea fi vorba ? Conform presei din Romania, care citeaza diverse surse si statistici, actualmente in strainatate lucreaza circa 3 milioane de compatrioti. Adunand economiile tuturor, ajungem la o suma cuprinsa intre 50-100 miliarde de euro. Sigur, cifrele reprezinta estimari, care sunt destul de largi. Este insa de retinut realitatea, deosebit de interesanta.

Cum poate fi creat Visul romanesc ?

Exista visul american, rigoarea nemteasca, corectitudinea britanica ori ce mai doriti dumneavoastra. Oare ce ce n-ar putea fi creat si Visul romanesc ?

Cei plecati la munca in Occident stiu ca, de fapt, acest vis, de a se intoarce in Romania pentru a-si face un mic business chiar exista. Astfel ca, dintr-un anumit punct de vedere, referindu-ma aici aici la aspectul psihologic, nici nu mai trebuie facut mare lucru.

Este nevoie – si aici intervine rolul statului- de crearea unui cadru legal adecvat si prietenos. Mai ales ca acum vorbim de atragerea acasa a unor romani, ceea ce ar presupune, asadar, un argument in plus.

Avem Prima casa, Primul credit, etc. Haideti sa facem un Primul fermier roman intors din Spania  ori cum doriti dumneavoastra sa-l numiti !

Important este sa le oferim ceva bun, care sa-i incurajeze pe  romanii care vor sa-si asume acest risc.

Cum o mare parte dintre romanii de afara lucreaza tocmai in agricultura si constructii, iar Romania are nevoie atat de agrciultura cat si de constructii, propunem sa incepem cu cele doua domenii. Dupa care putem continua si cu altele.

Ce spuneti ?

 

 

Posted in Economie, Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Cei mai importanti finantatori pentru Romania pot fi romanii din strainatate

  • You Avatar