Archive for January, 2015

Trend: preturile terenurilor agricole merg numai in sus01.23.15

teren de vanzare

Piata terenurilor agricole din Romania continua sa fie in atentia tuturor, fie ca vorbim de fermieri autentici, oameni de afaceri din alte domenii ori simpli cetateni. Analistii imobiliari, citati in presa cu diverse ocazii, sustin ca preturile terenurilor agricole continua sa creasca cu circa 10-15 % pe an. Iar daca analizam anii precedenti observam ca acest trend este unul real.

Recent, site-uri economice anunta tranzactii de terenuri agricole la preturi cuprinse intre 1.200 euro si 2.500 euro, in functie de anumiti factori: existenta instalatiilor de irigat, surse de apa, calitatea solului, grad de comasare si acte de proprietate. Alti consultanti imobiliari dau drept actuale preturi de 4.000 de euro.

Evaluatori imobiliari sustin ca la formarea preturilor cantaresc uneori si factori subiectivi ori anumite planuri de afaceri bine stabilite.

Exista si voci care sunt de parere ca astfel de preturi ( de peste 2.000 de euro / hectar ) sunt, cel putin in prezent,  exagerate si ca aceste exemple nu reprezinta decat exceptii.

De cealalta parte, fermierii spun ca fara capital si mijloace de productie, terenurile agricole nu pot fi valorificate la maxim. Ca tare, pentru a putea scoate profit este nevoie de resurse insemnate, dincolo de detinerea unor suprafete insemnate de terenuri.

Concluzia

Indiferent de preturile fluturate astazi pe piata, un lucru ramane cert: valoarea terenurilor agricole urmeaza un trend crescator. Cuantumul, ritmul ori viteza de crestere a preturilor sunt discutabile si difera in functie de mai multi factori.

Astazi, un hectar de teren agricol costa intre 1.500 euro si 6.000 de euro, in vreme ce in Uniunea Europeana suprafete similare pot costa pana la 40.000 de euro.  Cand vom ajunge sa practicam si in Romania astfel de preturi, nimeni nu poate sti cu exactitate.

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Trend: preturile terenurilor agricole merg numai in sus

Patru cai pentru o mancare sanatoasa01.19.15

A MAR

Stirile  si implicit emisiunile TV ori  radio pe tema alimentatiei sanatoase a romanilor par sa faca mare audienta. Acest lucru rezulta, de altfel, si din statisticile despre grijile si preocuparile cetatenilor Romaniei.

Din ce in ce mai multi oameni se arata interesati sa manance cat mai sanatos,  fara E-uri ori alti aditivi alimentari, fara grasimi si zahar.  Dupa o explozie a supermarketurilor, derulata sustinut in ultimii ani, iata, am ajuns sa distingem intre ambalajele frumos colorate si calitate.

Intr-o tara cu o puternica zona rurala, ideea de a manca sanatos ar trebui sa poata fie pusa usor in aplicare.  Astfel ca, pe langa aspectul medical – desigur extrem de important – hrana naturala ar ajuta foarte mult producatorii agricoli autohtoni.  De fapt, o industrie alimentara bio ar genera doua tipuri de castigatori: fermierii mai prosperi, respectiv  consumatori sanatosi.

Exista cateva exemple inedite cu producatori care vand cu succes legume si fructe bio unor oraseni,  pe sistem abonament, cu ajutorul internetului, insa pana la o scara mare mai exista mult.

Cai de crestere a industriei bio autohtone :

-sprijin financiar pentru producatori agricoli. Se pot acorda fonduri focusate direct pe produs ( rosii, ardei, capsuni, etc .)

-promovare inteligenta a fermierior ( online, facebook, etc). Practic, pe online costurile sunt cele mai mici.

-aplicarea unui sistem de recomandare intre consumatori. Un consumator fericit face cat o mie de reclame.

-participare la targuri / expozitii / evenimente de profil. Calea ideala de a ajunge la oameni care gandesc la fel.

 

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Patru cai pentru o mancare sanatoasa

  • You Avatar