Archive for December, 2014

Reclame cu afaceri agricole profitabile, din care te poti imbogati peste noapte. Numai riscurile nu ti le spune nimeni !12.13.14

bani

Asistam la o oarecare moda, in ultima vreme, de promovare a agriculturii profitabile pe suprafete mici. Initiatorii unor astfel reclame de business-uri prezinta idei de afaceri, aproape cu succes garatat. Exemple: sere cultivate cu diverse legume ecologioce, plantatii de goji, exploatatii de nuci, etc.

Nu dorim sa descurajam pe nimeni, cei care se implica in astfel de afaceri agricole fiind chiar de laudat, indiderent de rezultatul final.  Aptitudinile pot fi imbunatatite, la urma urmei. Ceea ce dorim sa subliniem este insa altceva: faptul ca afacerile agricole profitabile nu sunt chiar la indemana oricui si in orice conditii in ciuda unor impresii primare.

“Greseli”  frecvente in start-up-uri agricole:

1. Lipsa unor piete de desfacere. Faptul ca ai reusit sa infiintezi o plantatie de nuci nu insemna mare lucru, daca nu reusesti sa afli cui vei vinde, la preturi rentabile,  produsele respective. Calculele din planul de afaceri facut in 2014, trebuie sa se potriveasca cu realitatea de peste 2-3 ani.

2. Lipsa unor asociatii agricole aferente culturii respective. O asociatie profilata pe legume ecologice te poate ajuta sa identifici si sa rezolvi probleme specifice: boli si daunatori, aprovizionare, etc. Sigur ca poti alege sa colaborezi cu un specialist, dar oare vei avea bani sa-l platesti ?

3. Gestiunea riscului. O persoana care isi abandoneaza job-ul pentru a demara a afacere agricola trebuie sa-si gestioneze in mod realist riscul la care se expune. Cum se va reprofila, la 50 de ani,  dupa o perioada de 2 – 3 ani, dupe ce constata ca livada de mere nu da randamentul scontat ?

4.  Evenimente de piata neasteptate. O supraproductie de flori ori importuri masive, evenimente imposibil de estimat la demararea afacerii,  pot deveni peste 1 an  probleme uriase pentru un tanar profilat pe producerea de flori in sera.

 

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Reclame cu afaceri agricole profitabile, din care te poti imbogati peste noapte. Numai riscurile nu ti le spune nimeni !

De ce merita sa mizam si noi, romanii, pe Energii Regenerabile ?12.08.14

SOLAR

Trei semne pro Regenerabile

Conform Green Biz, energiile regenerabile vor domina in curand energiile care polueaza.  In sprijinul acestei afirmatii sunt aduse 3 argumente: scaderea preturilor pentru tehnologiile de producere a energiilor regenerabile, politici guvernamentale de sustinerea energiilor verzi, respectiv faptul ca bancile incep sa-si redirectioneze finantarile inspre astfel de proiecte.

Asadar, la nivel global asistam clar la un trend de dezvoltare a energiilor regenerabile:  energie solara, bioenergie ( biomasa, biogaz, cogenerare), energie eoliana, microhidroenergie, energie geotermala.

Cum stau lucrurile in Romania ? Dupa cativa ani de boom, timp in care fiecare judet s-a pricopsit cu 25-30 de parcuri fotovoltaice si parcuri eoliene, investitiile au intrat in stand-by.  Schimbarea legislatiei, prin scaderea numarului de certificate verzi, au stopat, cel putin pentru moment, aparitia de noi parcuri solare.

Analistii afirma ca si la numarul actual de certificate verzi ( de exemplu, in solar se acorda 3 certificate verzi / MW ), o investitie intr-un parc solar ramane rentabila.

Noua Revolutie Energetica

Cu totii asteapta insa altceva: noua legislatie care sa incurajeze instalatiile mici ( de pana la 500 kw), atat pentru solar, cat si pentru biomasa, eolian si microhidroenergie, pretabile pentru rezidential si comercial.

De ce sunt atractive instalatiile mici de producere a energiei regenerabile ? Pentru ca prin astfel de echipamente fiecare consumator de energie poate deveni producator si implicit vanzator de energie. Cum ? Prin “legarea” la reteaua publica de transport a energiei, oricine are. la un moment dat, surplus de energie, este liber sa o “vinda” la un pret reglementat ( feed-in tariff ).

Detinatorii de acoperisuri, fie ca vorbim de hoteluri, mici spatii de productie, ateliere mestesugaresti, magazine ori alte unitati similare reprezinta clientii ideali pentru sistemul feed-in tariff. Desigur, proprietarii de case se califica, de asemenea, pentru astfel de initiative.

In ceea ce priveste bioenergia ( biomasa, biogaz, cogenerare), avem o alta categorie de potentiali beneficiari: spitale, centre ce colectare a deseurilor, fabrici de bere, produse lactate, unitati de prelucrarea a lemnului, etc.  Plus, desigur, categoria agricultorilor,  fie ei zootehnisti ori profilati pe cultura mare.

Fiti informati !

Potrivit autoritatilor, in perioada de fata se lucreaza la elaborarea legislatiei aferente. Chiar daca lucrurile se misca mai greu decat am estimat, pana la urma trendul este unul singur iar romanii vor putea beneficia si ei, intr-un final  de noile cuceriri tehnologie.

Pe langa beneficiile legate de mediu, energiile alternative vor ajuta la crearea a mii de locuri de munca, cat si la dezvoltarea de noi afaceri.

Avem, deci, o sumedenie de argumente pentru a pleda in favoarea  intrarii energiilor regenerabile in viata noastra.

Ce ar trebui sa facem pentru a fi pregatiti de intalnirea cu Era Regenerabilelor ? Incercati sa va informati cat mai bine. O modalitate eficienta este participarea la evenimente de specialitate: conferinte, targuri, expozitii de profil. Unul dintre cele mai importante manifestari este Targul RoEnergy, care va avea loc in 6 – 8 mai 2015 la Bucuresti.

 

 

 

Posted in Economie, Energii Regenerabile, Fermieri & Companiiwith Comments Off on De ce merita sa mizam si noi, romanii, pe Energii Regenerabile ?

Fermieri din toata Europa, Internetul va asteapta pe Reteaua de socializare a agricultorilor !12.06.14

images

In ziua de astazi, a fi la zi cu noutatile din domeniul in care operezi este mai mult decat o cerinta obligatorie.  Fermierii, desigur, nu fac exceptie. DE curand, Uniunea Europeana a avut o initiativa interesanta: crearea unei retele speciale pentru agricultori.

Astfel ca toti cei implicati intr-un fel ori altul in agricultura, incepand de la  fermieri, proprietarii de teren, investitori si pana la cercetători, retailerii agroalimentari ori funcţionari publici din Uniunea Europeană vor putea  schimba idei pe diverse teme legate de agrobusiness. Plus ca jucatorii din agribusiness ar putea  aplica împreună pentru proiecte finanţate pe bani europeni.

Proiectul despre care va vorbim poata numele de:  Parteneriatul European pentru Inovaţie (EIP-AGRI –https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en).

 

Ce pot castiga fermierii romani din aceasta retea de socializare pentru agricultori ?

Reteaua de socializare a fermierilor inseamna inainte de toate INFORMATIE. Fie ca vorbim de fonduri europene, de proiecte de cercetare ori de anumite boli ori daunatori, fermierii din orice tara europeana pot comunica usor intre ei pentru a se informa reciproc.

Un alt rol al retelei de fermieri este faptul ca cumuleaza intr-un singur loc cat mai multe informatii specifice agricultorilor.

In era tehnologiei informatiei, trebuie salutat faptul ca, iata, cei care produc hrana noastra cea de toate zilele, vor beneficia din plin de aceste cuceriri ale stiintei si tehnicii.

Posted in Fermieri & Companii, Marketingwith Comments Off on Fermieri din toata Europa, Internetul va asteapta pe Reteaua de socializare a agricultorilor !

  • You Avatar