Archive for November, 2014

Multe ferme romanesti irosesc resturile vegetale si reziduurile animaliere desi acestea ar putea genera zeci de mii de euro11.25.14

PV1

La nivel teoretic, agricultorii romani cunosc faptul ca din resturi vegetale si reziduurile rezultate din zootehnie se poate produce cu succes energie electrica si termica, insa nu prea pun in practica acest potential. Cei mai multi fermieri sustin faptul ca o piedica majora in calea producerii de energie din deseuri este lipsa banilor. Intr-adevar astfel de investitii costa, dar si beneficiile sunt pe masura. Iar fondurile europene ar putea fi folosite tocmai in acest scop.
Informatii specializate despre tehnologiile de biomasa si biogaz se pot obtine direct de la sursa: targul de energii regenerabile si eficienta energetica al Romaniei, RoEnergy, care se desfasoara an la an la Bucuresti si Timisoara.
Recent, organizatorii Targului International RoEnergy Bucuresti, cel mai important eveniment al industriei de Energii Regenerabile si Eficienta Energetica din Romania, au demarat campania de inscrieri si promovare a urmatorului targ, editia RoEnergy Bucuresti numarul V, care va avea loc in perioada 6-8 mai 2015, la ROMAERO, Baneasa, sector1 , Bucuresti.
Printre principalele noutati se remarca promovarea focusata a domeniilor care alcatuiesc portofoliul RoEnergy: RoEnergy#SOLAR, RoEnergy#BIOMASA, RoEnergy#BIOGAZ, RoEnergy#HYDROPOPWER, RoEnergy#WINDPOWER, RoEnergy#EnergyINDEPENDENT.
Pe langa expozitie, sub “umbrela” Targului RoEnergy vor avea loc o serie de manifestari conexe dintre care mentionam: conferinte, mese rotunde, workshop, tombola RoEnergy, etc.
Va doriti o ferma independenta energetic ?
Noile tehnologii de biogaz, biomasa, energie solara, etc, pot contribui in mod substantial nu numai la cresterea eficientei energetice in ferma, ci chiar la obtinerea independentei energetice a unei exploatatii agricole. Prin introducerea noului sistem de subventionare feed-in-tariff (FIT), agricultorul se poate transforma din consumator de energie in producator de energie ( electrica ori termica).
Cum puteti obtine mai multe informatii pe aceasta tema ? Una dintre cele mai simple modalitati este sa va abonati, fara nici un cost, la newsletter-ul RoEnergy (abonarea se poate face accesand site-ul www.roenergy.eu) si , desigur, sa participati la manifestarile R.E.S. Group ( organizator de evenimente pe energii regenerabile).
Domenii de interes
RoEnergy#SOLAR: sisteme fotovoltaice de pana la 0.5 MW, operare & mentenanta parcuri PV, stocare energie, sisteme termice, infrastructura energetica, etc.
RoEnergy#BIOMASA: sisteme de pana la 0.5 MW, energie din deseuri, cogenerare, solutii de termoficare pentru municipalitati, etc.
RoEnergy#BIOGAZ: centrale de pana la 0.5 MW, energie in fermele de animale, cogenerare, etc.
RoEnergy#HYDROPOWER: sisteme microhidrocentrale de pana la 0,5 MW, solutii de independenta energetica, retehnologizari MHC, etc.
RoEnergy#WINDPOWER: sisteme de pana la 0,5 MW MW, operare & mentenanta parcuri eoliene, infrastructura energetica, etc.

Mai multe detalii pe www.roenergy.eu
Din 2015, in Romania incepe o noua Revolutie Energetica
Dupa boom-ul parcurilor eoliene si solare, in Romania este asteptata sa se produca adevarata Revolutie Energetica: producerea de energie, in instalatiile mici, pentru consumul propriu, cu posibilitatea livrarii in retea a excedentului de energie. Prin noul sistem de subventionare, denumit feed-in tariff, consumatorul de energie devine producator de energie.
Ajuns la editia a V-a, pana in prezent, la fiecare din evenimentele precedente, Targul RoEnergy a reunit expozanti de pe trei continente ( Europa, Asia si America de Nord ), alaturi de experti, cercetatori, persoane de decizie din industria RES, asociatii profesionale, reprezentanti ai administratiilor publice, ministere, oameni de afaceri si mass media.

Cat costa un stand expozitional ?
Doriti sa beneficiati de o pozitie privilegiata a standului companiei dumneavoastra la Targ ? Cea mai buna optiune este sa va rezervati din timp un stand. Solicitati chiar acum o Oferta de pret fara nici o obligatie la info@roenergy.eu ori marketing@roenergy.eu

Cat costa pozitia de Sponsor ?
Doriti sa fiti in centrul atentiei in mediul de business si mass media ? Optati pentru una dintre pozitiile de Sponsor al Targului RoEnergy Bucuresti, solicitand o Oferta de sponsorizare fara nici o obligatie: press@roenergy.eu ori marketing@roenergy.eu

Tematica RoEnergy Bucuresti 2015
Tematica Targului ( selectie): energie solara, PV, termal, bioenergie ( biogaz, biomasa, biocombustibili, cogenerare), energie eoliana, microhidroenergie, eficienta energetica, infrastructura energetica.

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Multe ferme romanesti irosesc resturile vegetale si reziduurile animaliere desi acestea ar putea genera zeci de mii de euro

Fermierii plang dupa liceele agricole ale lui Ceausescu11.19.14

CUSUT

Nu putini fermieri se plang de faptul ca nu gasesc personal potrivit pentru diversele activitati agricole.

In ceea ce priveste muncile campului, fie ca ne referim la tractoristi fie la munci mai manuale ( cum ar fi recoltatul fructelor, etc), agronomii izbutesc cum-necum sa se descurce. Adevaratele probleme intervin insa atunci cand vorbim de zone mai specializate, cum sunt, de exemplu, job-urile din industria procesarii legumelor si fructelor, zone in care angajatorii resimt acut lipsa fortei de munca.

De la lucratori in prelucrarea laptelui la ciupercari

In acest context,  programul de formare profesionala continua in industria procesarii fructelor si legumelor si industrii conexe, dezvoltat de Patronatul din Industria de Conserve din Legume si Fructe si Conserve Mixte ,,ROMCONSERV”, prin care se urmareste scolarizarea a 950 de persoane,  pare o initiativa pilot binevenita. Este vorba de calificari, precum: lucratori in prelucrarea carnii, peştelui, laptelui, conservelor, lucratori in gospodarie ecologica, ciupercari, pomicultori, etc.

Lista completa a cursurilor de formare profesionala o puteti gasi aici  ( Click ! ) 

Cauze

Pe de alta parte, ceea ce se intampla astazi in agricultura – lipsa de personal calificat – regasim si in industrie. Manageri de productie reclama lipsa unor meserii, precum sudori, prelucratori prin aschiere, operatori mase plastice, etc.

Explicatia, valabila pentri industrie, cat si pentru agricultura, este aceeasi: disparitia scolilor profesionale de profil au generat situatia de fata.

Unde au disparut fostele licee agricole, chiar asa ?

Sigur ca se poate discuta pe tema scolilor agricole de profil. De ce s-au desfiintat ? Inspre ce domenii / specializari  se indreapta tinerii din ziua de  astazi ? De ce nu sunt incurajate astfel de licee ? Etc.

Pana una, alta, primii care sufera sunt fermierii. Dar si consumatorul final, fie si pentru subdezvoltarea unor anumite sectoare agricole, fapt care favorizeaza evident importatorii.

 

 

 

 

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Fermierii plang dupa liceele agricole ale lui Ceausescu

De ce nu vor bancile sa crediteze fermierii romani ?11.13.14

ABANI

Desi agricultura a crescut extrem de mult in importanta in ultimii ani, bancile din Romania nu se inghesuie deloc sa ofere credite fermierilor. Ba, daca e sa fim mai directi, putem spune ca uneori  bancile chiar “fug” de agricultori. Cum este posibil sa se intample asa ceva in conditiile in care domeniul agricol tinde sa devina o ramura vitala pentru economie ?

Cand vorbim de “credite pentru agricultori” ne asteptam, desigur, la credite acordate in conditii care macar sa se apropie de creditele de care beneficiza fermierii din Franta, Germania, Italia. Si nu de credite cu dobanzi astronomice si alte conditii de acordare absurde, care practic bareaza din start oriceinitiativa de acest gen.

Care sunt cauzale pentru care bancile nu crediteaza agricultorii romani ?

1. In diverse ocazii, reprezentantii mediului bancar afirma ca principalul motiv de necreditare a agriculturii ar fi lipsa unui cadru legal adecvat privind asigurarea recoltelor si a animalelor. Fapt care genereaza un scor foarte mic, care, in final il descalifica pe fermier in obtinerea unui credit.

2. Un alt motiv – mai putin recunoscut public de catre banci – este si faptul ca institutiile financiare prefera sa faca afaceri cu organizatii super-sigure, cum este, sa zicem  – chiar statul roman –  in detrimentul unor clienti extrem de fragili, cum sunt agricultorii.

3. O alta cauza invocata de catre banci este faptul ca fermierii nu pot furniza informatii ( nu pot dovedi cu documente contabile ) cu privire la evolutia cifrei de afaceri.

In atare situatie, singurii actori pe piata creditarii agriculturii raman furnizorii de inputuri si masini agricole, care ofera plata la recoltare ori plata la un termen agreat cu fermierul.

De ultima ora, aflam ca pe piata creditarii fermierilor va mai apare un jucator important. Este vorba despre Biochem, distribuitor de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe, care va acorda anul viitor primele credite fermierilor prin intermediul diviziei de creditare Biochem Creditare IFN.  Sa se configureze oare un trend pe aceasta linie ?

 

Posted in Banciwith Comments Off on De ce nu vor bancile sa crediteze fermierii romani ?

Cat costa sa-ti deschizi o fabrica de suc de mere ?11.11.14

A MAR

 

De ce sa exportam graul, cand putem castiga mult mai mult daca am exporta produse de panificatie ? Ori de ce trimitem in vest camioane de mere, cand ar fi infinit mai profitabil sa exportam suc de mere ?

Ei bine, asa a gandit si Marian Draghia, 35 de ani, un tanar antre­prenor din Brasov, cand a hotarat sa puna bazele unei mici fabrici de productie de suc de mere. El a facut acest pas,   prin firma SaftStupina SRL-D, cu ajutorul fondurilor nerambursabile, dar avand si surse proprii, totalul investitiei ridicandu-se la  de 20.000 de euro.

Planuri in continuare ? Materia prima ( merele ) vin din propria sa livada, intinsa pe 1 hectar. Dupa procesare, tanarul trebuie sa gaseasca magazine de desfacere si, de ce nu, beneficiari in strainatate.

Asadar, se poate ?

 

 

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Cat costa sa-ti deschizi o fabrica de suc de mere ?

Arderea ecologica a biomasei peletizate – inovatie romaneasca premiata in strainatate11.07.14

CENTRALA

Nu este o noutate, din pacate, faptul ca cercetarea romanesca, indiferent de domeniu, se afla in stare de recesiune. Si asta nu de ieri, de azi, ci din anii 90″ incoace. Sigur ca exista exceptii, care nu fac decat sa intareasca, nu-i asa, regula. O astfel de placuta exceptie este si munca inginerului Iuliean Hornet, administratorul firmei Ecohornet, focusata pe producerea energiei termice si electrice prin metode inovative.

Premiat in UK

Potrivit informatiilor postate pe site-ul companiei, in cadrul unei ceremonii de gala desfasurata la Oxford Town Hall, Marea Britanie, in 14 octombrie 2014, Europe Business Assembly si International Socrates Commettee au acordat premiul BEST ENTERPRISE companiei ECOHORNET SRL si premiul MANAGER OF THE YEAR d-lui Iuliean Hornet pentru activitatea in domeniul echipamentelor de producere a energiei termice si electrice.

In cadrul primei editii a Research and Innovation Exhibition UGAL INVENT 2014, ce a avut loc in 8-10 octombrie 2014 la Universitatea Dunarea de Jos Galati, Dl. Hornet Iuliean a primit Medalia de Aur pentru inventia sa: “Arzator multi-sistem si procedeu de ardere ecologica a biomasei peletizate”
Detalii si imagini pe site-ul Ecohornet.

Conform specialistilor Ecohornet, arzatoarele pe peleti tip injector fabricate cu puteri pana la 500kW pot fi folosite pentru obtinerea energiei termice necesara centralelor termice, convectoarelor de aer cald, cazanelor de abur, cuptoarelor de paine, schimbatoarelor de caldura, dar si la producerea energiei electrice prin aplicarea la instalatii cu turbine sau cu motoare Stirling, etc.

Unde pot fi intalnite echipamentele firmei Ecohornet ?

Pe site-ul companiei Ecohornet gasiti datele de contact necesare. O alta modalitate de a afla detalii despre  tehnologiile Ecohornet este de a participa la evenimentele de profil, unde specialistii firmei sunt, de regula, prezenti.

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Arderea ecologica a biomasei peletizate – inovatie romaneasca premiata in strainatate

Si cu asta ce-am facut ?11.01.14

 

romania

 

 

 

Ne-am trezit din hibernare

Şi-am strigat cât am putut:

Sus Cutare! Jos Cutare!?
Şi cu asta ce-am făcut?

Am dorit, cu mic, cu mare,
Şi-am luptat, cum am ştiut,
S-avem nouă guvernare?
Şi cu asta ce-am făcut?

Ca mai bine să ne fie,
Ne-a crescut salariul brut,
Dar trăim în săracie?
Şi cu asta ce-am făcut?

Ia corupţia amploare,
Cum nicicând nu s-a văzut,
Scoatem totul la vânzare?
Şi cu asta ce-am făcut?

Pentru-a câştiga o pâine,
Mulţi o iau de la-nceput,
Rătăcesc prin ţări străine?
Şi cu asta ce-am făcut?

Traversam ani grei cu crize,
Leul iar a decăzut,
Cresc întruna taxe-accize?
Şi cu asta ce-am făcut?

Totul este ca-nainte,
De belele n-am trecut,
Se trag sforile, se minte,
Şi cu asta ce-am făcut?

Se urzesc pe-ascuns vendete,
Cum nicicând nu s-a văzut,
Ţara-i plină de vedete,
Şi cu asta ce-am făcut?

Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!
E sloganul cunoscut;
Iarăşi am votat ca proştii,
Şi cu asta ce-am făcut?

Constantin Tănase ( anii ’40)

Posted in Video divertismentwith Comments Off on Si cu asta ce-am facut ?

  • You Avatar