Archive for October, 2014

Inchiriez cires. Oferta limitata !10.29.14

aPOMI

 

Daca inca mai aveti indoieli cu privire la inventivitatea fermierilor, cu siguranta ca urmatorul caz vi le va spulbera.  Este vorba de un fermier din Anglia, care, nici mai mult nici mai putin,s-a gandit sa-si optimizeze costurile prin inchirierea de pomi fructiferi. Altfel spus, in loc sa-si vanda fructele in piata ori la furnizori, britanicul a optat pentru inchirierea pomilor, anual,  la un anumit pret. 

Lista de asteptare pentru a inchiria un cires

Michael Dallaway, pomicultor din UK  ( mai precis din  Kent/ East Sussex ), a ales ca, in loc sa-si valorifice intreaga recolta de cirese prin metodele clasice ( la supermarket, piata, procesatori, etc), sa inchirieze o parte din pomii fructiferi. Pentru 2015, deja nu mai este liber nici un cires pentru a putea fi inchiriat. Astfel ca, daca va doriti un cires in livada lui Michael din Kent, trebuie sa aplicati pentru lista din 2016.

 

Cat costa un cires

Pentru a dobandi  un cires din ferma  lui Michael, pentru un an, nu trebuie decat sa va inscrieti online. Desigur, tot online, urmeaza sa achitati o taxa, care se ridica la  £45 (£43.50 plus £1.50 transaction fee). Apoi, dupa o programare prealabila a lui Michael, chiriasii sunt asteptati sa-si recolteze cu mainile lor ciresele.

Potrivit lui Michael, in supermarket un kilogram de cires costa  intre  £6 – £12 per kilogram. Intr-un an bun, dintr-un cires se recolteaza intre 12-15 kilograme de fructe. La aceste calcule, se adauga, bineinteles, ceva ce nu se poate cuatifica in bani: bucuria  de a petrece, impreuna cu familia ori prietenii, cateva ore in ferma din Kent.

Idei pentru fermierii romani

Ar merge oare un astfel de sistem si in Romania ? Internet avem, ciresi asisderea. Cine n-ar dori sa poata culege cu familia cateva kilograme de cirese taman din pom.

 

 

 

 

Posted in Marketing, Preturi & Pietewith Comments Off on Inchiriez cires. Oferta limitata !

Americanii exporta en gros peleti in Europa. Ce rol poate juca Romania pe aceasta piata ?10.09.14

PAULOWNIA

 

Ultimul trend in materie de energii regenerabile pare sa fie cel al biomasei. Conform US Energy Information Administration,  98 % din productia de export a SUA ajunge in Europa, export care a crescut de la 1,6 milioane de tone in 2012 la 3,2 milioane de tone de peleti in 2013. Peletii sunt destinati sistemelor electrice si sistemelor de incalzire.

Asadar, dupa explozia de ferme eoliene iar mai recent boom-ul parcurilor fotovoltaice ( in prezent numai parcurile PV produc circa 1300 MWh), vine si randul bioenergiei: in speta biomasa. Insa Romania are un mare potential si in biogaz ori in energie din deseuri si energie geotermala.

Dar mai avem oare altceva in afara de potential ? Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz ( ARBIO ) afirma fara echivoc ca bioenergia poate si trebuie sa ajute tara noastra in rezolvarea problemelor energetice. In principiu, reprezentantii ARBIO releva faptul ca deseurile agricole, silvice, cat si reziduurile ( menajere si industriale ) pot fi frutificate in mod inteligent prin transformarea acestora in energie. Prin sistemul cogenerarii din biomasa se poate obtine energie electrica si termica, solutie care poate rezolva spinoasa problema a termoficarii oraselor.

Biomasa nu ofera doar o cale spre independenta energetica, dar contribuie si la crearea de afaceri conexe si locuri de munca.

Daca americanii si europenii reusesc sa produca energie cu ajutorul deseurilor, inseamna ca si noi, romanii am putea sa facem acest lucru cu succes.

Mai multe detalii puteti afla pe site-ul RoEnergy, organizator de evenimente pe teme energiilor regenerabile.

 

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Americanii exporta en gros peleti in Europa. Ce rol poate juca Romania pe aceasta piata ?

  • You Avatar