Archive for December, 2013

Piata terenurilor agricole: de cine sa ne temem oare mai tare ?12.06.13

teren de vanzare

Unul dintre subiectele “la moda” zilele acestea este  tema vanzarii terenurilor agricole catre straini.  Desigur, comunitatea fermierilor se teme ca o data cu liberalizarea tranzactiilor, europenii si nu numai ei, vor cumpara “pe rupte” teren agricol in tara noastra.  Efecte negative pe termen scurt: cresterea preturilor terenurilor, iar pe termen mediu-lung: scaparea preturilor cerealelor si legumelor de sub control autohton.

Potrivit altor opinii insa, frica agricultorilor romani nu este chiar atat de intemeiata.

1. Strainii care au dorit cu orice pret sa cumpere teren agricol in Romania au facut-o deja pana in prezent ( prin mijloacele cunoscute, cum ar fi prin intermediul unei persoane juridice). Deci, numarul celor dornici sa detina teren agricol in Romania nu mai este acum chiar atat de mare.

2. Actualmente, este destul de greu sa dai nastere unei exploatatii agricole autentice din cauza faramitarii terenurilor. Practic, calea cea mai sigura pentru a infiinta o ferma este s-o cumperi de-a gata de la un alt agricultor. Alternativa consta in achizitionarea de teren pe bucati ( un hectar de aici, altul de colo), in speranta ca peste 4-5-6 ani sa intregim o suprafata rezonabila, pretabila la performanta. Cati straini s-ar incumata oare la un asemenea demers ?

3. In situatia in care strainii ar cumpara suprafete insemnate de teren agricol, autoritatile din Romania au la indemana prerogative legale pentru a stabili anumite reguli: ca pamantul sa nu fie lasat parlog, taxe, subventii in varii situatii, etc. Astfel incat politica agricola sa fie facuta de catre romani in folosul romanilor, si nu de altfel.

 

Pana acum, strainii n-au facut parte din aceasta ecuatie, iar noi, romanii, ne-am randuit si am trait dupa propriile noastre reguli. Dar avem oare agricultura pe care ne-o dorim cu totii ? Mi-e teama ca nu.

Atunci, de cine ar trebuie oare sa ne temem  mai tare: de straini ori de …romani ?

 

Posted in Economie, Fermieri & Companiiwith Comments Off on Piata terenurilor agricole: de cine sa ne temem oare mai tare ?

  • You Avatar