Archive for February, 2013

Biomasa, biogaz, biocombustibili – urmatorul boom al Romaniei02.16.13

Analistii afirma ca, dupa boom-ul eolienelor si al solarului fotovoltaic, in Romania va urma “era” bioenergiei. Bioenergie inseamna biogaz, biocombustibili si biomasa.  Care ar fi principalele argumente in acest sens ?

1. Potentialul agricol, fie ca vorbim de zootehnie, fie de cultura mare.

2. Potentialul silvic, suprafata impadurita a tarii recomandand Romania fara rezerve.

3. Subventiile acordate pentru producatorii de energie din surse regenerabile.

4. Obligatia atingerii tintelor europene de producere a energiei din surse regenerabile.

5. Nivelul de dezvoltare al zonelor rurale, care are capacitatea de a absoarbe inca mari investitii.

 

Cum va puteti pregati din timp pentru astfel de investitii ?

1. Cititi literatura de specialitate.

2. Participati la targuri si conferinte.

3. Abonati-va la surse de informare moderne. ( newslettere)

4. Solicitati consultanta de la specialisti.

5. Incercati sa colaborati cu cei care au demarat deja afaceri in acest domeniu.

In perioada 5-7 iunie 2013, la Bucuresti, ROMAERO,  va avea loc Targul RoEnergy Bucuresti 2013 ( www.roenergy.eu). Evenimentul va cuprinde inclusiv o masa rotunda pe tema Bioenergiei in Romania, organizata in colaborare cu Facultatea de Biotehnologii din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, asociatii profesionale.  Participand la astfel de manifestari aveti ocazia sa  intalniti cu experti din domeniu, reprezentanti ai autoritatilor, dar si cu alti investitori ori beneficiari ai bioenergiei.

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Biomasa, biogaz, biocombustibili – urmatorul boom al Romaniei

De ce ne imbolnavim uneori ?02.09.13

Goana dupa profit poate duce, uneori, la efecte nebanuite. Cumparam carne de pui, dar in realitate mancam apa si sare. Am ajuns oare atat de neglijenti incat sa nu ne mai pese de sanatate ?

 

Zilele trecute, televiziunile ne-au bombardat cu stirea din Bulgaria, potrivit careia carnea de pui din comert este injectata cu apa peste limita legala admisa. De ce este aceasta stire importanta (si ) pentru romani ? In primul rand, pentru faptul ca, dupa unele cifre oficiale,  Romania a importat in 2012, nu mai putin de 6 tone de pui din tara vecina.

 

Conform normelor Uniunii Europene apa din carne din poate depasi 4,5 %. Bulgarii insa au ajuns pana la 25%.

 

Dincolo de banii platiti, de fapt, pe apa si pe sare ( si nu pe carne), desigur, problema cea mai mare este alta: cat sunt de daunatori acesti pui ? Suntem de parere ca,  pentru a avea un raspuns competent in ceea ce priveste aspectele medicale, cel mai indicat este sa aflam opinia unor specialisti.  Nu trebuie insa fim neaparat doctori ca sa realizam ca in anumute cantitati sarea ( care intra in organism o data cu apa injectata) nu poate face bine organismului. Efectele depind de mai multi factori: cantitate, frecventa, varsta, antecedente, etc, etc.

Intrebari, intrebari ?

Pe de alta parte, se mai ridica o problema: cea a sigurantei alimentare pe terme lung. Va dati seama ca procentul de apa si sare din carne nu a crescut de ieri de azi. Cine stie de cand apeleaza producatorii la astfel de practici pentru a produce mai mult ?

 

Cel mai probabil ca nici in Romania lucrurile nu sunt ok din acest punct de vedere. Cu ceva vreme in urma, daca va amintiti, am avut si noi un sir de emisiuni TV, in urma unor controale ale inspectorilor sanitar-veterinari, pe exact aceeasi tema ? Care a fost rezultatul, in afara show-urile de televiziune ? Va spunem noi: amenzile au trecut, viata comerciantior si producatorilor de carne de oui, mezeluri in general, merge mai departe !

Posted in Socialwith Comments Off on De ce ne imbolnavim uneori ?

Ferma de doua milioane de euro, cumparata in judetul Olt02.01.13

 

Anul 2013 incepe sub bune auspicii pentru fermierii romani. Desigur, pentru aceasta trebuie sa multumim cel mai mult lui Dumnezeu, care, iata, acopera plantele cu zapada. Cel putin pana in prezent nu au fost inregistrate pagube, producatorii agricoli avand sansa unui nou an agricol bun.

Insa certificarea unei agriculturi autohtone in crestere vine din alta parte. Recent, in judetul Olt,  s-a consumat o tranzactie de peste 2 milioane de euro, bani platiti de o familie de fermieri pentru achizitia a 850 hectare de teren agricol. Defalcat, un hectar costa 2.400 de euro.

Ce inseamna acest lucru ? Ca fermierii din Romania s-au capitalizat. Ca, iata, si in acest domeniu se fac tranzactii ca in IT ori comert. Daca la astfel de vesti mai mentionam si faptul ca, in prezent, exista fermieri care detin silozuri de milioane de euro, ajungem la o concluzie sigura: agricultura romaneasca se maturizeaza.

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Ferma de doua milioane de euro, cumparata in judetul Olt

  • You Avatar