Archive for September, 2012

Europa “bate” restul lumii la energie eoliana09.28.12

 

Conform Ziarului financiar, care are drept sursa Financial Times, Uniunea Europeană (UE) este în prezent campioana mondială a energiei eoliene, capacităţile eoliene instalate depăşind 100 GW. Acestea pot genera într-un an energie electrică care să asigure consumul total pentru 57 milioane de gospodării.

Cat priveste Romania, Ernst&Young o pozitioneaza pe locul 6, intr-un clasament al atractivitatii RES.

 

Timisoara – noua atractie RES

In luna noiembrie 2012, la Timisoara va avea loc cea mai mare reuniune a jucatorilor de energii regenerabile din aceasta parte a Europei, in cadrul RoEnergy South -East Europe Timisoara 2012, cel mai relevant targ de energii regenerabile si eficienta energetica din Romania.

Surse apropiate organizatorilor ( R.E.S. Group n.n. ) spun ca la targul din Timisoara ( 28-30 noiembrie 2012), editia a III-a,  vor participa firme de top din Europa, interesate si mai mult de Romania dupa ce in multe tari UE au fost taiate subventiile.

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Europa “bate” restul lumii la energie eoliana

Energii Regenerabile: Centrala pe biomasa, in judetul Cluj09.12.12

In comuna Bontida, localitatea Rascruci, din judetul Cluj, se doreste realizarea unei microcentrale pe biomasa, de 10 MW/h, in valoare de 41 de milioane de euro, conform Capital.ro.

Potrivit sursei citate, aceasta investitie urmeaza sa fie realizata de catre un grup de investitori italieni impreuna cu societatea Romita Energie Verde.

Partea intresanta a proiectului este faptul ca microcentrala va produse energie electrica si termica ( cogenerare), utilizand anual 100.000 de tone de biomasa de tip lemn si derivate ( (resturi de lemn pentru încălzire, rumeguş, ramuri de pomi, arbuşti, paie etc).

In 28-30 noiembrie 2012, la RoEnergy South-East Europe – Timisoara 2012,  targ international de energii regenerabile si eficienta energetica, biomasa va constitui o tema importanta,  atat in cadrul   Conferintei Bioenergia, cercetarea de astazi, energia de maine, cat si la expozitie. ( www.roenergy.eu)

 

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Energii Regenerabile: Centrala pe biomasa, in judetul Cluj

Parcurile fotovoltaice apar unul cate unul: cel mai recent, de 1,7 MW, in judetul Bistrita-Nasaud09.04.12

 

Recent, la Lechinta, judetul Bistrita-Nasaud, a fost finalizat un nou parc solar, de 1,7 MW. Este vorba de o investitie realizata cu 6.762 de panouri solare, de catre Ignatia Romania, cu finantare Casa de Investitii Alianta, firma cu capital autohton.

“Estimările pe care le avem arată că piaţa locală va fi ofertantă pentru furnizori de servicii la cheie pentru proiecte fotovoltaice în următorii 2 ani. Volumul de muncă al Egnatia România pentru următoarele 6 luni priveşte construirea mai multor parcuri fotovoltaice ce totalizează până în acest moment 28 MW”, a declarat Thomas Melitsis, directorul general al companiei Egnatia România., conform Ziarului financiar.

Cea mai mare reuniune a jucatorilor de profil va avea loc in 38-30 noiembrie 2012, la Pavilion Expovest din  Timisoara, cu ocazia celei de-a III-a editii a targului de energii regenerabile si eficienta energetica, RoEnergy South-East Europe – Timisoara 2012.

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Parcurile fotovoltaice apar unul cate unul: cel mai recent, de 1,7 MW, in judetul Bistrita-Nasaud

Targul Agromalim 2012, doua zile pana la deschidere09.04.12

 

In perioada 6-9 septembrie 2012, la Expo Arad International va avea loc Targul Agromalim, editia a 22-a.

Conform AgroInfo.ro, prin prezenţa celor 250 de expozanţi din România, Ungaria, Germania, Italia, Croatia, Austria, Polonia, Olanda şi Danemarca, evenimentul se adresează atât fermierilor care deţin exploataţii mari cât şi micilor fermieri, agenţilor economici din industria alimentară şi  reprezintă o bună oportunitate pentru stabilirea de noi contacte, informare asupra ultimelor noutăţi în domeniu, promovare, lansare de noi produse şi servicii, testarea pieţei, analiza concurenţei.

Posted in Uncategorizedwith Comments Off on Targul Agromalim 2012, doua zile pana la deschidere

Piata de Energii Regenerabile: Avantajele “bat” dezavantajele09.02.12

 

In ultima vreme, domeniul energiilor regenerabile (in limba engleza cunoscut sub acronimul RES =renewable energy sources ) continua sa starneasca dispute si interes, in egala masura. Pana in prezent, anumite sectoare din RES au cunoscut o dezvoltare fara precedent in tara noastra ( energia eoliana) in timp ce alte sectoare ( cum este, de exemplu, energia solara) sunt asteptate sa se dezvolte in urmatoarele luni de zile. 

 Analistii pietei RES afirma ca,  dupa boom-ul inregistrat in energia eoliana ( vezi parcurile eoliene din Dobrogea, dar nu numai), in Romania se va produce o adevarata “explozie” a parcurilor solar-fotovoltaice. Romania are, de asemenea, un bogat potential in bioenergie ( biomasa, biogaz, biocombustibili), datorita agriculturii si silviculturii autohtone. In consecinta, sectorul bioenergiei va fi, cu siguranta, unul dintre industriile spre care investitorii isi vor canaliza capitalul.

Avantaje si dezavantaje

Desigur ca, asemenea altor domenii, pentru investitorii RES exista avantaje si dezavantaje. Probabil primul atu consta in potentialul, de exceptie, al Romaniei, intalnit in aproape toate sectoarele RES ( solar/PV, eolian, hidroenergie, bioenergie). La capitolul minusuri putem mentiona o anumita inconsecventa legislativa, rezolvata, in parte, prin reglementarile aparute in ultima vreme. In acelasi timp insa, in prezent, exista un avantaj incontestabil: subventiile acordate actualmente in Romania. Din acest motiv, coroborat, desigur, si cu altele ( cum ar fi taierea ori diminuarea subventiilor acordate in alte atri UE)  o serie de companii cu traditie din Europa si nu numai isi indreapta atentia inspre tara noastra.

O analiza interesanta pe aceasta tema puteti  aici, facuta de un jucator RES.

Reuniune de exceptie la Timisoara

In perioada 28-30 noiembrie 2012, la Timisoara, Pavilion Expovest ( Calea Lugojului, 7) va avea loc o reuniune de exceptie a jucatorilor RES interesati de piata din Romania. Este vorba de RoEnergy South-East Europe Timisoara 2012, targ international de energii regenerabile si eficienta energetica, cel mai important eveniment de acest gen din Romania, la care vor participa companii din solar/fotovoltaic, biomasa, biogaz, biocombustibili, energie eoliana, microhidroenergie. Vor fi prezenti producatori, dezvoltatori, consultanti, autoritati publice, cercetatori, reprezentanti ai asociatiilor de profil si mass media, pentru a dezbate cele mai fierbinti probleme RES ale momentului.

Timisul este, de altfel, potrivit Transelectrica,  judetul cu cele mai multe proiecte solare din tara, in localitatea Buzias fiind inaugurat, recent, primul parc fotovoltaic mai mare din zona de vest. ( Mai multe detalii despre RoEnergy, puteti afla aici )

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Piata de Energii Regenerabile: Avantajele “bat” dezavantajele

Este bine ori este rau ca strainii cultiva 8% din ogoarele patriei ?09.01.12

Conform Ziarului financiar, care il citeaza pe Florin Marius Faur, fost director APIA, actualmente, in Romania circa 6 % din suprafata agricola este administrata de catre firme straine.

“Se estimează că la nivel naţional sunt 800.000 de hectare de teren agricol, luate mai ales prin arendare de străini”, a declarat vineri la seminarul MEDIAFAX Talks about Sustainable Agriculture Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timiş, care a condus instituţia la nivel naţional până în urmă cu câteva luni.

Pentru cei implicati in agricultura, anuntul  anterior nu mai este demult o noutate. Intrebarea care se pune este daca acest lucru este bun ori este rau pentru viitorul agricol al tarii.  Vom avea hrana mai scumpa ori mai ieftina in viitor ?

Faptul ca strainii exploateaza 800.000 de hectare de teren agricol are – in opinia mea – parti bune, dar si parti rele.

Avantaje:

-procentul de suprafata agricole necultivata este in scadere pe intreg teritoriul tarii

-infuzie de tehnologie si know-how occidental

-productii si randament mai bune per total

Dezavantaje:

-pretul cerealelor tinde sa fie facut de catre straini

-“nasterea” unui oarecare monopol al productiei si pietei ( similar – daca doriti- cu ceea ce se petrece astazi pe piata carburantilor)

-diluarea strategiilor guvernamentale

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Este bine ori este rau ca strainii cultiva 8% din ogoarele patriei ?

  • You Avatar