Archive for January, 2012

Eveniment ZF: “Business din Energie, Energie din Business”01.31.12

In perioada 28-29 februarie 2012, la Radisson Blu Hotel din Bucuresti, va avea loc ZF Power Summit ’12, in organizarea Ziarului Financiar. (www.zf.ro). Sub egida “Business din Energie- Energie din Business” vor fi abordate  teme de actualitate din domeniul energiei, dintre care amintim: Mixul de energie al viitorului: care sunt tendintele la nivel euroepan si cum sta Romania ?, Energie verde: La cate turbine eoliene ajungem in cinci ani si care sunt noutatile pe partea de echipamente, Ce strategii au jucatorii de energie pentru urmatorii cinci ani ?, Puncte slabe si puncte forte ale energiei in Romania.

Participanti:

Mariana Gheorghe, Director General Executiv OMV Petrom

Luca D’Agnese, Presedinte si CEO Enel Romania – TBC

Dragos Zlachia-Zlatea, Director General, Hidroelectrica

Frank Hajdinjak, CEO E. ON Romania- TBC

Eric Stab, Presedinte Executiv, GDF SUEZ  Energy Romania

Cristian Secosan, Director General, Siemens Romania

 Kinda Daradics, CEO & Country Retail Manager, MOL Romania

 Constantin Tampiza, Reprezentant in Romania al presedintelui Grupului rus Lukoil.

Posted in Economie, Energii Regenerabilewith Comments Off on Eveniment ZF: “Business din Energie, Energie din Business”

Cod portocaliu: Romania ingheata01.30.12

meteo

Cod portocaliu

Conform unui comunicat al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), in intervalul 30 ianuarie – 3 februarie 2012, in Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Maramures si Dobrogea vremea se va mentine geroasa, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor. Temperaturile minime se vor incadra, in general, intre -27 si -17 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative. In Dobrogea, Baragan si sudul Moldovei vantul va avea viteze ce vor atinge la rafala 40…50 km/h, accentuand senzatia de frig. Indicele de racire IR va cobori sub pragul critic de -32 de unitati.

 

Cod galben

 In Crisana si Banat vremea va fi geroasa in cursul noptilor, când valorile termice vor cobori sub -10 grade. In functie de evolutia si intensitatea fenomenelor prognozate, Administratia Nationala de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin atentionari sau avertizări meteorologice ulterioare.

Posted in Socialwith Comments Off on Cod portocaliu: Romania ingheata

Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare01.30.12

romania

Mai toata presa online din Romania da vestea privitoare la condamnarea lui Adrian Nastase, fost prim ministru, la pedeapsa de 2 ani de inchisoare cu executare, decizie data de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Hotararea poate fi atacata cu recurs.

Cititi ce declara Adrian Nastase cu privire la aceasta decizie.

Posted in Politicawith Comments Off on Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare

Romanii renunta la gaz si se reintorc la incalzirea cu lemne. Ce ne va aduce viitorul ?01.29.12

panouri solare

Conform The Economist, pe plan mondial, in 2030 se va consuma cu 40% mai multă energie potrivit estimărilor British Petroleum, cu o rată de creștere care va scădea de la 2,5%,cât a fost în ultimii zece ani,la 1,3% în perioada 2020-2030.

Noul trend este acela ca, in viitor,  nici o resursa nu va mai fi dominanta.  Ceea ce inseamna ca, dupa era lemnului, apoi a petrolului, vom asista la un mixt de folosire a resurselor.

Deja in Romania se observa ca tot mai multi consumatori renunta la gazul metan, din cauza scumpirii pretului, in favoarea lemnului.

Pana anul trecut, Ioan Semnecan din Ardeal isi incalzea locuinta, situata in mediul rural, cu o centrala care functiona pe gaz metan. “Pentru a incalzi doua camere, pe timp de iarna, ma costa circa 600 de lei pe luna. Acum, de cand am trecut pe lemne, aceleasi doua camere le incalzesc cu 250 de lei pe luna. Deci, fac o importanta economie de bani”, declara Ioan Semnecan.

Alternative moderne de incalzire ori de preparare de apa calda  pot fi utilizarea folosirea panourilor solare, a pompelor de caldura, a  turbinelor eoliene ori a microhidrocentralelor desigur in anumite conditii. Deocamdata, folosirea energiilor regenerabile implica anumite costuri, insa pe viitor acestea vor fi din in ce mai accesibile pe masura dezvoltarii tehnologiilor. S-ar putea sa fim surprinsi de rapiditatea cu care sursele alternative de energie vor deveni comune si pentru romani.

Mai multe detalii despre energiile regenerabile si eficienta energetica in constructii pe www.roenergy.eu

Posted in Economie, Energii Regenerabilewith Comments Off on Romanii renunta la gaz si se reintorc la incalzirea cu lemne. Ce ne va aduce viitorul ?

A venit iarna ! Fermierii sunt cu ochii pe starea vremii01.25.12

Iarna adevarata, se pare, ca abia acum se instaleaza in Romania. Serviciul Meteo a anuntat Cod Portocaliu intr-o serie de judete din tara, iar Guvernul a mobilizat prefectii sa fie si ei gata sa intervina. La statiile radio deja auzim stiri precum zeci de autoturisme au ramas blocate pe diverse drumuri publice.

Ce se intampla cu culturile agricole ? Specialistii spun ca ideal este ca plantele  sa fie acoperite integral de zapaza, ramanad astfel protejate de gerul de afara. De fapt adevarata problema incepe atunci cand zapada nu mai protejeaza indeajuns plantele iar acestea sunt “rapuse” de temperaturile (prea ) scazute de afara.

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on A venit iarna ! Fermierii sunt cu ochii pe starea vremii

Top-ul cladirilor de birouri din Bucuresti01.23.12

Intr-un articol interesant, Ziarul financiar prezinta primele cele mai mari 50 centre de afaceri din Bucuresti, unde isi au sediul companii importante si unde lucreaza 100.000 de angajati.

Posted in Economiewith Comments Off on Top-ul cladirilor de birouri din Bucuresti

Vanatoarea de la Balc: Pro ori contra ?01.22.12

it

 

Ca in fiecare an, de ja traditionala vanatoare de la Balc, organizata de catre miliardarul Ion Tiriac,  atrage atentia presei si nu numai. Printre argumente se numara, desigur, protagonistii. Conform hotnews.ro, anul acesta la Balc au fost prezenti: George Marsan (primarul orasului Monte Carlo), Erich Hampel (manager Unicredit Bank Austria), Alfred Baumhauer (fabricant Cartier), Wolfgang Porsche (mostenitorul imperiului cu acelasi nume), Klaus Mangold (DaimlerChrysler), Siegfried Wolf (presedintele companiei Magna Europa), Franz Rauch (cel mai mare producator de sucuri naturale din Europa), Rudolf Streicher (politician austriac, fost ministru in mai multe guverne), Inigo Herrera (fost membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europe).

Natural, evenimentul atrage opinii pro, cat si contra.

Fara sa doresc sa va influentez, punctez din fiecare “tabara”:

Pro:

-reclama facuta Romaniei

-beneficiile lui Ion Tiriac ( proprietarul domeniului de vanatoare de la Balc)

Contra:

-“macelul” animalelor

Dumneavoastra ce parere aveti ?

Posted in Economie, Socialwith 1 Comment →

Cum cuceresc romanii Berlinul ? Cu pita de Pecica!01.21.12

berlin

Un comunicat de presa, primit de la Consiliul Judetean Arad, vorbeste despre participarea delegatiei romane la Expozitia Internationala pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura, Saptamana Verde,  Berlin 20-29  ianuarie 2012.

In data de 20 ianuarie 2012, a avut loc deschiderea oficială a celei mai importante expoziţii internaţionale din lume în domeniul alimentar, al agriculturii şi horticulturii. În acest an, România este partener oficial la eveniment, în urma unui acord semnat anul trecut, la Berlin. Din judeţul Arad sunt prezenţi şapte producători tradiţionali. Aceştia expun la Berlin pită de Pecica, salam de sălaş de Nădlac, miere de prune de la Aldeşti, miere de Buteni şi caş de la Arad. De asemenea, din Hălmagiu, profesorul Mugurel Duşan expune o serie de icoane pictate pe sticlă, pe lemn şi picturi naive. La târg este prezentă şi firma Lazar&Sohne, cu produse tradiţionale de carne.

Deschiderea oficială a fost făcută în prezenţa ministrului federal al alimentaţiei, agriculturii şi protecţiei consumatorilor, Ilse Aigner, a lui Valeriu Tabără, ministrul român al agriculturii şi a lui Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură. „Este un eveniment extrem de important pentru promovarea produselor tradiţionale pe tot mapamondul. Aradul s-a remarcat, ca de fiecare dată, într-un mod excepţional. Judeţul contribuie la promovarea produselor tradiţionale româneşti, având expuse la târg, miere, pită, salam”, a spus ministrul Valeriu Tabără.

Aradul este la a doua participare la acest târg. În anul 2011, târgul s-a bucurat de prezenţa a peste 400.000 de vizitatori, iar vânzările au atins cifra de 4.500.000 euro. Au fost prezente peste 55 de ţări participante şi au expus 1200 de standuri. Anul acesta România are 1000 de metri pătraţi, din care 300 au fost alocaţi judeţului Arad, gratuit. La standurile României, pe tot parcursul zilei, s-au auzit acorduri de muzică tradiţională.

„Am făcut şi anul acesta posibilă prezenţa agriculturilor arădeni la acest târg. Îmi doresc ca produsele acestora să fie gustate de câţi mai mulţi europeni, care să aleagă Aradul ca destinaţie turistică şi gastronomică”, a declarat Ana Maria Dumitrean, director Centrul Cultural.

„Prezenţa producătorilor arădeni la acest târg a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad, cărora le mulţumim. Este un pas important pentru promovarea produselor tradiţionale din judeţul nostru”, a precizat Marinela Petrean, preşedintele Asociaţiei producătorilor tradiţionali „Arădeanca“.

Prezent la eveniment, Ioan Mălăieş, director Direcţia de Consultanţă Agricolă Arad, a apreciat: „Acest eveniment este o posibilitate excelentă pentru cunoaştere reciprocă, schimb de experienţă şi gusturi, aşa cum spunea şi doamna ministru Ilse Aigner. În discursurile oficialităţilor prezente s-a pus accentul pe faptul că, în fiecare an, în fiecare zi, se scoate din circuitul agricol foarte mult teren, iar posibilităţile de a face agricultură ecologică pe suprafeţe mari aproape că nu mai există. Constatăm că se mănâncă tot mai mult şi nu se mai pune accentul pe calitate, ci pe cantitate. Acest târg este o ocazie excelentă se a cunoşte calitatea în domeniul agriculturii”.

În prima zi a târgului, ministrul Valeriu Tabără a fost prezent la standurile judeţului Arad, a declarat că cunoaşte foarte bine produsele arădene şi a prezentat el însuşi produsele Lazăr &Sohne.  „Constituie pentru noi noi oportunităţi de deschidere a unor pieţe în partea de vest a Europei. Dacă aducem forţă de muncă în Germania, ne-am gândit să facem cunoscute şi produsele noastre tradiţionale din carne. Produsele noastre combină calitatea cu tradiţia, prin metode tehnologice de înaltă generaţie”, a spus reprezentantul firmei, Viorel Lazăr.

(Consiliul Judetan Arad, comunicat de presa).

Posted in Marketingwith Comments Off on Cum cuceresc romanii Berlinul ? Cu pita de Pecica!

Regenerabile: Enel transforma vantul in bani01.18.12

Cand vorbeam de energii regenerabile eram obisnuiti sa ne referim la companii germane, cehe ori firme din tarile nordice. Italia este recunoscuta mai cu seama pentru specializarea pe solar/fotovoltaic poate si datorita conditiilor climatice din tara. Mai nou insa, dupa cum se vede, Enel investeste puternic in energia eoliana. Conform sefilor Enel, celor 400 de milioane de euro, investite deja in eolian, este foarte posibil sa li se adauge alte milioane de euro.

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Regenerabile: Enel transforma vantul in bani

Prima veste rea din 2012: se scumpesc creditele !01.18.12

 

bani

Cat “face” noua dobanda ?  Euribor la şase luni plus 5,75% pentru clieţii cu istoric, respectiv  5,95% pentru cei noi, conform BCR. 

Sa presupunem ca doriti sa luati un credit de 40.000 de euro, o suma medie pentru investitii mici. Ce presupune acest lucru ?

Contractat pe 30 de ani, un credit de 40.000 de euro inseamna o rata lunara de circa 282 de euro, la o dobanda efectiva de 7,96 % pe an.  Inainte de noile majorari, rata era de 272 euro, deci cu 10 euro mai putin. Desigur, nu uitati sa mai calculati si cat restituiti dvs efectiv lunar din rata de 282 de euro.

In prezent, 280 de euro echivaleaza cu circa 1200 de lei, adica un salariu pe care putini il mai obtin in mediul rural, in special.

Mai multe detalii pe zf.ro

Posted in Banci, Economiewith Comments Off on Prima veste rea din 2012: se scumpesc creditele !

  • You Avatar