Archive for December, 2011

Unde pot fugi romanii sa faca afaceri in 2012 ? Trei zone unde inca se pot face bani frumosi12.23.11

africa

Ideea cu cautarea de noi piete de investitii si desfacere nu e noua. Acum insa, o data cu intrarea intr-un  “con de umbra”  a Europei, interesul oamenilor de afaceri romani se indreapta – ma rog, ar trebui sa se indrepte- si spre alte piete. Ce zone ale lumii pot fi, oare, atractive pentru capitalul romanesc ?

1. Zona araba, care importa in prezent “la greu” cereale din Europa si nu numai.

2. Africa, loc unde romanii fac pasi, inca timizi,  de tatonare.

3. Orientul Indepartat, zona apropiata de China si Australia, care nu a gustat – inca- din gustul amar al recesiunii.

Posted in Economie, Marketingwith Comments Off on Unde pot fugi romanii sa faca afaceri in 2012 ? Trei zone unde inca se pot face bani frumosi

Cat costa porumbul Romaniei: intre 3,6 si 2 miliarde de euro. Nu se stie exact cat !12.21.11

porumb

Romania se numara printre primii producatori europeni si chiar mondiali de porumb. Din pacate, Romania se numara si printre cei care nu dispun de o statistica trasparenta. Bunaoara, in prezent, exista contradictii intre productia totala de porumb 2011 raportata de MADR ( Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ) si alte surse. Unii vorbesc de o recolta de 20 de milioane de tone de porumb, altii au 21 de milioane de tone, in timp ce MADR da 11,4 milioane de tone de porumb.

Diferentele, precum se vede, nu sunt mici. Cuantificate, acestea au o insemnatate enorma.

O recolta de 20 de milioane de tone de porumb valoreaza 3,6 miliarde de euro, pe cand una de 11,4 milioane de tone face 2 miliarde de euro. Un milion de tone de porumb costa 150 de milioane de euro.

Posted in Economie, Preturi & Pietewith Comments Off on Cat costa porumbul Romaniei: intre 3,6 si 2 miliarde de euro. Nu se stie exact cat !

Afacerea secolului: primar de comuna in Romania12.20.11

Auzim deseori expresia “Afacerea secolului”, care se poate referi, dupa caz,  la  investitii sofisticate in aur ori diamantele din Africa ori in pensiunile din… Singapore. Fara sa ne gandim nici o clipa ca, uneori,  afaceri mai profitabile ca in Romania nu se pot face nicaieri pe glob.

Astazi, va propun una de referinta: primar de comuna din Romania.

Criterii: localitatea sa fie cat mai mica si neinsemnata ( departe de ochii presei, daca se poate), populatia imbatranita, mai putin educata, distanta cat de mare posibil fata de orasul-resedinta de judet ( adica sa fii cat mai departe de ochii sefilor si ai autoritatilor).

Investitii: o campanie electorala bine targhetata, disponibila, cel mai probabil, la un pret rezonabil. Buget: cateva zeci de mii de euro.

Profit estimat: variabil, in functie de bugetul primariei, dar si dupa capacitatea manageriala a primarului de a gestiona destinele comunei in cauza.

Riscuri: tind spre zero. Cine a vazut vreodata ca o primarie din Romania sa ajunga la faliment ?

Cum am ajuns la subiectul de fata ? Mergeti la sedintele consiilor judetene cu primarii din judet si o ramaneti surprins de autoturismele cu care mai-marii satelor se deplaseaza la oras. Apoi, mai intrebati ce imobile si terenuri detin domnii primari si o cadeti pe spate in secunda doi. Desigur, nu in ultimul rand, interesati-va la ce scoli umbla odraslele lor si pe unde isi fac vacantele cei mai gospodari oameni din satele romanesti. De maruntisuri, gen haine, chefuri ori amante nu mai are rost sa pomenim.

Daca exista asa ceva, atunci se pot cerceta statistice cu declaratiile de avere ale primarilor. Dar cine mai are  astazi timp sa se ocupe cu treburi din astea in Romania ?

Posted in Economiewith 1 Comment →

Seceta injumatateste din profitul fermierilor12.19.11

Dupa un an agricol de exceptie, cu productii mari la grau si porumb, cat si cu preturi pe masura, fermierii romani au ajuns, din nou, la necazuri. Este vorba de seceta din ultimele luni ale lui 2011, care le-a calamitat aproape total rapita, dar le-a afectat si graul.

Specialistii afirma ca productiile de grau din 2012 vor fi mai mici cu circa 20-30 la suta. Iar prognozele pe termen lung vorbesc de o crestere spectaculoasa a pretului graului in 2012, lucru generat  de conjunctura economica internationala.

Vestile proaste, din nefericire, nu se opresc aici. Pentru ca porumbul si floarea-soarelui, care urmeaza sa se insamanteze in toamna sunt mult mai sensibile le lipsa apei comparativ cu paioasele. Ceea ce inseamna ca, in lipsa apei, pagubele vor fi si mai mari decat contabilizam in prezent.

Dincolo de pagubele recent produse de seceta, lipsa precipitatiilor devine, iata, o problema majora in Romania, pe fondul inexistentei unui sistem de irigatii functionabil. Mai ales ca meteorologii avertizeaza asupra fenomenului de crestere treptata a temperaturii, in special in sudul si sud-estul tarii, pe termen scurt.

Ce va urma ? Productii mici, preturi mari. Adica, nimic bun la orizont. Sigur, exploatatiile mari au mai sanse de supravietuire, cu diminuarea marjelor de castig, insa ce facem cu fermele mici ?

Posted in Fermieri & Companii, Preturi & Pietewith Comments Off on Seceta injumatateste din profitul fermierilor

Se prabuseste economia ? Ne mutam la tara!12.19.11

“Zece zile pana cand economia va intra in colaps”. “Bursele scad cu X %”, “Economia, cu un picior in ..gol”, etc. Presa e super-aglomerata de astfel de titluri care prevestesc o noua recesiune mondiala. Prea putini spun insa ce va se va intampla cu adevarat la nivelul vietii de zi cu zi a omului.

Cat poate fi oare de rau ? Care e Raul cel mai mare ? Ne putem pazi in vreun fel ?

Retragerile de lichiditati vor fi blocate, oamenii nu vor mai avea cu ce sa cumpere mancare, iar serviciile de urgenta vor functiona pe avarie.

Ce putem noi face ? Sa ne intoarcem la satul romanesc si sa traim o vreme fara supermarket, metrou si carduri. Cum ?  Sacrificam animale, pe care le hranim cu porumb cultivat in regie proprie.  Potrivit statisticii, in mediul rural se poate trai cu o treime din bugetul de la oras. La o adica, viata merge si cu cativa lei pe zi, nu-i asa ?

Posted in Economiewith Comments Off on Se prabuseste economia ? Ne mutam la tara!

Pretul cerealelor, in scadere12.10.11

GRAU

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), in noiembrie 2011, comparativ cu luna precedenta, pretul cerealelor a scazut cu 1%, in timp ce pretul alimentelor a ramas constant.

Principalele cauze: revizuirea in crestere a achizitiilor de cereale pe plan mondial, datorita unor perpective mai bune de recolte in Asia si Rusia, stocurile mari din Rusia, etc.

Ce efecte are pentru Romania ? Pentru fermierii romani care au nevoie de cash, in prag de iarna, nu e o veste buna. Un pret avantajos la cereale ii poate ajuta, in schimb, pe crescatorii de animale, tinand cont de intrarea in anotimpul rece.

Cum va evolua lunile urmatoare pretul cerealelor ? Conform unor opinii, acesta va continua, cel putin pentru perioada imediat urmatoare, sa ramana relativ constant.

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Pretul cerealelor, in scadere

Europa, in deriva ? Romania, incotro ?12.02.11

europa

Citind stirile economice, aproape invariabil din orice sursa, aflam ca Europa “fierbe”.  De la grave probleme financiare pentru tari mari, Italia, Franta, pana la concluzii gen “caderea zonei Euro” in zece zile.

Desigur, se pune intrebarea noi, romanii, pe ce post jucam in aceasta “piesa” ? Versiuni optimiste spun ca Romania e oarecum ferita din calea taifunului, datorita faptului ca nu facem parte din zona Euro. Ipotezele pesimiste spun inca ca, daca va fi sa vina, Raul cel mare, a se citi o noua criza financiara, exponential mai puternica decat precedenta,  nu va ierta pe nimeni in calea lui.

Ce comportament ar trebui sa avem, totusi, in astfel de scenarii, noi, romanii ? Pe ce sa ne bazam ? De ce/cine sa ne ferim ?

Ani de-a randul noi, romanii, am muncit in Occident, aducand banutii acasa, banuti care au contribuit si ei, la cresterea tarii. Ani de-a randul am plans dupa investitii straine, care ne-au ajutat sa ne dezvoltam. Ani de-a randul ne-am uitat la europeni cu jind, vazand cum ei au iar noi nu avem.

Astazi, lumea pare intoarsa un pic pe dos. Nu mai vrem sa emigram in America, nu mai ne cautam job-uri in Italia, nu-i mai privim pe greci cu invidie. Nu ne vine sa credem ce vesti proaste vin dinspre Occident.

Si atunci oare ce putem face noi, astazi, aici ? Poate ar trebui ca noi, romanii, sa incepem sa ne bazam mai mult pe noi. Dar oare suntem pregatiti sa vrem asta?

Poate ar trebui sa ne propunem un model, de care apoi sa ne tinem. Ce am putea face ? Sa facem agricultura si sa exportam mancare la arabi ori / si sa investim in turismul autohton. Sau sa producem energie din surse regenerabile, pe care apoi s-o exportam in strainatate.

Ideea e sa avem un drum al nostru. Castigator.

Posted in Economiewith Comments Off on Europa, in deriva ? Romania, incotro ?

  • You Avatar