Archive for November, 2011

Deducerile cu carburantii: O gura de oxigen pentru mediul privat11.13.11

Potrivit unei stiri hotnews.ro, incepand de anul viitor societatile comerciale vor putea deduce din cheltuielile cu carburantii si achizitiile de autoturisme, in limita  a 50 la suta. Analistii spun ca masura vine sa mai dea o “gura de oxigen” mediului economic, de la care asteptarile sunt din ce in ce mai mari pe fondul austeritatii bugetare de la institiile de stat.

Posted in Economiewith Comments Off on Deducerile cu carburantii: O gura de oxigen pentru mediul privat

Moment istoric: De astazi, fermierii pot citi pe bursa pretul graului11.10.11

grau

Dupa cum au anuntat, incepand de astazi, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) lanseaza  un contract la termen pe preţul grâului . Ceea ce inseamna ca piata ar trebui sa devina mai transparenta, in beneficiul direct al producatorilor.

In al doilea rand, referinta de pe bursa ar trebui sa fie o “lovitura” importanta data samsarilor si speculantilor de cereale.

Evenimentul se produce chiar in momentul in care pietele financiare occindentale sunt framantate de incertitudine, lucru care poate avea un efect favorabil pe piata cerealelor din Romania.

Posted in Banci, Economiewith 1 Comment →

Conferintele RoEnergy Timisoara 2011 intra in linie dreapta11.09.11

albanova

Cercetarea, conectata cu afacerile

In perioada 23-25 noiembrie 2011, la Sala Expozitionala Politehnica Timisoara,(strada Ripensia colt cu Aleea Studentilor, la etajul Restaurantului Studentesc Politehnica din Complexul Studentesc) va avea loc a doua editie a targului international de energii regenerabile si eficienta energetica in constructii, RoEnergy South-East Europe 2011, in organizarea R.E.S. Group.

Dintre lucrarile conferintelor, care se vor derula in paralel cu expozitia, spicuim titluri de la fiecare sectiune:

Constructii inteligente- energia solara: Celule fotovoltaice – un nou concept,   Determinarea consumurilor energetice la case pasive, Casa pasiva in vestul Romaniei: rezultatele monitorizarii, Active for a better future, Eficienta energetica a cladirilor.

Eficienta energetica : Prezentare proiect POS CCE “Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile ICER TM”, Argumente in vederea alegerii tipului de turbina pentru echiparea agregatelor din dotarea microhidrocentralelelor, Consideratii privind utilizarea modelului weibul in evaluarea potentialului aeroenergetic, Programele active de finantari europene accesibile direct de la Bruxelles pentru E-SRE.

Bioenergie, cercetarea de astazi, energia de maine : Biotehnologia industriala, domeniu cheie pentru obtinerea de biocombustibili, Tehnologii de producere a biohidrogenului utilizand ape uzate ca substrat, Energie din lemn,  Potentialul producerii de biogaz in județul Timis. Tehnologii aplicate – noua instalatie pilot de biogaz de la ferma Km 6 a USAMVB Timisoara.

In privinta speakerilor, remarcam un mixt intre companii ( DMG, Dosetimpex, Brakon), asociatii profesionale ( ASFOR, AAEC, Asociatia Procesatorilor de Biomasa din Romania) si mediul academic ( Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara, Universitatea Transilvania Brasov).

Inscrierile la Conferinte se pot face pe direct pe site, mai multe detalii pe: www.roenergy.eu

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Conferintele RoEnergy Timisoara 2011 intra in linie dreapta

Piata de motoutilaje agricole, pe val11.06.11

ButMotosapa2

Conform unui comunicat de presa, Ruris, singurul producător autohton de motoutilaje agricole, a înregistrat vânzări de 3,6 milioane de euro pe primele nouă luni ale anului, cu 44% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Pentru finalul lui 2011, compania ţinteşte o creştere de 65% a cifrei de afaceri, până la nivelul de 5 milioane de euro, pe fondul extinderii reţelei de distribuţie şi al eforturilor de marketing şi vânzări. Ruris este singura marcă românească din domeniu cu activităţi de cercetare, dezvoltare şi producţie şi ocupă poziţia de lider în vânzările de motocultoare, motosape şi motocoase.

Compania Ruris este in cautare de distribuitori, ceea ce inseamna ca inca mai este mult loc de crestere.

Mai multe detalii pe www.ruris.ro


Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Piata de motoutilaje agricole, pe val

BCR vinde terenuri agricole11.06.11

Conform site-lui oficial al BCR ( www.bcr.ro), cea mai mare banca din Romania are o oferta de terenuri ( agricole, intravilane, paduri, etc)  de peste 100 de parcele, la un pret total de circa 100 de milioane de lei.

Desigur, terenurile in cauza au ajuns in proprietatea BCR in urma problemelor financiare avute de catre cei care au contractat credite.

Posted in Banciwith 1 Comment →

Cat costa astazi terenul agricol din Romania ? Cat poate costa maine ? 25, 50 ori 100 miliarde de euro?11.05.11

Vad in presa o serie de  stiri alarmante cu privire la faptul ca, iata,  terenul agricol ajunge sa fie cumparat de catre straini. In realitate, fenomenul “goanei strainilor dupa teren romanesc”  a inceput prin 1995-1998, folosindu-se diverse artificii juridice ( terenul se cumpara printr-un interpus, cetatean roman, din cauza interdictiei de a vinde unui cetatean strain).

Poate va intrebati de ce subiectul revine acum  in actualitate ? O cauza poate avea la baza preconizatele probleme mondiale cu hrana.

Potrivit ministrului Agriculturii Valeriu Tabara, actualmente din cele 8,3 milioane de teren arabil, circa 10 la suta este detinut de catre firme straine. Este mult ? Este putin ? Da, putem spune este relevant. Depinde insa si de alti factori si mai cu seama de modul in care strainii folosesc terenurile cu pricina.

Adevarata cauza pentru care terenul agricol revine in actualitate este alta : faptul ca investitorii au nevoie de alte locuri de plasare a capitalului. In acest context, terenul agricol pare a fi o varianta buna. Iar daca ne uitam la bulversarile aproape zilnice ale burselor parca incepem sa intelegem  mai bine cum stau lucrurile.

Dupa unele calcule, terenul agricol autohton, in suprafata totala de 11 milioane de hectare,  ( estimat la 2000 euro hectarul) valoreaza circa 25 de miliarde de euro.  Comparativ cu preturile terenurilor europene, destul de putin, putem spune. Ceea ce inseamna ca pretul mai are inca unde sa creasca. Cat ? Probabil pana ajunge la nivelul preturilor terenurilor occidentale, care au  preturi cuprinse intre 7.000 euro si 20.000 de euro hectarul.

Asadar, cum vi se par investitiile in terenurile agricole din Romania ?

Posted in Preturi & Pietewith 1 Comment →

Unde se refugiaza capitalul UE? Banatul atrage investitii occidentale in energii regenerabile11.02.11

02BannerRoEnergy179x150

Timp de trei zile, in perioada 23-25 noiembrie, RoEnergy South-East Europe Timisoara 2011, targ international de energii regenerabile si eficienta energetica in constructii, va aduce in prim plan companii occidentale, din Italia, Cehia, Ungaria, dintre care unele care vin pentru prima data in Romania in cautarea de noi piete de investitii. Evenimentul va avea loc la Sala Expozitionala Politehnica Timisoara, strada Ripensia colt cu Aleea Studentilor, zilnic intre orele 9 si 17.30.

Spicuim din oferta expozantilor RoEnergy: Sunerg Solar ( companie italiana lider in producerea de tehnologii solar-termale si sisteme fotovoltaice), Galasa ( solutii de caldura ieftina, panouri radiante cu inflarosu, ), Estensione Sistemi per L’energia ( consultant parcuri fotovoltaice ), Green Energy Solution ( tehnologii PV si biogas),  Altius International ( productie panouri PV, centrale electrice solare, solutii PV industriale si domestice la cheie ), Unimetal ( productie profile metalice laminate PV pentru acoperisuri, sisteme de transformare a energiei solare in energie electrica), Cink Hydro Energy (microhidrocentrale, echipamente hidroenergetice).

Expozitia si conferintele vor acoperi aproape toate domeniile, de la fotovoltaic, bioenergie, pana la solutii inteligente de constructii, energie eoliana si microhidroenergie.

Cercetarea, conectata cu afacerile

Dintre lucrarile conferintelor, organizate in colaborare cu Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara, cat si asociatii profesionale de profil din Romania, spicuim titluri de la fiecare sectiune:

Constructii inteligente- energia solara: Celule fotovoltaice – un nou concept,   Determinarea consumurilor energetice la case pasive, Casa pasiva in vestul Romaniei: rezultatele monitorizarii, Active for a better future, Eficienta energetica a cladirilor.

Eficienta energetica: Prezentare proiect POS CCE “Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile ICER TM”, Argumente in vederea alegerii tipului de turbina pentru echiparea agregatelor din dotarea microhidrocentralelelor, Consideratii privind utilizarea modelului weibul in evaluarea potentialului aeroenergetic, Programele active de finantari europene accesibile direct de la Bruxelles pentru E-SRE.

Bioenergie, cercetarea de astazi, energia de maine: Biotehnologia industriala, domeniu cheie pentru obtinerea de biocombustibili, Tehnologii de producere a biohidrogenului utilizand ape uzate ca substrat, Energie din lemn,  Potentialul producerii de biogaz in județul Timis. Tehnologii aplicate – noua instalatie pilot de biogaz de la ferma Km 6 a USAMVB Timisoara.

In privinta speakerilor, remarcam un mixt intre companii ( DMG, Dosetimpex, Brakon), asociatii profesionale ( ASFOR, AAEC, Asociatia Procesatorilor de Biomasa din Romania) si mediul academic ( Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara, Universitatea Transilvania Brasov).

Inscrierile la Conferinte se pot face pe press@roenergy.eu, mai multe detalii pe: www.roenergy.eu

Posted in Energii Regenerabile, Financiarwith Comments Off on Unde se refugiaza capitalul UE? Banatul atrage investitii occidentale in energii regenerabile

  • You Avatar