Archive for October, 2011

Indagra 2011: APIA vorbeste cu fermierii prin “sms”10.20.11

Editia din 2011 a Targului Indagra arata, daca mai era nevoie, potentialul agricol autohton. Desigur, acesta este Evenimentul de la care n-ar trebui sa lipseasca nici un fermier.

Conform Agroinfo.ro, aflam ca la Indagra participa  350 de firme din 20 de ţări. Editia curenta este  cea de a 16-a  a Târgului Internaţional de Produse şi Echipamente în domeniu agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei, care se desfăşoară în perioada 19 – 23 octombrie 2011, la Complexul Expoziţional Romexpo.

La Indagra, organizatii din Austria, Belgia, Bulgaria, China, Coreea, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Republica Cehă, România, Serbia, Spania, Statele Unite, Turcia şi Ungaria expun pe o suprafaţă de 30.000 metri pătraţi.

Printre noutatile targului, am retinut o stire deosebit de utila: la standul APIA, fermierii afla despre cum sa interactioneze cu autoritatile, prin programul  „Tehnologia în folosul beneficiarilor”.
Cum?

•    Folosirea de mesaje pe telefonul mobil şi/sau e-mail în relaţia cu fermierii;
•    Dezvoltarea unei interfeţe pe site-ul APIA, care să permită vizualizarea de către fermieri a status-ului propriului dosar;
•    Informatizarea Registrului Agricol;
•    Implementarea împreună cu Radiodifuziunea Românăa unui sistem audio-video prin Internet la toate centrele locale APIA;
•    Plata electronică către băncile în care se regăsesc conturile fermierilor.

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith 1 Comment →

Bate vantul, vine banul10.17.11

LOGO ROENERGY

Cine a facut cei mai multi bani din energia verde ? Zf.ro prezinta un top al companiilor care au castigat de pe urma investitiilor in RES. Dupa cum o sa vedeti, cele mai tari firme sunt din domeniul eolian, urmate de hidro si biomasa.

Cum puteti afla diverse tehnologii, in eventualitatea in care analizati sa investiti in astfel de obiective ? Unde va puteti gasi potentiali parteneri de afaceri din RES?

In perioada 23-25 noiembrie 2011, la Sala Expozitionala Politehnica din Timisoara va avea loc una dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Romania, RoEnergy South-East Europe, Timisoara 2011, Targ International de Energii Regenerabile si Eficienta Energetica in Constructii ( www.roenergy.eu).

Manifestarea va cuprinde atat Expozitie , cat si Conferinte de profil, acoperind o tematica vasta, de la energia solara si hidroenergia, pana la energia eoliana, biomasa, biocombustibili si eficienta energetica in constructii. Detalii si inscrieri la info@roenergy.eu.

Posted in Economie, Energii Regenerabilewith Comments Off on Bate vantul, vine banul

Politica Agricola Comuna ( PAC ) sperie fermierii mari10.17.11

Dilema mare in Politica Agricola Comuna (PAC) cu privire la fermele romanesti: optam pentru exploatatii mari ori pentru cele mici. Plus alte intrebari: cat de mari sa fie fermele mari, ce inseamna o ferma mica, etc ?

Comisarul CE Dacian Ciolos spune ca, in Romania, “peste 300 de ferme mari ar urma sa fie afectate” de limitarea subventiilor in agricultura, indiferent de suprafata, la suma de 300.000 de euro. Propunerea legislativa, dupa cum aflam,  face parte din proiectul de revizuire a Politicii Agricole Comune, lansat saptamana trecuta de comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

Deja sefii de exploatatii mari afirma ca au gasit “solutia”: vor “rupe” fermele mari in mai multe ferme mici, pentru a capata subventiile, fara de care, sustin fermierii in cauza, inca nu se poate face profit.

Este bine, este rau, ce parere aveti ?

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Politica Agricola Comuna ( PAC ) sperie fermierii mari

Agricultura si Energia, vedetele economiei romanesti10.14.11

Agricultura si energia, domenii care realmente pot ajuta la redresarea economica a Romaniei.

Argumente pentru agricultura:

-potential mare

-preturi din ce in mai favorabile producatorilor

-conjunctura internationala ( preconizata criza alimentara)

Argumente pentru energie:

-potential mare

-toate domeniile energetice sunt foarte bine reprezentate ( solar, eolian, geotermal, hidroenergetic, biomasa, biocombustibili, biogaz)

-counjuctura internationala ( criza financiara occidentala ar putea trimite capitalul in Romania)

Posted in Economie, Energii Regenerabile, Fermieri & Companiiwith 1 Comment →

Goana dupa vant, inlocuita cu fuga dupa Soare10.13.11

Dupa ‘nebunia” eolienelor, iata, in Romania se pregateste asediul asupra parcurilor solare fotovoltaice. Ceea ce Banii Fermierului a pronosticat in urma cu circa un an, vestea privind noul “trend solar”, Ziarul financiar anunta astazi.

Ce mai putem observa ?

In vreme ce eolienele sunt specifice regiunii Dobrogea, constatam ca investitiile  in parcuri fotovoltaice sunt raspundite relativ egal pe intreg cuprinsul tarii. Cu toatea atu-urile de care se bucura Dobrogea privind potentialul eolian, o serie de expertize au fost efectuate si in zona de vest a Romaniei, in special de catre companii spaniole. Iar rezultatele au fost peste asteptari. Ceea ce poate insemna ca, in viitorul nu foarte indepartat, sa asistam la aparitia unor paduri eoliene si in alte zone in afara Dobrogei.

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Goana dupa vant, inlocuita cu fuga dupa Soare

Piata de 7 miliarde de euro, in izolatii10.13.11

Romania a ramas in urma la capitolul termoficarea locuintelor. Potrivit Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat (ROMEPS), avem de a face cu piata de 250 de milioane de metri cubi, care “asteapta” sa fie izolati. Valoarea lucrarilor se ridica la circa 7 miliarde de euro. Mai interesant este insa altceva: faptul ca, dupa calculele lui Tiberiu Andrioaiei, secretar general ROMEPS, pentru a izola intreaga suprafata de cladiri din Romania, la capacitatea actuala de operare, avem nevoie de 20 de ani.

De remarcat ca, potrivit normelor europene, Romania este obligata sa acorde o atentie deosebita eficientei energetice a cladirilor. Astfel ca, toate constructiile care vor demara incepand din 2012 trebuie obligatoriu sa corespunda din punct de vedere energetic.

Posted in Economiewith Comments Off on Piata de 7 miliarde de euro, in izolatii

Subventii de 100 de mii de euro pentru producatorii de plante energetice10.09.11

salcie energetica
Conform Agroinfo.ro, recent, senatorii au aprobat tacit o iniţiativă legislativă care reglementează modalitatea de acordare a unor ajutoare financiare nerambursabile, în valoare de 100.000 euro, pentru producătorii de plante energetice care cultivă pe suprafeţe mai mari de două hectare.
Initiativa se inscrie in noul trend de sprijinire a investitiilor in energii regenerabile.
Conform unor opinii, dupa “explozia eolienelor” din Romania, investitiile in energii regenerabile se vor focusa pe biomasa. Principalul argument in acest sens tine de potentialul enorm de care tara noastra il are in biomasa.

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Subventii de 100 de mii de euro pentru producatorii de plante energetice

Va intereseaza investitiile in bioetanol si biogaz ?10.09.11

02BannerRoEnergy179x150

Investitiile romanesti in bioenergie continua, de data aceasta cu o fabrica de  bioetanol si biogaz, prima unitate din Romania de acest gen,  programata sa se construiasca in Remetea, judetul Harghita. Potrivit Agroinfo.ro, este vorba de o fabrica in valoare de 6,5 milioane de euro, din care 3 milioane de euro vin din surse europene.

Conform sursei citate, fabrica va fi unică în România întrucât va produce bioetanol folosind produse agricole din zonă, iar din borhotul rezultat se va obţine biogaz ce va fi folosit pentru nevoile fabricii. Initiatorii investitiei spun au ales zona Remetea, deoarece acolo exista circa 12.000 de hectare de teren agricol nelucrat. Asadar, printre multiplele avantaje se numara inclusiv cel referitor la fructificarea solului respectiv.

Mai multe detalii despre tehnologiile de biogaz si bioetanol puteti afla participand la RoEnergy South-East Europe, Timisoara 2011, in perioada 23-25 noiembrie, la Sala Expozitionala Politehnica din orasul de pe Bega. In afara de expozitie, manifestarea cuprinde o o serie de conferinte, intitulate “Bioenergia, cercetarea de astazi, energia de maine” , din data de 25 noiembrie 2011. Inscrieri si informatii suplimentare pe www.roenergy.eu, press@roenergy.eu

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Va intereseaza investitiile in bioetanol si biogaz ?

Noul val al tarilor emergente: CIVET10.08.11

solar

Va mai aminititi de sintagma BRIC ( denumire data tarilor emergente aflate in proces accelerat de dezvoltare economica) ? E vorba de Brazilia, Rusia, India si China, cotate la un moment dat in Top-ul tarilor in care merita sa investesti. Ei bine, daca nu va mai aduceti aminte, nu va mai fortati memoria pentru ca tarile in cauze au fost deja detronate de altele.

Mai nou, in Top avem o alta combinatie de tari, denumita CIVET: Columbia, Indonezia, Vietnam, Egipt si Turcia.

In ceea ce priveste energiile regenerabile, consultantii de la Ernst & Young alcatuiesc periodic Top-ul celor mai atractive tari in RES.

Daca urmariti cu atentie cele doua clasamente, observati ca unele tari se regasesc in ambele top-uri, pe locuri fruntase.

Romania, bunaoara, figureaza pe un loc bun in Top-ul RES, chiar daca nu se regaseste in clasamentul CIVET.

Posted in Energii Regenerabilewith Comments Off on Noul val al tarilor emergente: CIVET

Leonard Orban, “tarul” fondurilor UE10.02.11

images

Menirea  Ministerului Fondurilor Europene este clara: atragerea de cati mai multi bani europeni, prin “ruperea” prejudecatilor cum ca romanii nu pot face mai mult.

In ceasul al XII-lea, putem spune, autoritatile de la Bucuresti fac un minister focusat tocmai pe fondurile CE. Bilantul la zi al accesarii de finante europene este tragic: in cinci ani Romania a castigat un miliard de euro, echivalentul a 5 la suta din potential. Seful nou infiintatului minister: Leonard Orban, omul de care se leaga sperantele Romaniei in continuare.

Conform surselor guvernamentale, Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, are la dispoziţie doi ani pentru atragerea a 16,6 miliarde de euro reprezentând fonduri europene.

Leonard Orban (50 de ani)

  • 2001-2004 – negociator-şef adjunct al României cu Uniunea Europeană.

  • Decembrie 2004 – aprilie 2005 – negociator-şef cu Uniunea Europeană.

  • 2006 – şeful delegaţiei României pentru negocierea aderării la Spaţiul Economic European.

  • Ianuarie 2007 – februarie 2010 – comisar european pentru multilingvism.

  • Din martie 2010 este consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene.

Posted in Banci, Financiarwith Comments Off on Leonard Orban, “tarul” fondurilor UE

  • You Avatar