Archive for September, 2011

Reclama la traderii de cereale09.29.11

bani

Presa economica din Romania ii situeaza pe cei care fac din cereale pe un piedestal, undeva sus, sus de tot. Un gen de “baieti destepti”, daca doriti. Sigur ca, financiar vorbind, este un succes sa rulezi 420 de milioane de euro cu sub 100 de angajati. Sa nu uitam insa esentialul: traderii castiga pentru ca fermierii produc !

Ce vreau sa spun prin asta? Cumva, accentul prea mare pus pe partea comerciala in detrimentul productiei. Or, ce ar fi traderii, fara productie?!

Pana la urma, succesul traderilor transmise un mesaj foarte important: potentialul urias pe care il are agricultura Romaniei. Companii mari, gen Cargill, cu capital strain, nu ar investi intr-un domeniu fara viitor, mai ales acum, in vremuri de restriste. Ba mai mult decat atat, putem spune. Recent, Cargill si alti jucatori similari au achizitionat noi silozuri, crescandu-si astfel capacitatea de stocare a cerealelor.

De partea cealalta, a producatorilor, am observat ca, in ultima vreme, tot mai multi fermieri reusesc sa se doteze cu spatii de depozitare, de la simple magazii la silozuri. Ceea ce e bine.

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Reclama la traderii de cereale

Pe cand “Prima centrala de biomasa” ?09.21.11

biomasa

Potrivit unor estimari ale Ministerului Economiei și NL Agency (Olanda), principala utilizare a biomasei va fi dată de încălzirea locuințelor (mai ales din mediul rural), care vor consuma 80% din totalul producţiei. Restul de 20% din biomasă va merge pentru producția de biocarburanți (12%) și energie electrică (8%).

Dincolo de aceste cifre, este binecunoscut potentialul Romaniei in biomasa.

De-a lungul timpului, Guvernul Romaniei a initiat diverse programe de tipul: Primul siloz, Prima casa, Rabla, etc. Cu scopul de a revitaliza, prin subventii de stat, industriile respective. Plus, in unele cazuri, beneficiul in ceea ce priveste reducerea poluarii si cresterea gradului de protectie a mediului.

Avand in vedere potentialul biomasei, dar si considerentele legate de mediu, credem ca un program intitulat “Prima centrala de biomasa” ar fi mai mult decat binevenit. In plus, dezvoltarea de investitii in acest domeniu ar putea genera si alte beneficii: capitalizarea mediului rural, crearea de noi locuri de munca, solutii termice alternative.

Cum s-ar putea realiza acest lucru? De exemplu, prin ajutarea celor care se incumeta sa investeasca intr-o unitate de producere de peleti, prin acordarea unei prime de 40-60 la suta. Conditii: 1) sa fie vorba de un proiect in mediul rural 2)solicitantul sa prezinte un plan de afaceri fezabil 3) in  trei ani, compania sa angajeze 7 persoane numai de pe raza comunei respective, etc.

Posted in Energii Regenerabilewith 1 Comment →

Harward cumpara paduri in Romania09.21.11

padure

Conform zf.ro, aflam ca Harvard, prestigioasa universitate americana,  detine in tara noastra peste  30.000 de hectare de păduri (entitatea înregistrată în România este Scolopax SRL),  şi circa 2.000 de hectare de teren agricol. Preţul mediu al unui hectar de pădure este de 3.000 de euro, astfel că cele peste 30.000 ha deţinute ar putea fi evaluate la aproape 100 mil. euro.

Stirea nu trebuie, pana la urma, sa ne surprinda foarte tare. Americanii au investit intr-un domeniu apreciat fiind, si de catre ei, ca are potential.

Nu stim ce face mai departe Harward cu padurile cu pricina. Practic, actionarii SUA pot face doua lucruri: exporta lemnul ori exporta mobila. Oare, ce?

Posted in Fermieri & Companiiwith 1 Comment →

RoEnergy Timisoara 2011: Cum sa scoatem energie din paie09.14.11

asemenatura

Treptat, incep sa prinda cheag si in Romania tehnologiile de transformare a biomasei in energie. Putem vorbi, de exemplu, de investitiile in fabrici de peleti. Una dintre acestea urmeaza sa se finalizeze in localitatea Olari, judetul Arad. Investitorii vor sa fructifice imensul potentialul de paie care exista pe raza Santana-Olari.

Argumente

De fapt, astfel de proiecte nu sunt altceva decat urmarea fireasca a valorificarii paielor de pe camp. Fie ca le transformam in peleti, fie ca le ardem direct. Romania are o suprafata arabila de circa 14,74 milioane de hectare. In urma recoltarii cerealelor rezulta 9,4 milioane de tone de paie. Dupa cum stim cu totii, poate peste 80-90 la suta din cantitatea de paie raman neutilizate, fiind fie arse pe camp, fie folosite in zootehnie.

Centrale Ekopal

In urma cu cateva zile, la Agromalim 2011, Voitegonia ( www.ekopal.ro) promova tocmai valorificarea paielor cu ajutorul unor centrale Ekopal. Reprezentantii firmei -unic imporatator si distribuitor de centrale Ekopal- sustin ca pentru incalzirea casei unui fermier ( imobil de cca 200 mp), timp de 6 luni, este nevoie de circa 8 tone de paie.

Fiti pe faza

Detalii despre cum sa transformati paiele in energie puteti afla participand la RoEnergy South-East Europe, Timisoara 2011, targ international de energii regenerabile si eficienta energetica in constructii, 23-25 noiembrie 2011, la Sala Expozitionala Politehnica din Timisoara. (www.roenergy.eu).

Concomitent cu Expozitia vor avea loc Conferinte pe biomasa, biocombustibili si biogaz, organizate in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (USAMVB) Timisoara si Universitatea Politehnica Timisoara. Cele doua universitati detin cate un centru de cercetare in RES, Institutul de Cercetare in Energii Regenerabila – Politehnica (www.icer.ro), respectiv Institutul de Biotehnologii Aplicate (IBA)- USAMVB.

Contact

Pentru mai multe informatii privind Targul RoEnergy South-East Europe Timisoara 2011, sunati la 0357.411.266 ori la press@roenergy.eu

Posted in Energii Regenerabilewith 6 Comments →

Agromalim 2011, capitala agriculturii romanesti09.10.11

Editia Agromalim 2011 face din Arad, pentru cateva zile, capitala agriculturii romanesti. O efervescenta mai rar intalnita a putut fi observata zilele acestea in spatiile exterioare si interioare ale Arad Expo International.

Practic, daca ai vreo legatura cat de mica cu agricultura nu ai cum sa nu gasesti cel putin cateva puncte de interes la Agromalim 2011.

Ce m-a surprins, totusi, cel mai tare ? Poate faptul ca am vazut cum un oras de provincie, de circa 170.000 de locuitori, a izbutit sa atraga atatia expozanti de renume intr-un domeniu foarte popular.

Cateva lucruri mai aparte: reclama facuta de un distribuitor de… cafea ( aparate/filtre de cafea si cafea, deopotriva), bucuria copiilor care se plimbau in carute trase de ponei si mirosul de gratar din curtea Arad Expo International.

Posted in Marketing, Preturi & Pietewith Comments Off on Agromalim 2011, capitala agriculturii romanesti

Hrana, o problema mare cu solutii putine09.03.11

foamete

Auzim ca lumea va fi bantuita, peste cateva luni ori peste cativa ani, (?) de o criza alimentara fara precedent. Din pacate, exista argumente multe in aceasta privinta, inclusiv faptul ca, iata, populatia mapamondului se apropie de 7 miliarde de suflete.

Pe de alta parte constatam ca, mai nou, alimentele contin mai multe E-uri decat lapte, carne ori oua. Incotro, oare, ne indreptam?

Am vazut odata un film SF in care, in loc de mancare, oamenii mancau pastile. Populatia nu mai simtea foame si nici de agricultura nu mai era nevoie. Ca si in sistemul de medical, chimia rezolva problema.

Conform unor opinii, si realitati prezente par sa confirme trendul, asa-numita hrana eco va deveni prohibitiva pentru oamenii de rand, desigur, din cauza preturilor.

Pana la urma, fiind si multi si flamanzi, chiar ca problemele alimentare vor fi greu de rezolvat. Asa ca, la o privire mai amanuntita, ajungem sa credem in teoria cu pastilele anti-foame. Cei mai puternici vor rezista, cei mai slabi, nu. O forma moderna de selectie naturala, nu-i asa? La cealalta extrema nu ne asteapta decat convulsii sociale, ca alternativa, daca doriti. Si-atunci, oare ce cale vor alege guvernele ?

Posted in Politicawith Comments Off on Hrana, o problema mare cu solutii putine

  • You Avatar