Archive for May, 2011

Dominique Strauss-Kahn, americanii, romanii si justitia05.20.11

aabanca

Cazul DSK surclaseaza o buna parte dintre subiectele zilei. Nu in fiecare zi ai ocazia sa vezi la TV un sef de FMI, cu catuse la maini. Pe de alta parte, cazul DSK are impact, mai mic ori mai mare, in aproape toata lumea. (Vezi Grecia, de pilda, tara aflata in dificultate financiara, pe cale sa incheie un nou acord cu FMI).

Ce efect au intamplarile din America pentru romani ? Dincolo de conotatiile financiare, cred ca pe noi, pe romani, ne impresioneaza felul in care actioneaza justitia americana. Obisnuiti cu justitie de Dambovita ( azi arestam, “judecam la TV”, maine eliberam, etc), ramanem oarecum surprinsi vazand cat tupeu au judecatorii SUA sa acuze ditamai seful FMI.

Cata apa va mai curge oare pe Dambovita pana cand justitia romaneasca va reincepe sa se bucure de increderea romanilor ? Hm, greu de spus !

Posted in Banci, Politicawith Comments Off on Dominique Strauss-Kahn, americanii, romanii si justitia

Incepe razboiul resurselor: Cartofi versus benzina05.19.11

Acartof

Citesc in presa din vestul tarii ca, iata, astazi, comisarii Garzii Financiare Arad au depistat (inca) un transport ilegal de legume. De data acesta este vorba de 21 de tone de cartofi, pentru care “carausii” nu detineau nici un fel de acte, deci marfa cu pricina era scutita de taxe.

Asemenea “cazuri” nu sunt insa nici pe departe izolate. Sigur ca de ani de zile incoace alimentele “circula” fara acte. Doar ca acum constatam o miza crescuta din mai multe motive.

Cauza ? Ma rog, una dintre ele: cartofii, ca resursa alimentara, au devenit un bun foarte pretios.

In lipsa productiei interne, comerciantii sunt nevoiti sa se aprovizioneze de unde si cum pot. Ei sunt cei care fac bani, nicidecum fermierii,  desigur, in paranteza fie spus.

Intre timp, pretul cartofilor se apropie vertiginos de 4 lei kilogramul batand orice pronostic, dar asta este, din pacate, realitatea.

Astfel, pana una alta, mai  consemnam un trend: evaziunea fiscala cu cartofi. Daca inainte se trafica benzina, mai nou, cartofii figureaza pe lista marfurilor cautate cu prioritate de Garda Financiara. Cine stie cum vor mai evolua lucrurile? Vor ajunge oare rosiile, ceapa ori conopida mai pretuite decat multe alte bunuri ? Cum ar fi, banii, bunaoara ?! Ramane de vazut.

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Incepe razboiul resurselor: Cartofi versus benzina

Doriti contacte cu companii din Italia, Spania , Olanda, Ungaria ? Rezervati un stand la RoEnergy, Targ International de Energii Regenerabile !05.13.11

Header.jpg-agc

RoEnergy South-East Bucuresti 2011, Targ International de Energii Regenerabile si Eficienta Energetica in Constructii, se anunta a fi un bun prilej pentru firmele autohtone interesate sa intre in contact cu companii occidentale. Astfel, pana in prezent au confirmat participarea la targ, ca expozanti,  companii din Italia, Spania, Olanda si Ungaria.

Dintre companiile straine care vor fi prezente la Bucuresti spicuim: Vandenbroek Thermal Processing B.V., cu o experienta de peste 60 de ani in dezvoltarea si furnizarea la cheie a instalatiilor industriale de uscare, in domeniul biomasei, Yokagawa Electric, lider mondial, cu o experienta de 96 de ani, in echipamente electrice si automatizari, Sogesca, reputata companie cu expertiza pe cogenerare si biomasa, Solsec distribuitor unic CPFilms pentru Romania (producatorul foliilor LLumar), Friem S.P.A., renumit producator si  furnizor de invertoare si convertoare electrice pentru parcuri de panouri fotovoltaice, avand in spate o expertiza acumulata intr-o activitate de  peste 60 de ani.

Un alt argument pentru care merita sa fiti prezent la evenimentul sustinut la Palatul National al Copiilor, RoEnergy Bucuresti 2011, il constituie cele trei zile de conferinte, organizate in colaborare cu Asociatia Romana pentru Microhidroenergie (ARMHE/ROSHA), Asociatia Patronala Surse Noi de Energie (SUNE) , Institutul National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), IPA CIFATT ( Institut de cercetare, proiectare si productie de echipamente si instalatii de automatizare ) Cluj, ocazie cu care vor fi sustinute cateva lucrari in premiera nationala. Acestea vor fi mediatizate in apropierea evenimentului.

Dintre lucrarile care vor fi sustinute spicuim:

-Activitatea auditorului energetic pentru cladiri (Daniela Rotariu, secretar, Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri, 7.07.2011)

-Parcul Tehnologic pentru Energii Alternative Timisoara (Sergiu Balasa, director ADETIM, 7.07.2011)
-RENREN – Retea regionala de promovare a energiilor din surse regenerabile (Bogdan Mihaescu, Project Manager ADETIM, 7.07.2011)
-Biomasa din agricultura – importanta sursa regenerabila nefolosita (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, 7.07.2011)

-Softul de evaluare “Kogaion v1.05” (Dan Octavian Capatina, IPA CIFATT, 9.07.2011)
-Rentabilitatea comparativa a investitiilor in fotovoltaic si eolian (Dan Octavian Capatina, IPA CIFATT, 9.07.2011)
-Legislatie si reglementari in domeniul energiilor regenerabile (Dan Octavian Capatina, IPA CIFATT, 9.07.2011)

Posted in Energii Regenerabile, Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Doriti contacte cu companii din Italia, Spania , Olanda, Ungaria ? Rezervati un stand la RoEnergy, Targ International de Energii Regenerabile !

DDL fonduri UE: patru zile05.12.11

apia

Agricultorii care vor sa incaseze subventiile UE aferente anului in curs mai au la dispozitie doar patru zile pana cand mai pot sa-si depuna cererile la APIA ( sprijinul pe suprafata SAPS 2011 ) Mai exact, ultima zi este de 16 mai 2011.

Conform   APIA, în perioada 1 martie – 10 mai 2011, au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă SAPS 2011, un număr de 927.128 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 6,3 milioane hectare.  Interesant este faptul ca din totalul cererilor 98,5% au fost depuse pe Internet, pentru 99% din suprafaţa solicitată la plata sprijinului financiar pe suprafaţă.

Posted in Banci, Financiarwith Comments Off on DDL fonduri UE: patru zile

Bani EU pentru mici afaceri satesti05.01.11

ABANI

Vrei sa-ti deschizi o mica afacere de punere in valoare a energiei regenerabile ? Ori o unitate de productie pretabila in mediul rural? Ai o ferma si vrei sa o modernizezi ? Ei bine, pentru initiative de acest gen, intreprinzatorii din mediul rural pot beneficia de fonduri EU, care acopera 70 % din investitie, diferenta revenind solicitantului.

Detalii despre finantarile destinate afacerilor satesti se pot afla de la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Cine poate accesa fonduri EU ?

Spre deosebire de alte programe similare, de data aceasta pot beneficia de bani europeni si persoane fizice independente ( asa-numitele persoane fizice autorizate PFA), care pot obtine pana la 50.000 de euro per proiect. In acealasi timp, microintreprinderile din transportul rutier pot obtine pana la 100.000 de euro per proiect iar celelalte tipuri de microintreprinderi pana la 200.000 de euro per proiect.

Care este scopul finantarii ?

Dupa cum se poate observa, scopul unor astfel de programe este modernizarea satelor romanesti, cresterea eficientei diferitelor activitati. Desigur, rezultatul final consta in cresterea calitatii vietii si a nivelului de trai.

Pot deveni realitate asemenea programe?

Teorectic, pot. Ajutorul oferit de EU printr-o subventie de 70 % este semnificativ. Practic, ramane de vazut rezolvarea a doua probleme:

1. Scrierea proiectului in asa fel incat acesta sa fie, in cele din urma, aprobat. Nu orice intreprinzator poate face asta cu succes, ca sa nu spunem altfel.

2. Corectitudinea autoritatilor care analizeaza si aproba proiectele EU.

Informatii utile

Detalii despre tehnologii de energii regenerabile : www.roenergy.eu, investitii similare de succes si programe de finantare: www.finantare.ro, tehnologii agricultura: www.revista-ferma.ro.

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Bani EU pentru mici afaceri satesti

  • You Avatar