Archive for April, 2011

CEC intinde o mana fermierilor04.27.11

cec

 

 

Intr-o discutie recenta, purtata cu un fermier, proprietar de oi, acesta isi amintea ca, pe vremuri, parintii lui “lucrau frecvent ” cu CEC-ul. Omul facea referire la faptul ca, fiind institutie de credit romaneasca, cu traditie inclusiv in zona rurala, CEC Bank are norme de creditare diferite fata de unele banci cu capital strain. Cu alte cuvinte, CEC pare ca intelege mai bine agricultura, ca afacere, dar si fermierii, in postura de solicitanti de credite.

Iata, aflam ca, mai nou,  CEC Bank pare dispusa sa-si adapteze procedurile la necesitatile fermierilor.

Din oferta CEC, cu privire la costuri, spicuim: “Costurile practicate de CEC Bank pentru finantarea acestor clienti sunt urmatoarele:
– Dobanda: PR +  marja 2,1 p.p. In prezent, valoarea PR este de 7,9 p.p.;
– Comision de gestiune perceput la fiecare utilizare din credit: 0,30%.

Creditele beneficiaza de garantia emisa de FGCR ce va reprezenta un procent de pana la 80% din valoarea creditului acordat”.

Asadar, bancile pot fi profitabile si prin alt gen de oferte, nu-i asa ?

Posted in Banciwith Comments Off on CEC intinde o mana fermierilor

Cele zece rugaminti ale fermierilor catre banci !04.15.11

ruga

Asistam la o oarecare imbunatatire a relatiei fermier-banca. Chiar daca, desigur, lucrurile sunt inca foarte departe de asteptarile agricultorilor, institutiile de credit dau semne ca ar dori sa agreeze anumite doleante ale acestora. In cele ce urmeaza va prezentam zece rugaminti pe care fermierii le adreseaza bancilor in momentul in care solicita un credit agricol.

1. Lasa-ma, te rog, sa pot garanta creditul cu terenul agricol. Este, de departe, cel mai pretios capital al meu.
2. Lasa-ma, te rog, sa pot garanta creditul cu animalele mele. Tin la vacute si mioare ca la ochii din cap.
3. Lasa-ma, te rog, sa pot garanta creditul cu tractoarele si utilajele. Fara tractoarele mele nu as putea trai.
4. Lasa-ma, te rog, sa pot garanta creditul cu contractele de livrare a laptelui catre procesator. Din moment ce fabrica a incheiat o intelegere cu mine, inseamna ca prezint credibilitate si in fata bancii.
5. Lasa-ma, te rog, sa pot garanta creditul cu contractele de valorificare a cerealelor. In acest moment tot viitorul meu sta in aceste contracte.
6. Acorda-mi, te rog, o perioada de gratie la plata ratelor pana dupa ce recoltez cerealele. Nu dorm noptile cu gandul la ziua recoltei, oare poti intelege cat de importanta este pentru mine acea zi?
7. Nu ma mai umili, te rog, obligandu-ma sa-ti aduc atatea adeverinte. In timpul cand umblu dupa acte, eu ar trebui sa fiu pe camp ori in mijlocul animalelor.
8. Daca animalele se imbolnavesc, scuteste-ma, te rog, doua luni de plata ratelor. Cand trec printr-un moment dificil, tu, banca, fii aproape de mine, ca de un adevarat partener de afaceri si incearca sa ma intelegi.
9. Nu-mi trimite, te rog, pe cap inspectori necunoscatori. Ca sa poti aprecia o activitate, trebuie sa stii cu ce se “mananca” agricultura.
10. Te implor, macar o data, ai incredere in cuvantul meu si nu ma fa de rusine sa-mi refuzi creditul.

Posted in Banciwith Comments Off on Cele zece rugaminti ale fermierilor catre banci !

Ce nu-ti spune niciodata banca in reclama de refinantare ?04.12.11

bank

Bancile se intrec in promovarea de oferte de refinantare a creditelor, daca e sa le crezi, care de care mai avantajoase. Ca mesajul sa “unga” din prima sufletul omului, aproape toate institutiile de credit iti spun direct faptul ca ratele tale “vor scade cu pana la 30 la suta”. Lucru care in abstracto poate fi corect. Dar care in realitate se intampla rar. Ce se ascunde dincolo de aceste cuvinte, cat reprezinta concret acest < "pana" la 30 al suta > ramane de vazut.

Ca sa poti realiza o refinantare a creditului este foarte probabil sa mai ai nevoie de:

1.cresterea venitului
2. o anumita constanta a venitului
3. re-evaluarea garantiei imobiliare

Iar daca fie si din intamplare nu indeplinesti o singura conditie din cele de mai sus, cererea ta de refinantare poate fi respinsa.

Posted in Banciwith Comments Off on Ce nu-ti spune niciodata banca in reclama de refinantare ?

De ce isi intorc bancile fata spre fermieri ? Cinci cauze04.05.11

euro

Observam cum reclamele care ii indeamna pe fermieri sa solicite credite agricole se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie in ultima vreme. La asta se adauga conferinte, simpozioane ori alte actiuni de promovare a ofertelor bancilor, “croite” numa’ bine pe “masura” agricultorilor romani.

Cum bine stim cu totii, pana mai ieri, institutiile financiare evitau pe cat posibil (ca sa nu spun altfel ) sa-si faca de lucru cu fermierii. Cum se explica, oare, subita intoarcere a bancilor cu fata spre agricultorii romani?

1.Imobiliarele continua sa ramana intr-un con de umbra.
2. Creditul cu buletinul este istorie.
3.Finantarea firmelor mici si mijlocii nu se ridica la un nivel acceptabil.
4. Pretul produselor alimentare, in crestere.
5. Criza alimentara, mai mica ori mai mare, se vehiculeaza din ce in ce mai des.

Posted in Financiarwith Comments Off on De ce isi intorc bancile fata spre fermieri ? Cinci cauze

  • You Avatar