Archive for March, 2011

Ce inca n-a vazut Parisul ? Fermier roman cu credit in Franta03.31.11

bani

Adaptarea legislatiei romanesti bancare la reglementarile europene ( “vestita” OUG 50/ 2010 privind regulile de transparenta ) a bulversat nitel apele in acest domeniu. Astfel, romanii au scapat de diverse clauze abuzive, ascunse cu grija de catre juristii unor banci. Nu spunem ca toate unitatile bancare au jucat la limita legii si chiar in afara ei, doar ca unora le-a priit de minune o legislatie incompleta si confuza.

Astazi aflam ca, potrivit unui document publicat de Comisia Europeana, in viitorul foarte apropiat, vom asista si la alte schimbari majore in domeniul bancar: instituirea creditelor transfrontaliere. Altfel spus, Comisia Europeana va autoriza acordarea de credite transfrontaliere. Ceea ce inseamna ca un fermier din Galati va putea obtine un credit de la orice banca din UE. Acest lucru va putea declansa o concurenta reala in sectorul bancar, lucru care va fi in folosul fermierilor romani.

Posted in Banci, Financiarwith Comments Off on Ce inca n-a vazut Parisul ? Fermier roman cu credit in Franta

Pretul de interventie al graului, o gluma amara03.29.11

grau

Aflam ca nici un fermier roman nu vrea sa vanda grau la pret de interventie. Desigur, motivul nici nu-i foarte greu de ghicit: cine ar vinde astazi grau la 101,31 euro / tona, cat ofera APIA , cata vreme pe piata  acelasi produs se duce catre 300 de euro ?

Daca va mai amintiti bine, povestea cu instituirea pretului de interventie, prin care APIA poate cumpara grau de la producatori, a fost conceputa cu un scop bine definit: pentru reglarea pietii autotone a cerealelor. In conditiile actuale de piata, va dati seama, interventia statului a devenit o gluma amara.

Morala ? Astazi, mecanismul de reglare al preturilor cerealelor de catre stat, asa cum este el conceput, este egal cu zero. Oare, de ce ?

Ca statul sa poata supraveghea pretul painii, bunaoara, ar trebui sa poata cumpara grau “de interventie” cu 320 euro tona. Abia atunci am putea exclama: uite dom’le un stat puternic !

Posted in Financiar, Preturi & Pietewith Comments Off on Pretul de interventie al graului, o gluma amara

Alternativa la scaderea dobanzilor bancare: Investiti in cartofi !03.23.11

cartofi

Dupa cum se stie, in ultima vreme, bancile au dus o politica de reducere a dobanzilor bancare la depozite, astfel ca, actualmente, nu mai este foarte rentabil sa investesti banii in astfel de produse.

Ce alternative ar avea romanii in conjunctura actuala? Una dintre caile cu randament bun ar putea fi, mai nou, investitiile in produse alimentare. Un exemplu bun: cartofii.  Ca tot se vorbeste in ultimul timp de o posibila criza alimentara. Statistica ne arata faptul ca pretul cartofilor a suferit majorari sucesive importante in ultimii doi ani. Conform Institutului National de Statistica (INS) in ianuarie 2011, comparativ cu decembrie 2010, cartofii s-au scumpit cu 6 la suta, iar fata de decembrie 2009, cu 54,3 la suta.

Ce estimari fac producatorii pentru perioada imediat urmatoare ? Ioan Benea, presedintele Federatiei Nationale “Cartoful” sustine ca pretul cartofului va creste, in mod sigur,  in continuare. “Dupa cum evolueaza lucrurile nu pot spune, sub nici  o forma, ca vom consuma cartofi mai ieftini prea curand. Dimpotriva. Parerea mea este va vom asista la noi scumpiri. Cat de mari ramane de vazut, acest lucru depinde de mai multi factori, cum sunt importurile si evolutia suprafetei cultivate. Posibil ca nu peste mult timp cartofii sa ajunga sa coste 1 euro”, declara Ioan Benea.

In prezent, Ioan Benea spune ca,  la poarta fermei, kilogramul de cartofi costa intre 2 si 2,10 lei, in timp ce pe piata acelasi kilogram face in jur de 3 lei.

Cine doreste sa faca afaceri cu cartofi trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa dispuna de cash, respectiv de spatiu adecvat de depozitare. Si sa astepte noile scumpiri, dupa care isi poate vinde marfa in profit, fara prea mare efort.

Posted in Banci, Fermieri & Companiiwith Comments Off on Alternativa la scaderea dobanzilor bancare: Investiti in cartofi !

Fiti independent energetic !03.21.11

Header.jpg-agc

Detineti o exploatatie agricola, silvica, o cabana si  pur si simplu  va ganditi sa deveniti independent din punct de vedere energetic ? Ori macar sa economisiti o parte din costurile cu energia ? Mai exact doriti sa produceti in regie proprie energia necesara exploatatiei dvs ? Stiati ca din anumite culturi agricole ori din reziduuri se poate “face”  energie insa niciodata nu ati calculat cat se poate castiga de pe urma acestora ? Doriti sa aflati cat costa un astfel de proiect ?

Inscrieti-va la RoEnergy South-East Europe, Bucuresti 2011, Targ International de Energii Regenerabile si Eficienta Energetica in Constructii,  7-9 iulie 2011 ( www.roenergy.eu) si veti afla in detaliu, tot ce va intereseaza pe aceasta tema. Daca nu mai aveti rabdare si doriti un calcul estimativ cu privire la potentialul energetic al exploatatiei dvs,  contactati-l pe domnul Teodor Vintila, Partener RoEnergy, cadru didactic, cercetator la Institutul de Biotehnologii Aplicate, din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara, la e mail: press@roenergy.eu.

Prin acelasi mod  puteti solicita o estimare a potentialului eolian ori solar, studiul fiind facut de catre Octavian Dan Capatina, cercetator la IPA CIFATT Cluj, Partener RoEnergy Bucuresti 2011.

Pentru a va putea afla potentialul energetic al exploatatiei dvs, trebuie sa  oferiti informatii cu privire profilul exploatatiei si al zonei.

Detalii cu privire la RoEnergy pe site-ul: www.roenergy.eu

Posted in Energii Regenerabile, Financiarwith Comments Off on Fiti independent energetic !

Peste 100.000 de fermieri au depus cereri de plata pe Internet03.14.11

ormdmp

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) ne informeaza ca in perioada 1-11 martie 2011, din cei 106.957 de fermieri care au depus cereri pentru subventia pe suprafata SAPS 102.908  de solicitari au fost transmise online. Asadar, pentru ca sa beneficiaze de bani, aproape toti fermierii romani eligibili s-au straduit, intr-un fel sau altul, sa utilizeze Internetul.

Desigur, aceasta nu inseamna ca efectiv  toti fermierii s-au deprins deja cu mediul online, stiut fiind faptul ca cei mai multi sunt ajutati fie de membri ai familiei, fie de functionari APIA, din centrele judetene sa opereze pe un computer. Insa semnalul dat acum, cu ocazia cererilor pentru subventii,  este mai mult decat incurajator.

Treptat, producatorii agricoli se vor depinde sa se informeze cat mai mult cu ajutorul Internetului si, de ce nu, chiar sa faca plati folosind Internet Banking-ul.

Oare cand vom putea scrie despre primul tractor cumparat online ? )

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Peste 100.000 de fermieri au depus cereri de plata pe Internet

Fermierii, singurii castigatori din ,,razboiului petrolului” ?03.10.11

rapita 1

De pe urma nebuniei cresterii preturilor la carburanti, dar si datorita normelor de reducere a poluarii vor castiga, in final,  o singura categorie de jucatori: fermierii care vor investi in producerea de biocombustibili. Din pacate, din cauza preturilor si mai mari ale carburantilor bio, noi, ceilalti, nu vom avea decat de pierdut.

Conform unui proiect de hotarare emis recent de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri pentru a se ralia la cerintele CE privind normele de poluare, Romania instituie obligativitatea introducerii treptate a biocombustibililor in amestec cu combustibilii clasici. Astfel, potrivit autoritatilor romane, producatorii si distributorii de pe piata carburantilor va trebui sa respecte urmatorul calendar:

>de la data de 1 ianuarie 2011 motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 5% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2013 motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 6% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2015 motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 7% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2011 benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 4% în volum şi de maximum 5% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2013 benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 6% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2015 benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 8% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2017 benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 9% în volum;

>de la data de 1 ianuarie 2019 benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 10% în volum.

In cazul incalcarii normelor legale, jucatorii de pe piata carburantilor risca sanctiuni cuprinse intre 30.000 lei si 50.000 de lei.

Acest lucru va genera, conform analistilor din industria petroliera, noi cresteri ale preturilor carburantilor. Pe de alta parte, obligativitatea reducerii poluarii va impulsiona cresterea productiei de biocombustibili, fapt benefic pentru fermieri.

Teodor Vintila, cercetator la Institutul de Biotehnologii Aplicate din cadrul Facultatii de Zootehnie si Biotehnologii – Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara, sustine ca rapita pentru ulei este cultura principala utilizata de catre fermierii pentru producerea de biodiesel. ,,Exista un sortiment bogat de soiuri de rapita, cu rezistenta la seceta si la scuturarea boabelor. De pe un hectar de rapita se pot obtine, in conditii normale, circa 3000 kilograme de seminte, din care se pot obtine in jur de 1.200 litri de ulei, din care, dupa eliminarea glicerolului rezulta  biodieselul’’, declara Teodor Vintila, in exclusivitate pentru Banii Fermierului.

Detalii despre tehnologii de producere a biocombustibililor puteti afla inscriindu-va la RoEnergy, Targ International de Energii Regenerabile si Eficienta Energetica in Constructii, unde  se vor dezbate teme de actualitate din acest domeniu.

Posted in Energii Regenerabile, Preturi & Pietewith Comments Off on Fermierii, singurii castigatori din ,,razboiului petrolului” ?

Intre utopie si necesitate: Gospodariile, ca surse de energie regenerabila03.09.11

schema-solar

Dupa cum se stie, Romania are de indeplinit obligatii punctuale privind consumul de energie din surse regenerabile pana in 2020. Mai exact este vorba despre un target de 24 la suta, in sensul ca tara noastra trebui sa produca aproape un sfert din energie prin utilizarea de tehnologii regenerabile ( energie eoliana, energie generata prin pompe de caldura, biomasa, biocumbustibili, energie solara, etc). Deja de cativa ani incoace, in special in Dobrogea au aparut investitori puternici capabili sa exploataze resursele de vant ale Romaniei. Acest lucru inseamna ca tara noastra va creste procentul de energie produsa pe cale regenerabila insa, atentie, in majoritatea covarsitoare a cazurilor avem de a face cu producerea de electricitate pe cale alternativa. Or, potrivit normelor CE, Romania trebui sa atinga 24 la suta per global, adica incluzand aici si asa-numita sintagma ” incalzire-racire” si transportul de energie.

Prin urmare, ca sa se incadreaze in cerintele CE, Romania trebui sa produca 24 la suta de energie prin toate modalitatile alternative si nu numai producerea de electricitate, ceea ce fac, de fapt, campurile de turbine eoliene.

Cum se poate rezolva aceasta problema? Specialistii in tehnologii energetice, de la ICEMENERG, au propus, inca de mai multa vreme, la un forum pe tema energiei, reorientarea spre resursele din mediul rural. Este vorba despre trecerea la exploatarea biomasei de la fermele agricole cat si stimularea investitiilor in panouri solare. Potentialul actual al Romaniei in ambele situatii (biomasa, dar si biocombustibili si biogaz, plus nevoia de dotare a gospodariilor individuale cu panouri solare) ne recomanda puternic sa “pedalam” pe aceste cai.

Anul acesta, la RoEnergy, Targ International de Energii Regenerabile si Energetica in Constructii, se readuc in dezbatere probleme vitale legate de exploatarea eficienta a resurselor de energie alternativa. Mai cu seama ca, prin implementarea de programe gen “Casa Verde”, autoritatile pot “impusca” doi iepuri dintr-un foc: rezolva carentele de mediu dar ajuta si gospodariile ( din mediul rural si nu numai ) sa devina ceva mai  independente din punct de vedere energetic.

Altfel, anii trec si noi vom fi pasibili de sanctiuni pentru neindeplinirea targetului CE in materie de energie.

Posted in Energii Regenerabile, Fermieri & Companiiwith Comments Off on Intre utopie si necesitate: Gospodariile, ca surse de energie regenerabila

Cine se mai teme de CAP-urile lui Ceausescu ?03.03.11

nicolae_ceausescu.jpg-NC

A devenit o oarecare moda in ultima vreme, ca jucatori media sa prezinte diferite reportaje remember despre cum era viata inainte de Revolutia din 1989. Desigur, cei din agricultura ar trebuie sa se refere la CAP-urile lui Ceausescu. Cu siguranta, fostele cooperative agricole de productie (CAP) isi aveau punctele lor bune si punctele lor mai putin bune. Multi le hulesc acum, dar exista si persoane care plang dupa acestea. Si nu ne gandim neaparat la cei care au profitat de pe urma lor, ci la insasi faptul ca, mai bune, mai rele, CAP-urile produceau granele necesare Romaniei, intr-o perioada in care Romania exporta cereale si nu importa ca in zilele noastre.

Interesant este ca o parte dintre fermierii romani, dupa unele teorii chiar cea mai mare parte a agricultorilor, ”fug” de asocierile agricole tocmai pentru ca acestea le amintesc de fostele CAP-uri ale lui Ceausescu.

Care a fost partea buna din CAP-urile de dinainte de 1989 ?

1.Terenul era lucrat in mod organizat.
2. Productiile bune obtinute.
3. Baza materiala, care permitea o exploatare in conditii optime.

Care a fost partea rea a lucrurilor?

1.Productiile mincinoase raportate.
2.Furturile, comise de catre sefi si membrii PCR.
3. Proprietatea era a tuturor si a nimanui.

Dvs ce amintiri aveti legate de CAP-uri ?

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Cine se mai teme de CAP-urile lui Ceausescu ?

  • You Avatar