Archive for February, 2011

APIA invata fermierii sa intre pe Internet, prin explicatii oferite “fata in fata” in fiecare judet02.21.11

internet-xplore1

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) demareaza cea mai ampla campanie de informare a fermierilor romani despre cum sa folosesca Internetul in relatia cu autoritatile. In acest scop, din 1 martie 2011, functionarii APIA vor avea intalniri cu agricultori din toate zonele tarii, prin intermediul centrelor judetene.

“Ne dorim informarea eficientă a fermierilor cu privire la facilitatea de identificare online a parcelei agricole, prin care beneficiarii, prin conexiune la internet, pot să acceseze baza de date cu imagini a agenţiei (LPIS). Pentru campania care începe în martie, ne propunem ca toţi fermierii să depună cererea electronic prin aplicaţia IPA Online.

Nu înseamnă că fiecare trebuie să deţină un computer şi o conexiune la internet, dar cu sprijinul funcţionarilor de la APIA ne dorim ca toată lumea să aibă hărţi electronice. Efectul pe termen foarte scurt ar fi că plăţile ar putea fi efectuate până în decembrie”, ne-a declarat directorul APIA, Florin Marius Faur, citat de portalul www.revista-ferma.ro

Autoritatile stiu ca o mare parte a fermierilor romani nu stiu sa utilizeze Internetul si isi propun inclusiv sa sustina cursuri intensive de educare a acestora, prin specialistii APIA judeteni.

Scopul final al campaniei este cresterea gradului de educare a fermierilor, care fiind mai informati, vor avea sanse mult mai mari de a accesa fonduri europene.

Posted in Financiarwith Comments Off on APIA invata fermierii sa intre pe Internet, prin explicatii oferite “fata in fata” in fiecare judet

Cinci conditii pentru o gospodarie taraneasca de “cinci stele”02.21.11

Dobrogea_367

Ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, planuieste revigorarea turismului autohton inclusiv prin alocarea a peste 118 milioane de euro, in urmatorii cinci ani. Printre altele, sefa de la Turism vrea sa promoveze Romania printr-un portal web de exceptie, mizand ca strainii sa dea buzna si sa arunce cu euro peste noi.
In acest context, alaturi de Marea Neagra si Muntii Carpati, oaspetii nostri s-ar putea infrupta, la propriu si la figurat, din traditiile satelor romanesti.

Cum ar trebui sa arate o gospodarie taraneasca pentru a putea caza turisti straini?

1.Sa fie dotata cu baie si toaleta.
2. Sa detina o bucatarie curata.
3. Sa aibe camere curate, confortabile.
4. Stapana casei sa poata oferi mancare traditionala, in conditii corespunzatoare.
5. Imprejurimile sa ofere cel putin peisaje naturale de exceptie.

Ce se mai poate oferi cu resurse minime?

1.Lectii de calarit.
2.Lectii de vanatoare.
3.Lectii de gatit.
4.Drumetii prin zona.
5.Spectacole traditionale ( colinde, cantece populare, jocuri traditionale etc).

Posted in Fermieri & Companii, Marketingwith Comments Off on Cinci conditii pentru o gospodarie taraneasca de “cinci stele”

Adevaratul pericol: Romania fara romani02.20.11

hands-pt-batrani

Conform INS, citat de www.businessday.ro, actualmente, in Romania se inregistreaza cea mai scazuta rata a natalitatii si a casatoriiilor din ultimii 60 de ani. Este rau cand economia merge prost, este rau cand ne confruntam cu calamitati naturale, este rau cand constatam ca fermierii sunt saraci, este rau cand vedem cata coruptie avem in tara. Insa cand observam astfel de evolutii – ma refer la rata natalitatii si a casatoriilor – putem spune ca este groaznic. Este limpede ca, mergand intr-un astfel de ritm, nu suntem departe de ziua in care Romania va ramane fara…romani.

Exista si in prezent o serie de sate puternic depopulate. Ce-o sa ne facem cand vom vedea ca fenomenul isi va arata primele efecte. Ma rog, unele deja se resimt.

Ce se va intampla cu bugetul de pensii peste doar cativa ani ? Cine va mai sustine economia Romaniei ? Cum ne mai putem salva din situatia dramatica in care am ajuns ?

Posted in Note & Editoriale, Politicawith Comments Off on Adevaratul pericol: Romania fara romani

Cinci metode de a evita ( partial ) scumpirile alimentelor02.17.11

legumeMai nou, citim si vedem zilnic la TV despre scumpirile alimentelor, care ne vor “lovi”  puternic la buzunar. De fapt, o parte dintre scumpiri, cum sunt preturile la cartofi, de pilda, s-au produs deja. Ce-i de facut? Cateva “cai” de protectie, fie si partiala,  impotriva majorarii preturilor alimentelor, mai jos:

1.Orasenii  care  mai au rude la tara, fie parinti, verisori ori nepoti, sa-si petreaca zilele libere si weekend-urile cultivand cartofi, rosii si morcovi alaturi de acestia.

2. Orasenii care n-au rude dar au prieteni la tara ii pot ruga frumos pe amicii lor sa le dea voie sa-i ajute la munca in gradina, cultivand impreuna legume si  fructe.

3.Orasenii care n-au nici rude si nici prieteni la tara, dar locuiesc la distanta rezonabila de mediul rural, au posibilitatea de a-si gasi acolo ( poate in arenda ) cate o gradina din care ar putea culege,  si ei, roadele muncii lor.

4.Orasenii care locuiesc “la casa” n-au decat sa-si amenajeze cate o gradina, pe care s-o exploateze mai apoi in interes personal.

5.Orasenii care stau la blocuri si care n-au acces la teren agricol in mediul rural trebuie sa preia initiativa. Mai exact, acestia pot  sa-si amenajeze, eventual in asociatie cu alti locatari doritori, mini-gradini in fata ori in spatele blocurilor.

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Cinci metode de a evita ( partial ) scumpirile alimentelor

Trei motive sa cumperi teren agricol in Romania02.17.11

teren

Presa si nu numai anunta o noua invazie a strainilor, care cumpara “pe rupte” teren agricol in Romania. Prin 1995-1997, daca nu ma insel, s-a vorbit prima data despre avalansa de cetateni straini, veniti sa cumpere teren ieftin in tara noastra. Cei mai multi “investitori” proveneau, atunci, probabil ca si acum, din Italia, Austria, Franta, Germania, dar si Olanda ori Ungaria. Desigur, “investitori” ii numesc pe acei straini care achizitioneaza teren in scop speculativ si nicidecum pentru a face agricultura, fapt care ne-ar bucura de altfel.

Mai nou, auzim ca arabi, chinezi si japonezi sunt pusi pe cumparat teren agricol in lumea larga. Motivul? Teama de o iminenta foame mondiala, daca pot sa spun asa.

Care sunt, asadar, cauzele care ii fac pe straini sa cumpere teren agricol in Romania?

1.Pretul. Cumperi azi, vinzi peste cativa ani si scoti un profit frumusel fara sa faci absolut nimic.

2.Calitatea solului. Gradul de fertilitate al terenurilor permite practicarea unei agriculturi performante. Utilaje si bani de investitii, sa fie, ca restul vine de la sine.

3.Distanta fata de tara “mama”. Astazi, in cateva ore cu avionul ajungi aproape unde vrei in Europa. Deci, investitia din Romania se poate ulterior gestiona usor, indiferent de profil.

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Trei motive sa cumperi teren agricol in Romania

Cata energie puteti produce intr-o ferma ?02.08.11

Header.jpg-agc

Detineti o exploatatie agricola si va ganditi sa va produceti in regie proprie energia necesara fermei dvs ? Stiati ca din reziduuri se poate “face”  energie insa niciodata nu ati calculat cat se poate castiga de pe urma acestora ? Doriti sa aflati cat costa un astfel de proiect ?

Inscrieti-va la RoEnergy South-East Europe, Bucuresti 2011, Targ International de Energii Regenerabile si Eficienta Energetica in Constructii,  7-9 iulie 2011, si veti afla in detaliu, tot ce va intereseaza pe aceasta tema. Daca nu mai aveti rabdare si doriti un calcul estimativ cu privire la potentialul energetic al fermei dumneavoastra,  contactati-l pe domnul Teodor Vintila, cadru didactic, cercetator la Institutul de Biotehnologii Aplicate, din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara, la e mail: press@roenergy.eu

Pentru a va putea ajuta, trebuie sa-I oferiti informatii cu privire profilul fermei.

Detalii cu privire la RoEnergy pe site-ul: www.roenergy.eu

Posted in Banci, Fermieri & Companii, Preturi & Piete, Socialwith Comments Off on Cata energie puteti produce intr-o ferma ?

Hrana, securitatea numarul unu02.02.11

Dintre toate domeniile,  in cadrul forurilor UE, agricultura este cel mai reglementat. Hrana populatiei europene nu este asadar indiferenta oficialilor CE. Uitandu-ma la ceea ce se intampla acum in Egipt, unde oamenii au iesit in strada din cauza foamei,  imi dau seama mai bine de importanta acestui lucru. Cu siguranta ca si parlamentarii UE sunt pusi nitel de ganduri de escaladarea conflictelor in Egipt si nu numai.

Securitatea alimentara devine,  poate mai repede decat ne asteptam, un punct important pe agenda cancelariilor occidentale. Mai bine sa chibzuim de doua ori decat sa luam decizii in pripa, mai ales cand este vorba de impartirea banilor pentru agricultura. Multe indura oamenii, in general, cu burta plina,  insa  infinit mai greu te poti intelege cu unul flamand. Asta daca mai ajungi sa te intelegi cu el.

Posted in Politicawith Comments Off on Hrana, securitatea numarul unu

  • You Avatar