Archive for December, 2010

Semnul lui 2011 ?12.31.10

Dupa datina, cumpana dintre ani e vremea bilanturilor.

Cum a fost, asadar, 2010 pentru fermieri ? Dar mai ales cum va fi 2011 ? Ce se va intampla cu reforma PAC ? Cum vor evolua politicile guvernamentale? Jucatorii mari ce rol vor continua sa joace? Ce se va intampla cu fermierii mici? Incotro vor evolua productiile ecologice? Va fi cautat biogazul ? Ce sanse au biocombustibilii pe piata din Romania?

Si multe alte intrebari se pot pune despre agricultura. Raspunsurile, din pacate, sunt mai greu de dat. Evident, ma refer la raspunsuri calificate, pertinente, nu la cele “de ocazie”.

Cel mai probabil, fara sa intram in amanunte, 2011 va continua trendul lui 2010. Fermierii mai mari, potenti financiar,  o vor duce mai bine, pe cand cei mici, mai saracaciosi,  vor continua sa se zbata pentru supravietuire. Am spus ceva nou ? Ei bine, noutatea e ca, de fapt, 2011 va reconfirma un adevar vechi de cand exista agricultura pe fata pamantului. Aceea ca fara asociere – termen sub care se ascund o gramada de avantaje – nu se va mai putea supravietui in curand. Da, asta poate fi “semnul” lui 2011 !

La Multi Ani ! 🙂

Tags: ,

Posted in Note & Editorialewith Comments Off on Semnul lui 2011 ?

  • You Avatar