Archive for February, 2010

Supermarket-urile “ataca” fermierii la ei acasa02.25.10

Pana acum, marile lanturi de retail obisnuiau sa-si deschida magazine doar in localitatii cu populatii de cel putin 100.000 – 150.000 de locuitori. Mai nou, asistam la o schimbare de strategie din partea multi-nationalelor, acestea anuntand ca planuiesc sa “atace” micile localitati cu populatii de 10.000 si chiar sub 10.000 de locuitori.

Ce inseamna acest lucru? Prin deschiderea de magazine in comune, supermarketurile vor incerca sa “fure” din clientii micilor piete/targuri, unde in mod obisnuit isi vand marfa micii fermieri. Si au sanse sa reuseasca ? Daca merg cu preturi sub cel al producatorului local, au.

Cum pot contracara fermierii planurile supermarketurilor? Intr-un singur mod: prin asocieri si iesirea pe piata cu preturi mai bune si produse proaspete !

piata_agroalimentara

Posted in Fermieri & Companii, Preturi & Pietewith 223 Comments →

Cat costa un kilogram de vin la cutie?02.23.10

Apare si in Romania, la scara larga, valorificarea vinului in varianta “punga in cutie” ( bag in box), modalitate existenta deja de multi ani in Occident. Desigur, aceasta metoda prezinta o serie de avantaje. Prin prisma fermierului, folosirea une astfel de metode simplifica procedura si costurile de desfacere, lucru care, va dati seama, nu poate fi decat in avantajul producatorului.

Asadar, asteptam ziua in care fermierii isi pot vinde vinul direct din poarta fermei ! Astfel, fermierul va fi fericit sa capete banii pe loc, iar consumatorul bea un vin bun la pret extraordinar de bun !

wine

Posted in Preturi & Pietewith 184 Comments →

De ce nu sunt rentabili fermierii ?02.17.10

Ultimul care a vorbit despre sprijinirea fermierilor prin crearea unei infrastructuri in mediul rural a fost presedintele Traian Basescu, in timpul campaniei electorale. Care este ideea ? Fondarea unor platforme prin care produsele agricole sa capate valoare adaugata inca de la producator, care astfel ar exporta produse finite si nu materia prima. Exemplu: constituirea unui lant de brutarii a fermierilor dintr-o anumita zona. Ori un depozit de sortare si pregatire a produselor pentru a fi livrate supermarketurilor. Sau o unitate de procesare a fructelor.

Se poate face asa ceva? De unde pot veni banii necesari ? Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, afirma ca este posibil ! Teoretic, exista chiar si o sursa de finantare. Oare cand vom avea primele rezultate?

Evident, prin initierea unor astfel de platforme profitul fermierului s-ar inzeci. Una este va vinzi merele la kilogram, alta sa vinzi borcanul cu gem, gata de intins pe paine, nu-i asa?

gem

Posted in Fermieri & Companii, Preturi & Pietewith 179 Comments →

Suntem mai liberi decât un iobag din Evul Mediu?02.15.10

Bună întrebare, nu? Citiți întreaga poveste aici, apoi votați !

Tags:

Posted in Note & Editorialewith 2 Comments →

Cum se fură in România02.15.10

Doi indivizi merg pe bicicletă, pe care sprijină  niște saci. Ii oprește un polițist, care  îi întreabă:
– Ce aveți în saci?
– Nimic, shefu, niște pământ să pună si soția nește roșii și ardei.
– Băi,  voi mă  mintiti, ce ați furat acolo? Ia să văd sacii !
Se uită polițistul în saci, dar nu vede  nimic ! E  numai pământ,  așa cum au spus. După ce se îndepartează cei doi, unul spune:
– Vezi tu, cum se fură  nește biciclete astăzi în România ? Păi, așa fură și politicienii, de unde crezi că am prins eu șpilul ? : ))

Tags:

Posted in Video divertismentwith Comments Off on Cum se fură in România

Pe contrabandişti îi doare-n cot de criză02.12.10

Conform oficialilor de la Garda Financiară Arad, per total, prejudiciul  generat de traficul cu cereale şi produsele agro-alimentare, derulat prin frontierele din vestul tarii, a fost mai mare cu 117 la sută în 2009, comparativ cu 2008.

Astfel, anul trecut contrabandiştii au făcut statului o gaură de 137 milioane de lei. Desigur, comisarii au fost şi ei pe baricade reuşind să confişte marfă în valoare de circa 30 de milioane de lei, cifră mai mare cu 1053 la sută faţă de bilanţul similar din 2008.

Una peste alta, fermierii vorbesc ca anul trecut economia subterana s-a ridicat la 2 miliarde de euro. Altii sunt ceva mai optimisti si zic ca aceasta ar fi doar de un miliard de euro.

Cred ca va dati seama de ce n-are statul bani la buget, nu-i asa?

Posted in Preturi & Pietewith 75 Comments →

Cui si cu cat vindem ?02.11.10

Recent, Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a spus ca ninsorile ar putea contribui la dublarea productiei de cereale din Romania. Cu siguranta, multi dintre dvs au zambit auzind declaratia demnitarului, interesanta, de altfel.

Pe de alta parte insa, faptul ca tara noastra va avea in 2010 productii record, sa presupunem si noi, nu garanteaza in nici un fel prosperitatea fermierilor romani. Nici macar n-ar fi pentru prima data, cand agricultorii si-au umplut hambarele, dar au ramas cu buzunarele goale.

Ca si in alti ani, mai buni ori mai rai, problema numarul 1 pentru fermier ramane valorificarea productiei. Cui si in ce conditii ( pret, calitate etc) vor vinde agricultorii romani graul si porumbul, aceasta este principala intrebare care ar trebui sa o ridice inclusiv ministrul Agriculturii !

In 2009, productia totala de cereale paioase a fost de aproximativ 13,8 milioane tone, din care productia de grau s-a ridicat la 5,28 milioane de tone, iar cea de porumb la 7,39 milioane tone. De asemenea, potrivit datelor MADR, in toamna anului 2009, au fost infiintate peste trei milioane de hectare de cereale, dintre care doua milioane de hectare cu grau si secara.

Posted in Preturi & Pietewith 61 Comments →

Romanii trateaza criza cu lapte02.08.10

In ciuda crizei economice, aflam ca anul trecut piata produselor lactate a fost la acelasi nivel cu cel inregistrat in urma cu doi ani. Desigur, aceasta nu inseamna ca 2009 a fost un an lipsit de griji pentru fermierii romani.

Problema numarul unu, care contiuna sa-i afecteze pe crescatorii de bovine ramane, se pare, cea legata de conditiile si volumul importurilor de lapte. Oare, guvernantii cand vor apuca taurul de coarne pe tema asta?

Uitati lista cu cei mai mari procesatori de lapte din Romania :

-locul 1: Danone

-locul 2: Friesland

-locul3: Napolact

Tags: ,

Posted in Preturi & Pietewith 67 Comments →

Unul din cinci fermieri cer bani pe Internet02.05.10

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) ne anunta triumfalist faptul ca circa 7.000 de fermieri si-au depus cererile de subventii prin intermediul Internetului, folosind aplicatia IPA.

Daca tinem cont ca numarul total al fermierilor care au dreptul la subventii ( masurile de sprijin SAPS 2010) este de aproxinativ 35.000, rezulta ca 20 la suta dintre agricultori s-au obisnuit deja sa foloseasca Internetul. Desigur, comparativ cu tarile europene stam slabut. Romanii, in general, nu folosesc inca Internetul ca altii. Sa vedem insa si partea plina a paharului: o cincime dintre fermieri reprezinta totusi un castig. Iar peste cativa ani (oare peste cati ?) vom vorbi cu siguranta de un alt procent. Daca ne uitam la evolutia din ultima vreme a tehnologiei informatiei in general, exista toate premisele ca peste doi-trei ani, de exemplu, pentru 90 la suta dintre fermieri Internetul sa devina ceva de neinlocuit.

Posted in Financiarwith Comments Off on Unul din cinci fermieri cer bani pe Internet

Inginerii agronomi romani castiga jumatate din salariul unui muncitor britanic din agricultura02.03.10

In tarile europene dezvoltate, cum este Anglia, bunaoara, nu numai companiile agricole o duc bine, in sensul profitului, ci si muncitorii britanici, angajati la munca agricola. Cat credeti ca castiga lunar un astfel de salariat?

Conform site-ului www.businesslink.gov.uk, un muncitor agricol castiga, prin lege, 5,80 lire pe ora. Ceea ce, pe luna, echivaleaza cu aproximativ 1060 de euro. Atat este salariul de baza care este platit, prin lege, muncitorului britanic.

Detalii despre plata angajatilor din agricultura in Marea Britanie vedeti aici.

In Romania, cine castiga oare 1.000 de euro pe luna in agricultura? Desigur, unii ingineri agronomi se pot mandri cu aceasta suma, dar nu toti. Pentru specialistii romani, media este in jurul a 400-500 de euro lunar. Cat despre bietii muncitori, probabil ca majoritatea dintre ei sunt fericiti daca, la sfarsitul lunii, se aleg cu 200-300 de euro in buzunar.

Posted in Fermieri & Companiiwith 178 Comments →

  • You Avatar