Archive for January, 2010

Producatorii isi fac magazine01.29.10

Dupa Smithfield, Combinatul Agro-industrial Curtici si alte companii producatoare, care au trecut la infiintarea unor retele proprii de distributie, iata, mai apare una. Este vorba de Agricola Bacau, care a deschis deja opt magazine si pregaste inaugararea a inca zece magazine pana la finele lui 2010, dupa cum aflam din revista Piata.

Desigur, avantajul cel mare consta intr-un mai bun control al costurilor, implicit prin maximizarea profitului. Dezavantaj ar fi,  in principal,  cheltuielile cu logistica si personalul.

Tags:

Posted in Marketing, Preturi & Pietewith 512 Comments →

Ce se scumpeste in 2010 ?01.28.10

Produsul Evoluţie preţ
Legume, fructe Creştere 7-10 la suta
Pâine Creştere 5-10 la suta
Lapte, produse lactate Creştere 3-8 la suta
Carne porc Creştere zero
Carne de pasăre Creştere zero
Vin Creştere zero
Băuturi cu peste 38 de grade alcoolice Creştere 6-8 la suta

Detalii cititi in revista Ferma, editia ianuarie 2010, in ancheta intitulata “Cat de scump mancam in 2010”.

Posted in Preturi & Pietewith 33,518 Comments →

Vinurile romanesti, promovate in UK01.26.10

Ne plangem toata ziua ca produsele romanesti nu merg la export? Pai, cata vreme nu le promovam adecvat n-avem cum sa avem rezultate !

Desigur, exista si exceptii. Astazi, va dau doua:  www.romanian-winegrowers.com si www.winesprincess.ro

“Romanian Winegrowers” a lansat la inceputul anului un site de prezentare a celor mai puternice branduri de vinuri romanesti, www.romanian-winegrowers.com, cu scopul de a promova exportul vinurilor romanesti in Marea Britanie. Detalii  aici.

Tags:

Posted in Marketingwith 394 Comments →

Economisiti bani si timp !01.26.10

APIA anunta faptul ca, incepand de astazi fermierii isi vor putea depune cererile pentru subventii in format electronic, pe Internet, fara a mai fi nevoie sa se deplaseze cu hartia in mana pana la sediile agentiei.

Aceasta veste este una buna, fara nici o indoiala. Chiar daca in prezent nu toti fermierii au Internet, anuntul APIA este un pas mare facut de autoritati.

Asadar, cine inca nu are Internet nu are decat sa se intereseze ce trebuie sa faca pentru a beneficia de acest serviciu.

Tags:

Posted in Financiarwith 3 Comments →

Unde gasiti cel mai ieftin grau din tara?01.22.10

Pretul graului de panificatie din cele trei mari bazine cerealiere ale Romaniei difera destul de mult, conform grilei publicata de catre Ministerul Agriculturii. Astfel, cel mai ieftin grau il gasim in Banat, la 107, 06 Eur/Tona, iar cel mai scump se afla pe pietele din Muntenia, la 124,79 Eur/tona. Un pret mediu, 118,43 Eur/Tona aflam in Oltenia.

Desi pretul se afla pe un trend usor ascendent, jucatorii din panificatie nu prevad o majorare semnificativa a pretului in viitorul foarte apropiat.

grau-de-baragan

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Unde gasiti cel mai ieftin grau din tara?

Fii mai destept, cu 200 de lei !01.21.10

Fermierii cu care stau de vorba adeseori se plang de faptul ca informatiile oficiale legate de finantari sunt prea teoretice, iar ei nu inteleg intotdeauna cum stau lucrurile. Ce solutii exista in aceasta situatie?

Una dintre solutii poate fi urmarea unui curs online pe tema finantarilor.

Avantaje:

-flexibilitate ( fiind online )

-durata redusa ( 30 de zile)

-pret rezonabil (200 lei).

Dezavantaje:

-se adreseaza celor care detin deja anumite cunostiinte din domeniu, insa cursul poate fi de ajutor si celor dispusi sa invete

Posted in Financiarwith 63 Comments →

De unde se incepe o finantare ?01.20.10

Recent, in urma unor discutii purtate cu fermierii am constatat ca unii dintre ei inca nu stiu ce ar trebui sa faca pentru a se angaja intr-un proiect de finantare europeana. Oamenii mi-au spus ca, desi au apelat la centrele de consultanta agricola, specialistiii de acolo nu au reusit sa-i lamureasca pe deplin.

Celor care sunt interesati de acest lucru, le pot da un sfat util: incercati sa luati legatura cu un consultant profilat exact pe fonduri structurale. O varianta ar fi sa solicitati online serviciile unui astfel de specialist.

Cum? Simplu : Intrati aici si completati o cerere !

Informatii preliminare vedeti pe www.finantare.ro

Posted in Financiarwith Comments Off on De unde se incepe o finantare ?

Criza anuleaza peste 600 de proiecte europene01.18.10

Aflam ca peste 600 de intreprinzatori romani sunt nevoiti sa renunte la visul lor de a demara o afacere cu bani europeni in domeniul alimentatiei publice si al agriculturii. Cauza: lipsa banilor necesari co-finantarii. Este vorba de diverse finantari, initiate prin Programul SAPRAD si prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR).

Proiectele anulate totalizeaza 125 de milioane de euro.

Povestea suna cam asa: in urma cu ceva vreme, oamenii au initiat un proiect finantat din bani europeni. SAPARD ori FEADR, pune o parte, urmand ca beneficiarul sa aduca diferenta de bani de acasa. Totul parea ca merge bine, pana in momentul in care intreprinzatorul a constatat ca nu mai are de unde sa acopere partea sa de finante.

Urmarea: proiectul este anulat, tot efortul depus pana acum de catre cei in cauza fiind in zadar  !

Posted in Financiarwith 1 Comment →

Aveti nevoie de bani ?01.15.10

Conform unui comunicat de ultima ora, aflam ca Romania va primi din partea Comisiei Europene 200 de milioane de euro pentru “procesarea produselor agricole si forestiere in vederea obtinerii de produse neagricole” printr-un program de finantare , parte a Măsurii 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” din cadrul PNDR.

Oficialii Ministerului Agriculturii spun ca aceasta finantare se adreseaza unui numar de circa 550 de potentiali beneficiari, ceea ce inseamna  o medie de 400.000 de euro/beneficiar. Detalii puteti obtine din ghidul solicitantului.

Ce se poate face, de exemplu, cu 200.000 de euro ? Se poate investi in: utilaje, echipamente, spatii, dar si in tehnologie (know how), echipamente ori licente. Cat de mult poti acoperi cu acesti bani? La un grup de producatori, de pilda, cu acesti bani se pot achizitiona macar o parte din echipamente de procesare a laptelui, sa spunem. Merita, ce ziceti ? : )

Posted in Financiarwith Comments Off on Aveti nevoie de bani ?

Invata online sa scrii proiecte !01.14.10

Una dintre cauzele neabsortiei mai mari a fondurilor europene tine, fara indoaiala, de incapacitatea fermierilor de a concepe si de a scrie proiecte de finantare. Aici ne referim, desigur, la proiecte dezvoltate profesionist, cu grad mare de izbanda.

Ce se poate face in aceasta privinta? Doua lucruri:
1. angajez un consultant.
2. ma apuc sa scriu singur un proiect.

Intre noi fie vorba, chiar daca apelez la un specialist, este foarte important, ca fermier,  sa stiu si sa inteleg singur cu ce se mananca ( a se citi si cum se cheltuiesc   : P ) banii europeni.

Fara sa intram acum in alte amanunte, dam o veste buna pentru cei care doresc sa se specializeze in proiecte structurale: exista posibilitatea urmarii unui curs online. Toate detaliile aici.

Posted in Financiarwith 8,804 Comments →

  • You Avatar