Archive for September, 2009

Motorina se va scumpi din nou09.30.09

Dupa cum se stie, fermierii sunt foarte nemultumiti de ordinul 35 al ANSVSA, care ii obliga pe agricultorii care vand produse de origine animala in piete sa achite o taxa de 300 de lei. Inainte, aceeasi taxa a fost de 10 lei. De asemenea, Agrostar, conform presedintelui Stefan Niculae, mai solicita reducerea pretului la motorina cu 50 %, cat si trecerea ANSVSA la MAPDR.

 Toate nemultumirile agricultorilor au facut obiectul unor proteste sustinute zilele trecute in fata MAAP, cat si in fata Guvernului. Cat priveste rezultatele, deocamdata trebuie sa asteptam sa se termine circul din coalitie si abia apoi mai vedem ce si cum. Citind revendicarile fermierilor , absolut intemeiate, bineinteles, gandul mi-a zburat automat spre piata petrolului.

Analistii si jucatorii din domeniu vorbesc tot mai des despre o iminenta crestere a pretului petrolului, aflat, pentru o buna bucata de timp, intr-o stare de relativa inconsecventa. Daca pretul motorinei va creste substantial ma gandesc cu infrigurare ca fermierii romani, in lipsa subventiilor, vor fi loviti exact in moalele capului. Un articol relevant pe aceasta tema puteti citi pe blogul khris.ro

Pana in momentul in care motorina se va scumpi, din nou, ar fi bine ca guvernantii sa conceapa deja un plan despre cum vor putea veni in ajutorul  fermierilor. Ceva imi spune insa ca nu se va intampla deloc asa. Bine ar fi sa ma insel eu !

Posted in Politicawith 40 Comments →

APIA plateste din 16 octombrie09.30.09

 Sefii de la APIA  promit fermierilor ca anul acesta lucrurile vor functiona mult mai bine in agentie si ca banii vor sosi la timp. Potrivit lui Daniel Constantin, directorul APIA, vestea mare e ca  incepand cu 16 octombrie 2009,  se va  plati un avans de 70 % din fondurile pe anul in curs.

Constantin, directorul APIA, vestea mare e ca  incepand cu 16 octombrie 2009,  se va  plati un avans de 70 % din fondurile pe anul in curs.

Pe de alta parte, Constantin recunoaste ca unele probleme au aparut din cauza disfunctionalitatilor activitatii personalului agentiei.  In acealasi timp, o parte din nemultumirile fermierilor au fost generate de sistemul birocratic, sistem despre care Constantin spune ca se fac eforturi pentru simplificarea lui.

Jumatatea plina a paharului este faptul ca,  in 2008,  un  milion de fermieri romani au primit peste un  miliard de euro, semn ca totusi lucrurile au evoluat spre directia buna.

Posted in Financiarwith 48 Comments →

Cei mai bogati fermieri09.29.09

Dupa diversele top-uri cu cei mai bogati romani, realizate de Capital iar mai nou si de Adevarul, iata, Ziarul financiar revine cu un clasament al celor mai mari agricultori. De fapt, acest top este alcatuit pe criteriul suprafetei de teren exploatate.

Dincolo de orice top-uri este de remarcat faptul ca,  actualmente,  in Romania agricultura contiua sa se practice pe suprafete foarte fragmentate. Astfel, cei mai multi fermieri ( circa 80%) exploateaza pana la 5 hectare de teren in timp ce 11.000 de fermieri detin intre 100 si 1.000 hectare. Agricultura de mare anvergura, pe suprafete de peste 1.000 de hectare, practica circa 900 de fermieri.

Posted in Fermieri & Companiiwith 6 Comments →

Isarescu investeste in agricultura09.25.09

Cateva persoane publice din Romania au investit diverse sume de bani in agricultura. Dupa poetul Mircea Dinescu, care si- a marturisit el insusi, cu diverse ocazii,  pasiunea pentru agricultura, un alt personaj public, aflam ca, iata, iubeste cultura plantelor. Este vorba despre nimeni altul decat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care detine o plantatie de vita de vie.

Posted in Fermieri & Companiiwith 1 Comment →

Cat pierde statul, prin neplata TVA, la traficul de carne?09.25.09

Nu trec 2, 3 zile, ca in presa din vestul tarii,(judetele Bihor, Arad si Timis) sa nu citim de cate o captura cu cereale, legume,  fructe sau carne, a Garzii Financiare ori a Politiei de Frontiera. Despre traficul din zona frontierei cu Ungaria am scris si cu alte ocazii.

Astazi, va propun un calcul, din care sa vedem aproximativ cat se castiga din astfel de activitati. Mai bine zis sa vedem cat pierde statul prin neplata taxei pe valoare adaugata (TVA) de catre cei care practica achizitii  intra-comunitare de diferite produse ( carne, fructe, legume, cereale etc) fara plata cuvenitelor taxe la bugetul de stat.

De regula, pentru asemenea transporturi se folosesc camioane de 20 de tone, ceea ce inseamna ca, o cursa costa 20.000 de euro.( 2.000 kilograme inmultit cu 1 euro kilogramul, pretul de achizitie al carnii din tarile UE). La un transport, in valoare de 20.000 euro, TVA reprezinta 3.800 euro ( 19 % din 20.000 euro), adica atat “economiseste” traficantul care refuza sa plateasca TVA la stat.

Surse ale Garzii Financiare spun ca, de obicei, o firma reuseste sa faca circa 50 de trasnporturi de carne intr-o luna de zile. daca impartim 50 la 20 de zile lucratoare, sa presupunem, observam ca 2,5 transporturi pe zi nu este un target imposibil de realizat. Dimpotriva. Inmultind mai departe numarul de transporturi ( 50 )  cu TVA pe transport  ( 3.800 euro ) obtinem suma datorata la stat de catre importator: 190.000 euro. Adica atat reprezinta TVA pe care firma il datoreaza statului pentru achizitiile intra-comunitare efectuate intr-o luna de zile: 190.000 euro.

Asadar, aproape 200.000 de euro  sunt banii pierduti de stat de pe urma unei singure firme. Dar oare cate companii se indeletnicesc cu astfel de business-uri? Surse GF spun ca, actualmente , evaziunea fiscala din Romania  depaseste 1  miliard de euro.

Posted in Preturi & Pietewith 41 Comments →

Caine care vorbeste09.24.09

Posted in Video divertismentwith 83 Comments →

Cum se “face” pretul laptelui09.24.09

Vazand  zilele trecute la televizor reportajul despre protestul crescatorilor de vaci din Europa, care au deversat trei cisterne cu lapte, in fata Comisiei Europene din Bruxelles, gandul mi-a zburat, evident, la ai nostri.  Daca europenii, aflati la cativa ani distanta de  romani, sunt suparati pe oficialii UE, atunci oare crecatorii nostri de bovine cum ar trebui sa fie?

Agricultorii romani asteapta cu sufletul la gura cei 0,3 lei per litru, pe care ii primesc de la stat drept prima de calitate a laptelui.

De unde vine, de fapt,  supararea fermierilor romani? Din faptul ca, desi laptele pleaca din ferma la un pret de circa 1,5  lei/litru, acelasi lapte ajunge sa fie cumparat din supermarketuri la un pret de trei ori mai mare.

Cum se intampla acest lucru? Litrul de lapte este produs de fermieri la circa 1 leu, la care fermierul isi mai adauga cel mult o,5 lei. Ok, laptele ajunge in continuare la procesator, care  mai adauga la pret inca circa 1 leu/litru, generand un pret de  2,5 lei/litru. Fara indoiala insa, cel mai mare castig il inregistreaza comerciantul, care pune laptele pe raft la preturi cuprinse intre 3-3,5 lei/litru. Ori chair 4 lei uneori.

Ceea ce inseamna ca supermarketul castiga dintr-un foc intre 1 si 2 lei, pentru “deranjul”  de a aranja produsele pe raft.

Culmea ironiei este faptul ca,  din acest “lant” de la producator la comerciant, ultimul castiga uneori mai mult de o treime din pret, cu efortul cel mai mic. Iar cel care trudeste cel mai mult, fermierul, castiga cel mai putin. Procesatorul este undeva la mijloc, in sensul ca munceste mai putin decat fermierul, dar mai mult comparativ cu magazinul.

 

.

 

 

Cred ca in acest context nemultumirea fermierului roman este perfect justificata. Cineva, ne gandim desigur, la autoritati,  trebuie sa ofere o solutie viabila pentru rezolvarea problemelor crescatorilor. Altfel, uitati ce se intampla in Europa ! Si e pacat !

Posted in Banci, Preturi & Pietewith 66 Comments →

Cu subventiile cum ramane, domnule Ciolos?09.23.09

Candidatul Romaniei la postul de comisar pe agricultura in cadrul Comisiei Europene, Dacian Ciolos, vorbeste despre rolul pe care va trebui sa-l joace Politica Agrara  Comuna  (PAC) in Europa, asa cum am citit pe Mediafax.  Pe fond, inclin sa-i dau dreptate lui Ciolos in ceea ce priveste cele cateva principii dupa care va trebui sa functioneze PAC.

Cu alte cuvinte, PAC va deveni un fel de Plan  European al Agriculturii celor 27 de state membre UE. Cu scopul de a promova interesele cetatenilor tarilor in cauza in egala masura. Pana aici sunt de acord cu teoria ex-ministrului Agriculturii.

Un singur lucru nu l-am inteles bine. Dacian Ciolos accentueaza faptul ca o abordare privind nivelarea subventiilor din diferitele state UE ar fi una “simplista”. Mai, sa fie ! Pai, cum sa fie simplist sa discuti despre subventii, domnule Ciolos ? Ca fermierii romani tocmai asta asteapta: sa primeasca si ei subventii egale cu cele ale europenilor.  

Agricultura nu se va putea eficientiza decat prin investitii in tehnologie. Or, cum sa cumperi oare tehnologie fara bani?

Posted in Financiarwith 4 Comments →

De ce nu vor bancile sa finanteze agricultura ?09.22.09

Chiar astazi, intr-un articol anterior,  spuneam ca,  fara sustinerea bancilor,  este aproape imposibil de dezvoltat o afacere agricola. Ei bine, uitati ce parere are pe aceasta tema Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, nimeni altul decat candidatul Romaniei pentru postul de comisar european pe Agricultura.

De fapt, aceste opinii nu fac altceva decat sa intareasca o convingere veche de cand lumea: fara credite poti creste doar pana la un anumit nivel. Dupa aceea trebuie sa te imprumuti !

Intrebarea care se pune este de ce fug bancile de agricultura? Desigur, una este sa faci  afaceri cu statul, cum procedeaza unitatile bancare in prezent, despre care se stie ca nu poate da faliment si alta sa imprumuti un fermier  mai sarac, de la care, la o adica,  nu mai ai mare lucru de recuperat.

Si totusi, lucrurile astea ar trebui rezolvate cumva daca vrem ca treaba sa mearga inainte.  Cea mai plauzibila rezolvare ( tot )  numai statul o poata da. Prin anumite forme de imprumut, garantat de stat, bancile ar putea fi sensibilizate sa injecteze bani si in agricultura.  Daca se indeplinesc anumite  conditii de risc, bancile, ca societati comerciale care functioneaza dupa legea profitului, vor da navala  sa finanteze activitati agricole.

Posted in Financiarwith Comments Off on De ce nu vor bancile sa finanteze agricultura ?

De ce nu hranim 100 de milioane de oameni?09.22.09

Marele atu al tarii noastre este,  fara indoiala,  uriasul potential  de productie de care dispunem. Calculele specialistilor ( deci nu ale guvernantilor!  ) releva faptul ca Romania ar putea furniza hrana pentru 100 de milioane de oameni. Tinand cont ca tara noastra numara doar cca 20- 23 de milioane de locuitori, rezulta ca, cu  surplusul  productiei am mai hrani diferenta de cca 100  de milioane de persoane.  Desigur, acest lucru ar aduce bani frumosi , la companiile private si la stat.

In realitate insa, Romania nu numai ca nu exporta produse agricole pe masura posibilitatilor, ci aduce marfa en gros de peste hotare. Statistica ne spune ca actualmente importam cca 79-80 la suta din hrana, dintre care, o buna parte se face si la negru. Deci, fara plata taxelor si impozitelor catre stat. Asadar, pierdem de doua ori: o data ca nu exportam si a doua oara ca importam la negru.

Ce lipseste in acest moment cel mai tare tarii noastre pentru a putea macar sa avem o speranta de mai bine? Am alcatuit o lista cu cele mai mari deficiente care afecteaza  in primul rand mediul agricol autohton:

1.Faramitarea suprafetelor agricole. Pe 0,5 hectare de teren nu se va putea face niciodata agricultura competitiva.

2.Lipsa asociatiilor de fermieri. Chiar si cei care lucreaza suprafete mai mici nu sunt grupati in asociatii de producatori.

3.Lipsa subventiilor agricole. Si plata acestora la timp, astfel  banii se pot irosi.

4. Baza materiala ( tractoare, masini agricole ) depasita. Astazi nu mai poti da randament cu tractoare fabricate in urma cu  20 de ani.

5.Inexistanta unor  piete de desfacere reglementate adecvat. Ce folos ca produci cata vreme n-ai cui sa vinzi la preturi satisfacatoare ?

Posted in Preturi & Pietewith 38 Comments →

  • You Avatar