Archive for August, 2009

Cine taie frunze la caini ?08.31.09

Cand a vorbit prima data ministrul Agriculturii,  Ilie Sarbu,  despre restructurarea din radacini a intregului sistem administrativ al agriculturii, l-am crezut. Am zis: uite, dom’le unul care stie cum sa puna problema. Este clar pentru toti faptul ca e nevoie de o reasezare a lucrurilor inclusiv in ministerul agriculturii si unitatile adiacente din teritoriu. Unii functionari pur si simplu n-au ce cauta acolo, deoarece fie nu sunt buni de nimic, fie postul lor e in plus pe schema. Sarbu a observat acest lucru si vrea sa repare sistemul, ceea ce e foarte bine.

Spre marea noastra surprindere  “minunea”  lui Sarbu n-a tinut nici trei zile. Mai deunazi, ministrul o da la intors ca la …piata, afirmand ca, stiti, de fapt, restructurarea nu inseamna trimiterea oamenilor in somaj, ci o repartizare a lor in alte unitati, unde e nevoie de ei. Bla bla bla.

Ok, nimeni nu proclama destituiri de oameni fara nici un rost, pe banda rulanta. De fapt, noi, beneficiarii sistemului, platitorii de impozite si taxe catre minister nu vrem altceva decat ca fiecare functionar si structura sa-si justifice pana la ultimul leu existenta. Fara secretare inutile, fara o armata de birocrati obositi, fara cheltuieli aiurea de curent electric si benzina.

E chiar asa de mult?

Pana cand agricultura noastra nu va fi organizata dupa principii sanatoase, totul va fi in zadar.

Din pacate, pana acum, Ilie Sarbu, prin ezitarile sale nu a dovedit ca vrea sa faca treaba. Ba, mai mult, putem spune ca a bulversat si mai rau lucrurile. Disponibilizarile anuntate  ieri s-au transformat astazi in transferuri. Asa, sa mai taie cineva frunze la caini pe banii nostri.

Posted in Note & Editorialewith 89 Comments →

Horses08.31.09

Posted in Video divertismentwith Comments Off on Horses

Trafic de cereale08.31.09

Traficul de cereale, la granita de vest a tarii continua.
Dovada ca traficul de cereale continua este aici.

De fapt, ceea ce scriam si cu alta ocazie.

Posted in Preturi & Pietewith 5 Comments →

Speculantii fac piata graului08.30.09

In cadrul unui sondaj ad hoc, facut printre fermieri din diverse zone ale tarii am tras concluzia ca, la fel ca si anii precedenti, una dintre cele mai mari probleme ale agricultorilor romani este lipsa pietei de desfacere a cerealelor.

Ce optiuni au fermierii in aceasta privinta?

1. Depoziteaza graul in hambar, in asteptarea unor preturi mai bune.

2. Vanzarea catre speculanti la 0,35 – 0,4 lei pe kilogramul de grau.

3. Valorificarea in sistem integrat propriu ( cerealele sunt folosite pentru hrana animalelor, care, eventual sunt mai departe abatorizate).

4. Vanzarea pe piata libera.

Teoretic, fermierii pot opta intre cele 4 varianta descrise mai sus. Practic insa, desigur, fiecare procedeaza in functie de cat de repede are nevoie de bani.

Din pacate, o mare parte a fermierilor sunt obligati sa vanda direct de pe tarla speculantilor, la preturi de nimic. Unii, mai potenti financiar, depoziteaza productia in asteptarea cresterii preturilor.

Probabil foarte putini au sansa sa valorifice la modul ideal productia de grau, canalizand-o catre un sistem integrat propriu.

Asa-numita piata libera este, cel putin in acest moment, aproape ca si inexistenta.

Posted in Preturi & Pietewith 39 Comments →

Fermier, la 18 ani08.30.09

In numarul din august al revistei Ferma, aflam, din nou, despre Alex Tesedan, de 18 ani, din Curtici, judetul Arad, un tanar care promite sa devina un fermier de isprava.

Deocamdata, se poate lauda cu o ferma de 41 de capete, dintre care 21 sunt vaci lactante. Productia media zilnica obtinuta este de 28 /litri/vaca.

Actualmente, intreaga productie de lapte este valorificata direct la piata.

Alin Tesedan are si inclinatii de redactor, editand revista “Express Dairy’.

Noi ii uram mult noroc si la multi bani !

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Fermier, la 18 ani

In cati ani cumperi un tractor fara credit bancar?08.29.09

De pe www.tractor.com.ro aflam ca un tractor de 30 CP costa aproape 10.000 de euro. De fapt, acest tip de tractor ( YTO 304, 30 CP, 4X4) este cel mai ieftin exemplar, oferit de firma cu pricina. ( Pretul de catalog este de 8000 de euro, fara TVA, respectiv 9.520 de euro, cu TVA inclus )

Intrebarea care se pune este in ce conditii ar putea sa-si cumpere un fermier un astfel de tractor, fara a apela la credit bancar. Cu alte cuvinte, in cat timp poate un fermier obisnuit sa economiseasca 10.000 de euro.

Daca presupunem ca fermierul nostru cultiva grau si obtine o recolta de 4000 de kilograme la hectar, conform calculelor aratate in postul “Cum faci profit din grau”, rezulta ca, pentru a fi pe plus, graul trebuie vandut cu 0,6 lei per kilogram.

La o productie de 4000 de kilograme, dupa ce scadem cheltuielile de 2000 de lei, rezulta un profit de 400 de lei pe hectar. Ceea ce inseamna ca, de pe 10 hectare, de exemplu, se obtine un profit de 4000 de lei/an. Adica echivalentul a cca 1000 de euro. Drept urmare, in acest mod, fermierul nostru are nevoie de 10 ani ca sa economiseasca cei 10.000 de euro, necesari pentru a-si putea cumpara tractorul mult visat.

Asadar, fara un credit bancar fermierul roman este condamnat la faliment !

Are cineva vreun dubiu ca nu e asa?!

Posted in Energii Regenerabilewith 1 Comment →

Cum faci profit din grau08.28.09

Fermierii reclama pretul exasperant de mic al graului de pe piata libera. Cat poate castiga agricultorul roman in 2009 de pe un hectar de grau, tinand cont de faptul ca chetuielile sunt cuprinse intre 2000 si 2400 de lei?

La o productie de 4000 de kilograme pe hectar, cat s-a obtinut, sa spunem, de catre o buna parte a agricultorilor, cu un pret de vanzare de 0,4 lei la kilogram, avem un venit de 1600 de lei. Daca fermierul a cheltuit 2000 de lei, rezulta ca s-a ales cu un minus de 400 de lei pe hectar.

La o productie de 4000 de kilograme, pe hectar, la un pret de 0,4 lei, ca sa faci profit trebuie sa vinzi graul cu cel putin 0,5 lei kilogramul. Corect?

Evident, daca nu ai facut cel putin 4000 kilograme de grau la hectar, ca sa fii rentabil, esti obligat sa primesti pe kilogramul de grau mai mult decat 0,5 lei. Altfel, esti in pierdere .

Mai multe pe www.revista-ferma.ro

Posted in Socialwith 38 Comments →

Concurs international de vinuri08.19.09

degustare 1In urma cu circa 2 luni, la pensiunea Wine Princess din Paulis, podgaria Minis, judetul Arad, a avut loc un eveniment notabil: este vorba despre un inedit concurs international de vin, soiul Cadarca.

Manifestarea, organizata de catre “Grupul de lucru Cadarca”, a reunit variatiuni ale soiului Cadarca provenite din Romania, Ungaria, Serbia si Bulgaria, medaliate cu aur, la competitii similare anterioare. Practic, arbitrii, 12 la numar, proveniti, si ei, din tarile amintite, au avut placuta misiune, de a stabili unde se face cea mai buna Cadarca din Europa de Est !

In final, dupa mai bine de 3 ore de degustari laborioase, facute dupa cele mai inante standarde din domeniu, titlul de Cadarca Campion, a revenit vinului produs chiar de gazda: Cadarca de Minis, 2006.

Geza Balla, managerul WinePrincess si totodata producatorul vinului Campion, a “jurat” ca n-are nici cel mai mic amestec in chestia asta ! Desigur, el e “vinovat”, deoarece concursul s-a derulat pe teren propriu si de faptul ca trage tare sa promoveze Cadarca in Europa. Altfel, n-ar avea nici un motiv rational sa se imbete de bucurie, nu-i asa?

Posted in Marketingwith Comments Off on Concurs international de vinuri

Va lua Sarbu mafia de coarne?08.19.09

Ministrul Agriculturii Ilie Sarbu spune ca “la cereale, de exemplu, piaţa neagră reprezintă 75% din total şi se intensifică în această perioadă, odată cu începerea campaniei de recoltare. Indiferent de câte controale vom face, se vor găsi noi metode de evaziune fiscală, singura soluţie este să umblăm la TVA”, conform ziarului  Obiectiv.

Pai, daca Sarbu stie treaba asta, inseamna ca stie si cauza. Iar daca stie cauza, de ce naiba mai tolereaza astfel de lucruri?!

Daca si-ar fi dat cu parerea Gica de la scularie, c-o fi, c-o pati, am fi inteles. Dar Sarbu este totusi Ministrul Agriculturii, nu?

Posted in Socialwith 48 Comments →

Coca Cola bate laptele08.19.09

Un litru de Coca Cola costa 2 lei. Un litru de lapte la market costa 4 lei, adica cat 2 litri de Cola. Vedeti, de asta agricultura noastra e pe butuci !

Probabil stiti ca de la vacar, laptele pleaca sub 2 lei litrul. Pai, procesatorul din ce sa traiasca, fratilor?

Posted in Banciwith Comments Off on Coca Cola bate laptele

  • You Avatar