Archive for the ‘Fermieri & Companii’

Moment istoric: Produse romanesti versus produse straine06.10.16

A MAR

Dupa mai multe tentative, legea care îi obliga pe comercianti sa aibe pe rafturi  51% produse romanesti a fost adoptata, in sfarsit, de catre Parlament (  Camera Depu­taţilor, for decizional ).

Acest lucru inseamna ca a mai ramas de facut un singur pas pana cand legea va deveni aplicabila efectiv: promulgarea de catre presedintele tarii.

In randurile care urmeaza vom analiza succint ce implicatii are aceasta lege pentru cele trei categorii  carora li se adreseaza: magazine, fermieri / procesatori si consumatori.

 

 Magazine:

Dezavantaje:

-noi costuri logistice

-schimbarea modului de formare a preturilor

-costuri legate de noul mod de aprovizionare si relatia cu furnizorii romani

-schimbare de management si marketing

Avantaje:

-produse mai proaspete

-imagine locala imbunatatita

Fermieri

Dezavantaje:

-disciplina

-ritmicitate in aprovizionare

Avantaje

-acces la o piata mai mare

-venituri constante in afacere

Consumatori

Dezavantaje:

-plaja de produse mai redusa

-preturi diferite

 

Avantaje:

-produse mai proaspete

-sustin economia autohtona, deci contribuie la crearea de noi locuri de munca

 

In ciuda unor posibile dezavantaje, pentru unele dintre categoriile enuntate, parerea noastra este ca aceasta lege trebuie sa ajute economia romaneasca si producatorii romani. Desigur, cu conditia ca legea in cauza sa fie aplicata corect, atat in spiritul, cat si in litera ei.

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Moment istoric: Produse romanesti versus produse straine

Tractorul de 10 000 de euro, in stadiul de proiect05.30.16

TRACTOR

Conform zf.ro, Catalin Stroe, proprietarul producătorului de moto­utilaje agricole Ruris, declara ca  se afla in stadiul de proiect un tractor de pana la 30 CP, 4X4, care sa fie destinat lucrarilor pe suprafete mai mici de teren.

Noul tractor va avea intre 12 CP si 30CP, ceea ce inseamna ca acesta ar fi potrivit pentru exploatatii mai mici.  Potrivit aceleasi surse, acest tractor va costa pana la 10.000 de euro, lucru care il situeaza pe o nisa extraordinara pentru mici fermieri romani.

 

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Tractorul de 10 000 de euro, in stadiul de proiect

Cine castiga din Batalia laptelui ? Dar noi mai stim oare ce bem ?05.19.16

mancare nesanatoasa

Presa germana anunta situatia dramatica in care au ajuns fermierii nemti, din cauza scaderii pretului la lapte. In prezent, acestia caştiga sub 30 de cenţi pe litru, iar în unele cazuri 18 cenţi pe litru, o scădere foarte mare fata de 2013, cand acestia obtineau pana la 42 de cenţi pe litru.

Reprezentantii fermierilor germani sustin ca circa 75.000 de confrati resimt impactul scaderii preţurilor, care ar fi ajuns la jumatate dintr-un pret care le-ar acoperi costurile de productie.

Dar fermierii romani oare se simt mai bine ? Nici macar nu trebuie sa fii fermier astazi in Romania, ca sa stii ca interprinzatorii care s-au incumetat sa investeasca in cresterea animalelor duc o lupta crancena pentru supravietuire. Cauza ? Una dintre ele, cea mai importanta, este pretul scazut al laptelui.

Desigur, lista cu tarile si fermierii care resimt puternic scaderea preturilor la lapte poate continua. Oare ce inseamna acest lucru ? Ce afirma cu totii la unison ? Faptul ca procesatorii fac legea pe aceasta piata ! Ei dicteaza preturile si scriu contractele.

 

Daca firmele care “fabrica” laptele si-l vand apoi pe piata, cu ajutorul fermierilor,  numara profituri , n-ar fi normal ca si fermierii, prima “veriga din lant” sa fie, si ei,  profitabili ?

 

Doua lucruri pot rezulta de aici: fie ca procesatorii s-ar putea descurca bine merci si fara aportul fermierilor (  astfel se explica comportamentul acestora), fie ca politicile agricole si alimentare (numiti-le subventii ori cum doriti, pentru ca acestea nu se limiteaza doar la subventii, subventiile fiind parghii) sunt gresit concepute. Prima varianta poate admite ipoteza ca laptele nu mai e, de fapt, … lapte, iar a doua ca interesele firmelor surclaseaza interesele fermierilor.

Sunteti de acord ?

 

 

 

 

 

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Cine castiga din Batalia laptelui ? Dar noi mai stim oare ce bem ?

Invers de cum ar trebui: magazinele se apuca de crescut bovine in vreme ce fermierii sacrifica bovinele pentru ca n-au cu ce sa le hraneasca05.13.16

vaci

Pana sa ajunga fermierii sa fabrice mezeluri, iata, comerciantii se apuca de produs carnati. Dar unde sunt oare investitiile in procesare, menite tocmai sa sprijine producatorii autohtoni ?

Suntem obisnuiti sa auzim ca producatorii agricoli, desigur, cei mai fericiti dintre ei, isi integreaza intreg lantul de productie, de la cereale la panificatie ori mezeluri. Ei bine, mai nou, am ajuns ca magazinele / comerciantii sa se profileze pe productia agricola, productie care, ulterior, poate fi valorificata in unitatile proprii.

Prima veste de acest gen ne-o ofera Kaufland, nimeni altul decat liderul pietei locale de magazine alimentare, cu peste 100 de unitati si afaceri de circa 2 miliarde de euro, care intentioneaza sa cumpere 20-25 terenuri agricole, dar si sa-si sporeasca numarul de magazine.

De ce s-a ajuns aici ?

La intrebarea din titlu, nu se poate raspunde decat intr-un singur fel: pentru ca faimoasele “programe” care ar fi trebuit sa finanteze deschiderea, de catre fermieri,  de unitati de procesare a produselor agricole, fie ca ne referim la cereale ori la lapte si carne, au esuat.

De fapt, fermierii romani in loc sa se laude astazi cu numarul de abatoare si mezelarii, ei, saracii, isi numara altceva: zilele ramase pana sa le intre subventia APIA in cont.

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Invers de cum ar trebui: magazinele se apuca de crescut bovine in vreme ce fermierii sacrifica bovinele pentru ca n-au cu ce sa le hraneasca

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu pune degetul pe rana03.31.16

achim-irimescu

“Romania este o piata de mana a zecea în care se aduc produse din strainatate cu termene expirate“, declara ministrul agriculturii Achim Irimescu, citat de Ziarul Financiar.

Vi se pare ca recunoasteti “contextul” exprimat de catre domnul ministru ?

“Aici este o piata in care importa­to­rii se orientea­za si aduc produ­se la sfarşit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­paşit. In Romania sunt cazuri în care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vânzare. Statul nu-si face dato­ria, ANPC-ul nu si-o face. Altii con­trolează ce intra din Romania, noi de ce să nu controlam ce primim de la altii?“, spune ministrul Irimescu, conform Zf.ro

 

Cine este oare vinovat pentru aceasta stare de lucruri ?

De fapt, raspunsul ni-l ofera chiar domnul Irimescu. Desi il stiam si noi destul de bine.

 

 

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Ministrul Agriculturii Achim Irimescu pune degetul pe rana

Banii vin, problemele raman03.24.16

 bani

Aflam ca, sub presiunea strazii,  Guvernul a facut rost de bani pentru plata subventiilor restante fata de fermieri. Este vorba de suma de 3,6 miliarde de lei, fonduri imprumutate de la Ministerul Finantelor.

Trei lucruri sunt de remarcat:

  1. Eterna problema a softului tinde sa se transforme – daca deja nu s-a produs – intr-o problema strategica-nationala. Oare, guvernantii chiar nu pot mai mult ??
  2. Daca nici acum, cand avem cel mai Agricol Sef de Guvern din ultimii 26 de ani incoace ( Dacian Ciolos este  fost Ministru a Agriculturii dar si ex-Comisar European pe Agricultura ), nu sustinem Agricultura, atunci sa-mi spuna cineva, oare cand vom putea face asta ?
  3. Mai nou ( vezi scandalurile cu branza, etc ) agricultura re-revine in actualitate cu un subiect extrem de important, vital pentru Romania: vanzarea terenurilor agricole catre straini. Credem ca e momentul ideal pentru schimbari legislative majore in interesul romanilor si al fermierilor romani.

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Banii vin, problemele raman

Mii de fermieri protesteaza in Capitala: fara subventii si cu terenul la straini03.23.16

teren de vanzare

Mii de fermieri romani au asaltat astazi Palatul Parlamentului, protestand astfel impotriva intarzierilor cu care APIA plateste subventiile. Producatorii agricoli provin din diferite colturi ale tarii: Bihor, Salaj, Satu-Mare, Iasi, etc.

Fermierii, in mare parte crescatori de animale,  scandeaza ” Hotii ! Hotii ! “, in speranta ca vocea lor va ajunge la urechile politicienilor.

Protestatarii mai reclama faptul ca Romania va ajunge  o tara fara abatoare si ca strainii navalesc sa le cumpere pe pret de nimic viteii.

Potrivit lozincilor fermierilor, lista nemultumirilor cuprinde: intarzierile in plata subventiilor, blocajele din activitatea APIA,  legea vanatorii, subventiile pe pasuni, dimensiunea impozitelor, cat si reglementarile care stabilesc vanzarile terenurilor agricole catre straini.

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Mii de fermieri protesteaza in Capitala: fara subventii si cu terenul la straini

Drumul spre bunastare al satului romanesc: noi criterii de acces la bani europeni03.22.16

berlin

 

Primul-ministru Dacian Ciolos doreste sa lase ceva important in urma sa in domeniul agricol: imbunatatirea reglementarilor care vizeaza accesul agricultorilor la sursele de finantare europene.  Daca realitatea va confirma planurile de pe hartie,  horticultorul Ciolos are toate sansele sa intre in memoria definitiva a satului romanesc drept reformatorul acestuia.

Recent, Guvernul a descoperit un lucru care era evident pentru multi dintre cei care au legatura cu agricultura si mediul rural. Care este acesta ? Faptul ca  97% dintre gospodariile din satele romanesti nu pot primi bani europeni (raman in afara finantarilor PNDR) din cauza pragului ridicat de eligibilitat (8. 000 Euro productie standard). Altfel spus, in acest moment doar 3% dintre agricultorii romani pot primi fonduri europene. Din acest motiv, reiese, o data in plus, daca mai era nevoie,  de ce micile exploatatii agricole sunt atat de ineficiente.

 

Astfel ca, pentru a remedia o parte din deficiente, Guvernul a lansat un asa-numit  “Pachet de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate” cu scopul clar de a vitaliza agricultura romaneasca.

Prin acest program, Guvernul urmareste, in primul rand, scaderea pragului de eligibilitate de la 8. 000 euro productie standard (formula de calcul a dimensiunii economice a unei ferme)  la 4000 de euro. Aceasta ar putea avea drept efect cresterea de sase  ori a numarul de potentiali beneficiari (de la 61.000 la 374.000) de fonduri europene PNDR.

Detalii pe website-ul MADR.

 

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Drumul spre bunastare al satului romanesc: noi criterii de acces la bani europeni

Bio Farming Manager – consultanta web pentru fermieri03.22.16

TEL
Recent, in spatiul virtual a aparut o platforma ( aplicatie web: http://biofarmingmanager.com/about/ ) care poate fermierilor servicii de consultanta in ceea ce priveste conceperea unui business plan de investitii in agricultura.
Dupa parerea noastra, agricultura romaneasca are mare nevoie de astfel de initiative. De ce ? Pentru ca se simte acut, mai ales in mediul rural, lipsa unor servicii de consultanta care sa le explice potentialilor investitori ce si cum se poate face eficient si rentabil in acest domeniu.  Iata de ce Bio Farming Manager pare sa-si doreasca sa umple tocmai acest gol.

Posted in Fermieri & Companiiwith Comments Off on Bio Farming Manager – consultanta web pentru fermieri

Targul RoEnergy Timisoara 2016, locul unde fermierii se pot informa cu succes03.04.16

soare

Targul RoEnergy Timisoara 2016, locul unde fermierii se pot informa cu succes

Organizatorii expozitiilor si conferintelor specializate pe energii regenerabile si eficienta energetica, R.E.S. Group impreuna cu partenerii sai, anunta urmatorul eveniment din 2016: Targul RoEnergy South-East Europe, Romania, Timisoara 2016, Targ International de Energii Regenerabile si Eficienta Energetica, Punctul de intalnire Nr.1 din Romania din acest domeniu,  editia a V-a in Vestul tarii, care va avea loc in perioada 19 – 21 Octombrie 2016, la Pavilion Expovest, Timisoara.

Desi actualmente inscrierile se afla intr-o faza incipienta, Organizatorii popularizeaza inregistrarea primului sponsor al manifestarii, Silver Sponsor: compania austriaca Fronius International GmbH, specializata pe solutii de management a energiei.

In ciuda faptului ca domeniul energiei a fost bulversat de desele schimbari legislative din ultima perioada, analistii raman la parerea ca acest domeniu, asociat cu termeni ca eficienta energetica, energii regenerabile ( numind aici:
biomasa, biogaz, cogenerare, energie solara, energie hidro, energie eoliana, etc), este unul de mare viitor.
De ce sa participati la Targul RoEnergy in Timisoara 2016 ?

1. Cunoasteti tehnologii specifice si companii de profil, la Punctul de Intalnire Nr. 1 din Romania pe Regenerabile + Eficienta Energetica.

2. Va pregatiti pentru mediul de afaceri de maine. A se vedea masurile internationale de reducere a poluarii ( COP 21, Paris 2015 ), care urmeaza sa fie implementate si in Romania.

3. 2016, An oportun pentru investitii in Energie + Eficienta Energetica, avand in vedere trendul european din domeniu, cat si prognoza de crestere economica a Romaniei, anuntata la 3,7 %, una dintre cele mai mari din Sud-Estul Europei.

TEMATICA (selectie) :

  • Solutii de termoficare prin cogenerare
  • Centrale pe biomasa pentru spatii rezidentiale, comerciale si industriale
  • Module fotovoltaice pretabile pentru gospodarii
  • Energie din deseuri
  • Energie din peleti
Rezervati din timp un stand pentru a avea anumite beneficii !
CUM PUTETI PARTICIPA:

 

Pentru a afla mai multe informatii despre cum puteti participa la Targul RoEnergy Timisoara, 19-21 octombrie 2016, folositi email-ul: info@roenergy.eu ori telefonul: +40-357.436.266
Avantaje pentru fermieri
Desigur, de prisos sa mai spunem ca biomasa reprezinta un capital inestimabil pentru fermieri, deoarece aceasta se gaseste in belsug in orice exploatatie agricola, unde poate fi tranformata in energie.
Astfel ca, in loc sa cheltuie bani cu colectarea si gestionarea reziduurilor de toate felurile, agricultorii au posibilitatea de a produce energie in propria sa ferma. Asta ca nu mai punem la socoteala faptul ca incepand din 2016, fermierii sunt obligati sa achite o taxa speciala ( 80 de lei / tona ) pentru deseurile nevalorificate si trimise catre un colector specializat.

Posted in Energii Regenerabile, Fermieri & Companiiwith Comments Off on Targul RoEnergy Timisoara 2016, locul unde fermierii se pot informa cu succes

  • You Avatar