Archive for the ‘Banci’

FMI: O veste buna si una mai putin buna04.15.16

bani

Recent, FMI a modificat prognoza de crestere economica a Romaniei, cifrand-o  la 4,2% din PIB pentru anul 2016.

Partea mai putin buna a lucrurilor este faptul ca, dupa analisti, consumul continua sa fie principalul motor de crestere si nu investitiile ( ne referim desigur la cele majore, cum sunt lucrarile de infrastructura, productie, etc ) care intarzaie sa apara.  In atare situatie, probabil din 2017 vor incepe sa apara si unele corectii.

Ce rol joaca agricultura ? Raspunsul la aceasta intrebare depinde extrem de mult de finalul anului agricol 2016, care an agricol depinde la randul lui de conditiile meteo.

Posted in Banci, Economiewith Comments Off on FMI: O veste buna si una mai putin buna

De ce nu vor bancile sa crediteze fermierii romani ?11.13.14

ABANI

Desi agricultura a crescut extrem de mult in importanta in ultimii ani, bancile din Romania nu se inghesuie deloc sa ofere credite fermierilor. Ba, daca e sa fim mai directi, putem spune ca uneori  bancile chiar “fug” de agricultori. Cum este posibil sa se intample asa ceva in conditiile in care domeniul agricol tinde sa devina o ramura vitala pentru economie ?

Cand vorbim de “credite pentru agricultori” ne asteptam, desigur, la credite acordate in conditii care macar sa se apropie de creditele de care beneficiza fermierii din Franta, Germania, Italia. Si nu de credite cu dobanzi astronomice si alte conditii de acordare absurde, care practic bareaza din start oriceinitiativa de acest gen.

Care sunt cauzale pentru care bancile nu crediteaza agricultorii romani ?

1. In diverse ocazii, reprezentantii mediului bancar afirma ca principalul motiv de necreditare a agriculturii ar fi lipsa unui cadru legal adecvat privind asigurarea recoltelor si a animalelor. Fapt care genereaza un scor foarte mic, care, in final il descalifica pe fermier in obtinerea unui credit.

2. Un alt motiv – mai putin recunoscut public de catre banci – este si faptul ca institutiile financiare prefera sa faca afaceri cu organizatii super-sigure, cum este, sa zicem  – chiar statul roman –  in detrimentul unor clienti extrem de fragili, cum sunt agricultorii.

3. O alta cauza invocata de catre banci este faptul ca fermierii nu pot furniza informatii ( nu pot dovedi cu documente contabile ) cu privire la evolutia cifrei de afaceri.

In atare situatie, singurii actori pe piata creditarii agriculturii raman furnizorii de inputuri si masini agricole, care ofera plata la recoltare ori plata la un termen agreat cu fermierul.

De ultima ora, aflam ca pe piata creditarii fermierilor va mai apare un jucator important. Este vorba despre Biochem, distribuitor de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe, care va acorda anul viitor primele credite fermierilor prin intermediul diviziei de creditare Biochem Creditare IFN.  Sa se configureze oare un trend pe aceasta linie ?

 

Posted in Banciwith Comments Off on De ce nu vor bancile sa crediteze fermierii romani ?

Care sunt bancile fermierului ?08.27.12

Conform legii,  la solicitarea scrisa a fermierului, APIA va elibera o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru Schema unica de plata pe suprafata (SAPS) pentru anul 2012 si ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra cererii de plata a beneficiarului, conform reglementarilor in vigoare.

 

 Cine nu este eligibil ? Nu pot beneficia de aceste adeverinte fermierii ale caror cereri de plata au fost selectate la controlul pe teren clasic sau teledetectie precum si cererile implicate in supradeclarari sau suprapuneri.

 

In acest scop, A.P.I.A. a incheiat conventii cu urmatoarele institutii financiare: BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comerciala Romana S.A., Banca Transilvania, Banca Uni Credit Tiriac Bank S.A., Procredit Bank, Banca Carpatica, Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP, OTP Bank Romania S.A., Banca Comerciala INTESA SANPAOLO ROMANIA S.A., Bancpost S.A., Piraeus Bank Romania, Raiffeisen Bank S.A., Next Capital Finance S.A., GARANTI BANK S.A., si Express Leasing Financial Service IFN S.A.

Posted in Banciwith Comments Off on Care sunt bancile fermierului ?

Ce pot face fermierii refuzati de banci ?04.25.12

Potrivit unui comunicat de presa, Agricover Credit IFN extinde finanţarea fermierilor cu o linie de credite pentru modernizare şi investiţii.

Agricover Credit IFN, singurul finanţator specializat în agricultură din România şi parte a Grupului Agricover, a încheiat un acord de împrumut cu IFC, membră a Băncii Mondiale, în valoare de 12,5 milioane de Euro. Linia de finanţare va fi direcţionată către fermierii mici şi mijlocii sub formă de credite pentru investiţii în utilaje şi echipamente, extinderi şi modernizări de ferme, precum şi sub formă de capital de lucru. Fermierii pot aplica pentru finanţare atât pentru proiecte în sectorul vegetal, cât şi în zootehnie.

Posted in Banciwith Comments Off on Ce pot face fermierii refuzati de banci ?

Raiffeisen Bank ofera bunuri online04.21.12

rb

 

Raiffeisen Bank si-a dezvoltat un site special, prin care ofera spre vanzare bunuri recuperate de la clientii, care nu-si mai pot platic ratele la credite. Se ofera apartamente, case, terenuri, autoturisme si bunuri comerciale. Site-ul are, de asemenea, o optiune de cautare pe judete si categorii de bunuri pentru a usura gasirea de articole cat mai repede.

Posted in Banciwith Comments Off on Raiffeisen Bank ofera bunuri online

Prima veste rea din 2012: se scumpesc creditele !01.18.12

 

bani

Cat “face” noua dobanda ?  Euribor la şase luni plus 5,75% pentru clieţii cu istoric, respectiv  5,95% pentru cei noi, conform BCR. 

Sa presupunem ca doriti sa luati un credit de 40.000 de euro, o suma medie pentru investitii mici. Ce presupune acest lucru ?

Contractat pe 30 de ani, un credit de 40.000 de euro inseamna o rata lunara de circa 282 de euro, la o dobanda efectiva de 7,96 % pe an.  Inainte de noile majorari, rata era de 272 euro, deci cu 10 euro mai putin. Desigur, nu uitati sa mai calculati si cat restituiti dvs efectiv lunar din rata de 282 de euro.

In prezent, 280 de euro echivaleaza cu circa 1200 de lei, adica un salariu pe care putini il mai obtin in mediul rural, in special.

Mai multe detalii pe zf.ro

Posted in Banci, Economiewith Comments Off on Prima veste rea din 2012: se scumpesc creditele !

Moment istoric: De astazi, fermierii pot citi pe bursa pretul graului11.10.11

grau

Dupa cum au anuntat, incepand de astazi, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) lanseaza  un contract la termen pe preţul grâului . Ceea ce inseamna ca piata ar trebui sa devina mai transparenta, in beneficiul direct al producatorilor.

In al doilea rand, referinta de pe bursa ar trebui sa fie o “lovitura” importanta data samsarilor si speculantilor de cereale.

Evenimentul se produce chiar in momentul in care pietele financiare occindentale sunt framantate de incertitudine, lucru care poate avea un efect favorabil pe piata cerealelor din Romania.

Posted in Banci, Economiewith 1 Comment →

BCR vinde terenuri agricole11.06.11

Conform site-lui oficial al BCR ( www.bcr.ro), cea mai mare banca din Romania are o oferta de terenuri ( agricole, intravilane, paduri, etc)  de peste 100 de parcele, la un pret total de circa 100 de milioane de lei.

Desigur, terenurile in cauza au ajuns in proprietatea BCR in urma problemelor financiare avute de catre cei care au contractat credite.

Posted in Banciwith 1 Comment →

Leonard Orban, “tarul” fondurilor UE10.02.11

images

Menirea  Ministerului Fondurilor Europene este clara: atragerea de cati mai multi bani europeni, prin “ruperea” prejudecatilor cum ca romanii nu pot face mai mult.

In ceasul al XII-lea, putem spune, autoritatile de la Bucuresti fac un minister focusat tocmai pe fondurile CE. Bilantul la zi al accesarii de finante europene este tragic: in cinci ani Romania a castigat un miliard de euro, echivalentul a 5 la suta din potential. Seful nou infiintatului minister: Leonard Orban, omul de care se leaga sperantele Romaniei in continuare.

Conform surselor guvernamentale, Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, are la dispoziţie doi ani pentru atragerea a 16,6 miliarde de euro reprezentând fonduri europene.

Leonard Orban (50 de ani)

  • 2001-2004 – negociator-şef adjunct al României cu Uniunea Europeană.

  • Decembrie 2004 – aprilie 2005 – negociator-şef cu Uniunea Europeană.

  • 2006 – şeful delegaţiei României pentru negocierea aderării la Spaţiul Economic European.

  • Ianuarie 2007 – februarie 2010 – comisar european pentru multilingvism.

  • Din martie 2010 este consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene.

Posted in Banci, Financiarwith Comments Off on Leonard Orban, “tarul” fondurilor UE

Dominique Strauss-Kahn, americanii, romanii si justitia05.20.11

aabanca

Cazul DSK surclaseaza o buna parte dintre subiectele zilei. Nu in fiecare zi ai ocazia sa vezi la TV un sef de FMI, cu catuse la maini. Pe de alta parte, cazul DSK are impact, mai mic ori mai mare, in aproape toata lumea. (Vezi Grecia, de pilda, tara aflata in dificultate financiara, pe cale sa incheie un nou acord cu FMI).

Ce efect au intamplarile din America pentru romani ? Dincolo de conotatiile financiare, cred ca pe noi, pe romani, ne impresioneaza felul in care actioneaza justitia americana. Obisnuiti cu justitie de Dambovita ( azi arestam, “judecam la TV”, maine eliberam, etc), ramanem oarecum surprinsi vazand cat tupeu au judecatorii SUA sa acuze ditamai seful FMI.

Cata apa va mai curge oare pe Dambovita pana cand justitia romaneasca va reincepe sa se bucure de increderea romanilor ? Hm, greu de spus !

Posted in Banci, Politicawith Comments Off on Dominique Strauss-Kahn, americanii, romanii si justitia

  • You Avatar