Archive for the ‘Financiar’

654 milioane de euro pentru deseuri, biodiversitate, manegement risc si calitate aer04.20.16

ARBIO-950x150

Marti, 19 aprilie 2016, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat oficial Ghidurile solicitantilor pentru proiecte in sectoarele: deseuri, biodiversitate, managementul riscului si calitatea aerului din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020.

Este vorba de o alocare de 654 milioane de euro, care reprezinta 5,5% din alocarea totala aferenta programului, de 11,98 miliarde euro.

Mai multe detalii aici.

Transformati deseurile in Energie !

Cea mai rentabila valorificare a deseurilor o reprezenta transformarea acestora in energie, fie ca vorbim de ferme ori unitati de productie, etc.

Cum puteti afla informatii despre astfel de tehnologii ? In Romania, singura expozitie specializata exclusiv pe promovarea de echipamente de biomasa, biogaz si alte echipamente eficiente energetic, unde puteti sta de vorba cu producatori si distribuitori de echipamente,  este RoEnergy Romania. Urmatorul targ va avea loc in vestul tarii, la Timisoara in 19-21 octombrie 2016.

Ajuns la editia a V-a, Targul RoEnergy va acoperi urmatoarele tematici: biomasa, biogaz, cogenerare, energie solara, PV, eficienta energetica,  microhidroenergie, energie eoliana, infrastructura energetica, platforma led, etc.

Informatii suplimentare si inscrieri se pot solicita pe: info@roenergy.eu

Posted in Energii Regenerabile, Financiarwith Comments Off on 654 milioane de euro pentru deseuri, biodiversitate, manegement risc si calitate aer

BIRD acorda 48 milioane de euro pentru combaterea poluarii cu nutrienti04.15.16

cropped-grau.jpg

De acum inainte, Romania va putea lupta mai eficient impotriva poluarii cu nutrienti, datorita acordului incheiat intre statul roman si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de 48 milioane de euro, potrivit unui comunicat postat pe MFP.

Redam in continuare comunicatul:

Acord de împrumut pentru reducerea poluării

România a încheiat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare un Acord de împrumut în valoare de 48 milioane de euro pentru sprijinirea controlului integrat al poluării cu nutrienți. Documentul a fost semnat la Washington de către Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice și de Cyril Muller, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.

„Proiectul Băncii Mondiale semnat la Washington va contribui cu resurse suplimentare, cunoştinţe și sprijin instituțional în vederea promovării celor mai bune practici de producție agricolă și va consacra o nouă modalitate de a face agricultură. România are o populație rurală importantă. Guvernul Român acordă importanța cuvenită producției durabile în zonele rurale și bunăstării populației rurale”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice.

„Banca Mondială este încântată să susţină România prin furnizarea de resurse suplimentare în vederea combaterii poluării solului și apelor subterane, protejând în același timp sănătatea românilor ce locuiesc în zonele rurale și potențialul sectorului agricol”,a declarat Cyril Muller, Vicepreședinte al Băncii Mondiale.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor implementează în prezent prima fază a Proiectului privind Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți. Obiectivul este acela de a reduce pe termen mediu și lung poluarea cu nutrienți a resurselor de apă și sol ale României și, în final, a Dunării si Mării Negre.

Prin finanțarea suplimentară semnată acum la Washington, proiectul va fi extins la întreg teritoriul țării, și va cuprinde atât investiții la nivelul comunităților locale, cât și măsuri de consolidare a capacității instituționale.

Astfel, la nivelul comunităților locale se urmărește optimizarea managementului deșeurilor animale și menajere, plantarea de perdele forestiere de protecţie împotriva deversării de nutrienţi, plantarea de arbori și împăduriri, furnizarea de echipamente pentru îmbunătățirea facilităților existente de stocare a gunoiului de grajd și de producere a compostului.

În ceea ce privește consolidarea capacității instituționale, Administraţia Naţională ,,Apele Române” va primi sprijin pentru monitorizarea și raportarea către Ministerul Mediului și Uniunea Europeană a datelor referitoare la calitatea apelor de suprafață și subterane.

Va fi desfășurat un program complex de pregătire și formare a personalului instituțiilor de nivel național, regional și județean. De asemenea, va fi furnizată asistență tehnică pentru actualizarea Codului de bune practici agricole și vor fi desfășurate activități de training și demonstrații la nivelul fermelor, pentru promovarea adoptării și respectării de către fermieri a acestui Cod, precum și acțiuni de informare publică.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor într-o perioadă de aproximativ 6 ani, ultima tragere din împrumut urmând să aibă loc la finele lui martie 2022.

 

Posted in Financiarwith Comments Off on BIRD acorda 48 milioane de euro pentru combaterea poluarii cu nutrienti

APIA incepe platile pentru suprafata ! In schimb, crescatorii de animale trebuie sa mai astepte04.08.16

 bani
Potrivit APIA, incepand de astazi ( vineri 8 aprilie 2016 ), se va incepe virarea banilor reprezentand subventia pe suprafata pe 2015 in conturile fermierilor. Din pacate, crescatorii de animale va trebui sa mai astepte dupa ajutorul financiar pe anul 2015, pana pe data de 30 iunie 2016, termenul anuntat de APIA in ceea ce priveste zootehnia.
Dupa cum se stie, intarzierile platilor aferente lui 2015 a generat o stare de nemultumire majora in Romania, pentru o prea mare parte dintre fermieri acesti bani facand diferenta dintre a fi si a nu mai fi.

Posted in Financiarwith Comments Off on APIA incepe platile pentru suprafata ! In schimb, crescatorii de animale trebuie sa mai astepte

Banii vin, problemele raman03.24.16

 bani

Aflam ca, sub presiunea strazii,  Guvernul a facut rost de bani pentru plata subventiilor restante fata de fermieri. Este vorba de suma de 3,6 miliarde de lei, fonduri imprumutate de la Ministerul Finantelor.

Trei lucruri sunt de remarcat:

  1. Eterna problema a softului tinde sa se transforme – daca deja nu s-a produs – intr-o problema strategica-nationala. Oare, guvernantii chiar nu pot mai mult ??
  2. Daca nici acum, cand avem cel mai Agricol Sef de Guvern din ultimii 26 de ani incoace ( Dacian Ciolos este  fost Ministru a Agriculturii dar si ex-Comisar European pe Agricultura ), nu sustinem Agricultura, atunci sa-mi spuna cineva, oare cand vom putea face asta ?
  3. Mai nou ( vezi scandalurile cu branza, etc ) agricultura re-revine in actualitate cu un subiect extrem de important, vital pentru Romania: vanzarea terenurilor agricole catre straini. Credem ca e momentul ideal pentru schimbari legislative majore in interesul romanilor si al fermierilor romani.

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Banii vin, problemele raman

Drumul spre bunastare al satului romanesc: noi criterii de acces la bani europeni03.22.16

berlin

 

Primul-ministru Dacian Ciolos doreste sa lase ceva important in urma sa in domeniul agricol: imbunatatirea reglementarilor care vizeaza accesul agricultorilor la sursele de finantare europene.  Daca realitatea va confirma planurile de pe hartie,  horticultorul Ciolos are toate sansele sa intre in memoria definitiva a satului romanesc drept reformatorul acestuia.

Recent, Guvernul a descoperit un lucru care era evident pentru multi dintre cei care au legatura cu agricultura si mediul rural. Care este acesta ? Faptul ca  97% dintre gospodariile din satele romanesti nu pot primi bani europeni (raman in afara finantarilor PNDR) din cauza pragului ridicat de eligibilitat (8. 000 Euro productie standard). Altfel spus, in acest moment doar 3% dintre agricultorii romani pot primi fonduri europene. Din acest motiv, reiese, o data in plus, daca mai era nevoie,  de ce micile exploatatii agricole sunt atat de ineficiente.

 

Astfel ca, pentru a remedia o parte din deficiente, Guvernul a lansat un asa-numit  “Pachet de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate” cu scopul clar de a vitaliza agricultura romaneasca.

Prin acest program, Guvernul urmareste, in primul rand, scaderea pragului de eligibilitate de la 8. 000 euro productie standard (formula de calcul a dimensiunii economice a unei ferme)  la 4000 de euro. Aceasta ar putea avea drept efect cresterea de sase  ori a numarul de potentiali beneficiari (de la 61.000 la 374.000) de fonduri europene PNDR.

Detalii pe website-ul MADR.

 

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Drumul spre bunastare al satului romanesc: noi criterii de acces la bani europeni

Cei mai importanti finantatori pentru Romania pot fi romanii din strainatate02.27.16

bani

“Ne lipsesc investitiile straine, iar fara capital orice dezvoltare devine imposibila”. Recunoasteti acest refren ? Suntem siguri ca-l recunoasteti. Cu totii ignoram insa o sursa reala de capital “strain”, care ne-ar putea enorm. Este vorba despre banii romanilor din strainatate, capital care oricum ajuta Romania an de an sa-si imbunatateasca ratingul de tara. Ne referim la banii trimisi familiilor din Romania de catre romanii din diferite tari europene si nu numai.

 

Ne plangem adesea ca nu sunt bani de investitii, uitand ca Romania are la dispozitie, in anumite conditii, o resursa uriasa de capital: banii romanilor care muncesc in strainatate. Sigur ca nu toti romanii in cauza ar fi dispusi sa se intoarca maine dimineata in tara pentru a-si pune pe picioare propria afacere, insa o parte, in anumite conditii, repet, cu siguranta ar face aceasta incercare. Au riscat ei viitorul optand sa plece din tara, de ce n-ar mai risca o data intorcandu-se acasa ?

50-100 de miliarde de euro

Va intrebati despre cati bani ar putea fi vorba ? Conform presei din Romania, care citeaza diverse surse si statistici, actualmente in strainatate lucreaza circa 3 milioane de compatrioti. Adunand economiile tuturor, ajungem la o suma cuprinsa intre 50-100 miliarde de euro. Sigur, cifrele reprezinta estimari, care sunt destul de largi. Este insa de retinut realitatea, deosebit de interesanta.

Cum poate fi creat Visul romanesc ?

Exista visul american, rigoarea nemteasca, corectitudinea britanica ori ce mai doriti dumneavoastra. Oare ce ce n-ar putea fi creat si Visul romanesc ?

Cei plecati la munca in Occident stiu ca, de fapt, acest vis, de a se intoarce in Romania pentru a-si face un mic business chiar exista. Astfel ca, dintr-un anumit punct de vedere, referindu-ma aici aici la aspectul psihologic, nici nu mai trebuie facut mare lucru.

Este nevoie – si aici intervine rolul statului- de crearea unui cadru legal adecvat si prietenos. Mai ales ca acum vorbim de atragerea acasa a unor romani, ceea ce ar presupune, asadar, un argument in plus.

Avem Prima casa, Primul credit, etc. Haideti sa facem un Primul fermier roman intors din Spania  ori cum doriti dumneavoastra sa-l numiti !

Important este sa le oferim ceva bun, care sa-i incurajeze pe  romanii care vor sa-si asume acest risc.

Cum o mare parte dintre romanii de afara lucreaza tocmai in agricultura si constructii, iar Romania are nevoie atat de agrciultura cat si de constructii, propunem sa incepem cu cele doua domenii. Dupa care putem continua si cu altele.

Ce spuneti ?

 

 

Posted in Economie, Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Cei mai importanti finantatori pentru Romania pot fi romanii din strainatate

Fermier activ: cu PFA ori fara PFA ?03.30.15

 

Proiectul OUG referitor la reglementarea platilor directe in 2015-2020 naste controverse aprinse intre fermieri si autoritati. Concret, ne referim la definirea termenului “fermier activ”, respectiv la obligatia ca fermierii care primesc 5 000 de euro ca subventii sa se inregistreze ca PFA ( persoana fizica autorizata).

 

Agricultorii reclama faptul ca sunt pusi pe drumuri si trebuie sa iroseasca prea multe resurse, inclusiv financiare, cu procedurile de dobandire a statului de PFA.

Pe de alta parte, autoritatile doresc cresterea eficientei in ceea ce priveste evidentierea beneficiarilor subventiilor.

In cele din urma, se pare ca reprezentantii Ministerului Agriculturii au gasit rezolvarea. Conform lui George Turtoi, secretar de stat, citat de revista Ferma, actele fermierului trebuie sa arate ca veniturile agricultorului din activitatea agricola sunt mai mari,  adica acestea sunt de cel putin  o treime din total venituri pe care acesta le are ca si persoana. Sau subventia pe care agricultorul va trebui sa o primeasca reprezinta cel putin 5 % din total venituri pe care acesta le are ca persoana.

 

 

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Fermier activ: cu PFA ori fara PFA ?

Ce poate face un tanar fermier cu 40.000 de euro, banii “de instalare” primiti de la UE ?05.03.13

 

Conform unor surse oficiale ( Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit ),  pana in prezent,  peste 9.500 de tineri au semnat contracte de finantare pentru instalare in mediul rural in valoare de 211,6 milioane de euro, din fonduri europene ( Masura 112 Instalarea tinerilor fermieri prin Programul National de Dezvoltare Rurala ).

Cu alte cuvinte, fiecare tanar, cu varsta de sub 40 de ani, care doreste sa se faca fermier, primeste un cadou de 40.000 de euro. Desigur, ne referim la cei care s-au incadrat in criteriile stabilite.

Surse oficiale mai spun ca solicitarile pe aceasta masura au fost duble fata de bugetul alocat de CE.

Ce poate face un tanar cu 40.000 de euro ?

1. Sa-si cumpere tractoare si utilaje agricole second-hand.

2. Sa aloce o suma de bani pentru inceperea ciclului de productie ( inputuri, motorina, etc)

3. Sa inchirieze spatiu de depozitare.

4. Sa faca demersuri pentru obtinerea unor contracte de desfacere a produselor.

 

In ce masura credeti ca reuseste sa faca aceste lucruri un tanar fermier cu suma de 40.000 de euro ? De cati bani considerati ca ar avea nevoie un tanar pentru a deveni un autentic producator agricol ?

 

 

Posted in Fermieri & Companii, Financiarwith Comments Off on Ce poate face un tanar fermier cu 40.000 de euro, banii “de instalare” primiti de la UE ?

Fermierii asteapta sa recolteze peste un miliard de euro in 201303.26.13

 

Potrivit Coceral, o organizatie care reuneste traderi si procesatori din Europa, in 2013, Romania va obtine o productie totala de circa 6,1 milioane de tone de grau. Fata de anul precedent, aceasta productie ar reprezenta o crestere cu circa 22 la suta.

Pentru economia tarii, o astfel de productie echivaleaza cu venituri de peste 1 miliard de euro, o cifra absolut incurajatoare in momentul de fata.

Cum confirma realitatea din teren estimarile analistilor ?

Pana in prezent, fermierii romani raman optimisti. Cele mai puternice argumente ale acestora sunt:

1. Starea de vegetatie a plantelor, la iesirea din iarna ( densitatea, infratirea,etc).

2. Refacerea echilibrului hidric din sol ( ajutat de zapada din iarna si ploile din prezent).

3. Contextul international favorabil. ( cererea in crestere).

 

Posted in Financiar, Preturi & Pietewith Comments Off on Fermierii asteapta sa recolteze peste un miliard de euro in 2013

De ce se traieste greu in Romania ?04.23.12

romania
Conform Institutului National de Statistica ( INS), romanii cheltuie jumatate din bani pe mancare, bauturi si tigari. In acelasi timp,
francezii, italienii, spaniolii ori germanii nu aloca mai mult de un sfert din venituri pe mancare.
In calcule aproximative, acest lucru inseamna ca, dintr-un salariu de 1000 de lei, 250 de lei se duc lunar pe mancare. Defalcat, rezulta ca in sapte zile, un roman da 50 de lei mancare. Dar cate mai poti cumpara astazi cu doar 50 de lei ? Fara sa mai punem si tigarile, la socoteala, evident ?  Sa te incadrezi saptamanal intr-un cos de 50 de lei,  sa recunoastem, nu este tocmai usor.
Desigur, la situatia de fata s-a ajuns din cauza stadiului de dezvoltare a agriculturii si faptului ca Romania importa “la greu” mancare din Occident.

Posted in Economie, Financiarwith Comments Off on De ce se traieste greu in Romania ?

  • You Avatar