Archive for the ‘Note & Editoriale’

Adevaratul pericol: Romania fara romani02.20.11

hands-pt-batrani

Conform INS, citat de www.businessday.ro, actualmente, in Romania se inregistreaza cea mai scazuta rata a natalitatii si a casatoriiilor din ultimii 60 de ani. Este rau cand economia merge prost, este rau cand ne confruntam cu calamitati naturale, este rau cand constatam ca fermierii sunt saraci, este rau cand vedem cata coruptie avem in tara. Insa cand observam astfel de evolutii – ma refer la rata natalitatii si a casatoriilor – putem spune ca este groaznic. Este limpede ca, mergand intr-un astfel de ritm, nu suntem departe de ziua in care Romania va ramane fara…romani.

Exista si in prezent o serie de sate puternic depopulate. Ce-o sa ne facem cand vom vedea ca fenomenul isi va arata primele efecte. Ma rog, unele deja se resimt.

Ce se va intampla cu bugetul de pensii peste doar cativa ani ? Cine va mai sustine economia Romaniei ? Cum ne mai putem salva din situatia dramatica in care am ajuns ?

Posted in Note & Editoriale, Politicawith Comments Off on Adevaratul pericol: Romania fara romani

Semnul lui 2011 ?12.31.10

Dupa datina, cumpana dintre ani e vremea bilanturilor.

Cum a fost, asadar, 2010 pentru fermieri ? Dar mai ales cum va fi 2011 ? Ce se va intampla cu reforma PAC ? Cum vor evolua politicile guvernamentale? Jucatorii mari ce rol vor continua sa joace? Ce se va intampla cu fermierii mici? Incotro vor evolua productiile ecologice? Va fi cautat biogazul ? Ce sanse au biocombustibilii pe piata din Romania?

Si multe alte intrebari se pot pune despre agricultura. Raspunsurile, din pacate, sunt mai greu de dat. Evident, ma refer la raspunsuri calificate, pertinente, nu la cele “de ocazie”.

Cel mai probabil, fara sa intram in amanunte, 2011 va continua trendul lui 2010. Fermierii mai mari, potenti financiar,  o vor duce mai bine, pe cand cei mici, mai saracaciosi,  vor continua sa se zbata pentru supravietuire. Am spus ceva nou ? Ei bine, noutatea e ca, de fapt, 2011 va reconfirma un adevar vechi de cand exista agricultura pe fata pamantului. Aceea ca fara asociere – termen sub care se ascund o gramada de avantaje – nu se va mai putea supravietui in curand. Da, asta poate fi “semnul” lui 2011 !

La Multi Ani ! 🙂

Tags: ,

Posted in Note & Editorialewith Comments Off on Semnul lui 2011 ?

Fermierii romani, laudati in UE10.10.10

Presa internationala scrie ca Romania a ajuns pe locul 2 in UE la productia de porumb din 2010.  Deci, se poate sa ajungem si noi pe prima pagina cu noutati economice pozitive. Mai avem putin de lucru sa refacem septelul de animale iar apoi putem spune ca, intr-adevar, tara noastra are agricultura care o merita.

Conform previziunilor facute de PAC, agricultura din Romania trebuie sa se integreze treptat in agricultura europeana. In acest scop, de altfel, se acorda subventiile agricole, tocmai in ideea ca tarile din Est sa ajunga din punct de vedere agricol la nivelul tarilor din Europa Occidentala.

Faptul ca Romania a obtinut o productie buna de porumb anul acesta ne aduce, cu siguranta,  o “bila alba”.

Posted in Fermieri & Companii, Note & Editoriale, Preturi & Pietewith Comments Off on Fermierii romani, laudati in UE

Suntem mai liberi decât un iobag din Evul Mediu?02.15.10

Bună întrebare, nu? Citiți întreaga poveste aici, apoi votați !

Tags:

Posted in Note & Editorialewith 2 Comments →

Ce are si ce nu are noul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru12.21.09

Dupa cateva variante, Emil Boc s-a oprit la Mihail Dumitru, ca fiind omul ideal, in situatia data, pentru portofoliul Agriculturii. Ce a gasit premierul la Mihail Dumitru?

In randurile ce urmeaza o sa vedem atat punctele tari cat si punctele slabe ale lui Mihail Dumitru.

Ce are Mihail Dumitru?

Iata cateva lucruri care il caracterizeaza, se pare, pe potentialul ministrul al Agriculturii:

1. Tanar ( a absolvit Facultatea de Economie Agrara din cadrul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti in 1988).

2. Tehnocrat ( neremarcat ca afiliat politic )

3. Expertiza in cercetare ( a lucrat la Institutul de Economie Agricola)

4. Experienta in relatia cu Uniunea Europeana.

5. Autor de lucrari academice.

Pe scurt, Mihail Dumitru poate fi definit ca un tehnocrat, bine scolit, cu relatii la UE si in mediul academic.

Ce nu are Mihail Dumitru ?

1. Experienta manageriala.

2. Relatia cu economia reala, daca putem spune asa. ( Mihail Dumitru a muncit doi ani la o ferma )

Cu observatia ca atat experienta manageriala cat si relatia cu economia reala (interdependente ) sunt importante. Ceea ce nu inseamna ca Mihail Dumitru nu poate avea calitati manageriale si abilitati de a percepe intocmai economia reala.

In ceea ce ma priveste, il prefer pe Mihail Dumitru in locul altor nume “grele”, care s-au vehiculat pentru aceasta pozitie. Dincolo de plusuri si minusuri, cred ca Mihail Dumitru are capacitatea de a vedea lucrurile in perspectiva, deci ar putea pune umarul la alcatuirea unei strategii pe termen lung de dezvoltare a agriculturii si satului romanesc. Si inca ceva important: pare sa fie un om cinstit.

Posted in Note & Editoriale, Politicawith 89 Comments →

Vreti un job la APIA ?12.14.09

La prima vedere, un job la APIA inseamna un loc caldut, bine platit, unde nici nu te “omori” cu lucrul. Cel putin asa se vad lucrurile din exterior. Dinauntru, adevarul pare a fi altul. Orele suplimentare, termenele si sarcinile care trebuie respectate nu sunt chiar profilul ideal pentru o slujba “la stat”.


Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) se numara printre putinele institutii de stat care fac angajari in aceasta perioada. Astfel, in ultimele 3 luni, de exemplu ( septembrie, octombrie, noiembrie 2009), APIA a incadrat 42 de persoane, pe diverse functii de executie ori de comanda, temporare ori permanente, la centrelele din tara. Pe luna in curs, deja au fost scoase la concurs 6 pozitii ( 4 in Bucuresti, respectiv cate unul in Ilfov si Harghita).

Dupa cum se stie, APIA este institutia care se ocupa de gestionarea subventiilor pentru agricultura, majoritatea unitatilor din tara beneficiind de conditii adecvate de munca, cat si de salarii corespunzatoare, peste media bugetarilor in general.Un consilier principal, de pilda, poate incasa circa 1900 RON, in mana, aici fiind incluse toate sporurile.

Carcotasii spun ca angajatii APIA nu si-ar merita salariile primite si ca, uneori, nu se justifica nici numarul mare al personalului, care activeaza in centrele din teritoriu. Eu cred ca nu salariile APIA ar trebui sa ne ingrijoreze in primul rand, ci calitatea muncii lor. Cata vreme functionarii APIA au rezultate, e normal sa fie platiti pentru activitatea lor. In caz contrar, desigur, ar trebui sa fie dati afara, la fel de usor cum au fost primiti in institutie.

De asemenea, consider ca este gresit sa vorbim la modul general despre salariile functionarilor APIA. Cand faci referire la salariu lui Popescu, de exemplu, trebui obligatoriu sa analizezi prestatia acestuia. Numai in acest fel poti afla daca Popescu isi merita banii primiti ori ba.

Posted in Note & Editorialewith 39 Comments →

La multi ani Romania ! Doamne ajuta !12.01.09

steagul-romaniei

Posted in Note & Editorialewith 1 Comment →

Eveniment CRPE: Viitorul PAC-oportunitati si provocari pentru Romania11.19.09

Maine, Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) impreuna cu Ambasada Olandei vor sustine conferinta “Viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) – oportunitati si provocari pentru Romania”.

Potrivit organizatorilor, conferinta intentioneaza sa aduca in dezbatere viitorul PAC si sa analizeze provocarile PAC pentru Romania. In cadrul conferintei va fi prezentat si discutat si ultimul raport al CRPE asupra PAC.

Detalii despre program si participanti gasiti pe site-ul CRPE.

In opinia mea, evenimentul de maine poate constitui un reper important pentru strategia agricola autohtona. Cu o singura observatie: nu inteleg de ce organizatorii nu au invitat si un reprezentant al mediului privat din agricultura. La urma urmei, cum putem vorbi de fermieri in absenta lor?

Tags: ,

Posted in Note & Editorialewith 22 Comments →

Stiri agricole10.27.09

Unde se vinde vinul cel mai bine ?

Ce ar putea face bancile pentru agricultura?

Razboiul producatori-retaileri, amplificat de criza

Posted in Note & Editorialewith Comments Off on Stiri agricole

Fermierii se pot intoarce la munca !10.20.09

Conform prognozei  Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), in urmatoarele 3 zile vremea urmeaza sa se incalzeasca treptat, dupa cum urmeaza:

–         In data de 21.10.09, ziua,  temperaturi  intre 9 si 19 grade Celsius, respectiv noaptea, temperaturi  intre -6 si -10 grade Celsius.

–         in date de 22.10.09, ziua, temperaturi intre 10 si 20 grade Celsius, respective noaptea intre -1 si -13 grade Celsius.

–         in data de 23.10.09, ziua, temperature intre 16 si 22 grade Celsius, respective noaptea intre 1 si -14 grade Celsius.

O veste buna este si faptul ca ploile se  restrang, astfel ca fermierii isi vor putea executa lucrarile agricole de sezon.

Posted in Note & Editorialewith 118 Comments →

  • You Avatar