Archive for the ‘Marketing’

Fermieri din toata Europa, Internetul va asteapta pe Reteaua de socializare a agricultorilor !12.06.14

images

In ziua de astazi, a fi la zi cu noutatile din domeniul in care operezi este mai mult decat o cerinta obligatorie.  Fermierii, desigur, nu fac exceptie. DE curand, Uniunea Europeana a avut o initiativa interesanta: crearea unei retele speciale pentru agricultori.

Astfel ca toti cei implicati intr-un fel ori altul in agricultura, incepand de la  fermieri, proprietarii de teren, investitori si pana la cercetători, retailerii agroalimentari ori funcţionari publici din Uniunea Europeană vor putea  schimba idei pe diverse teme legate de agrobusiness. Plus ca jucatorii din agribusiness ar putea  aplica împreună pentru proiecte finanţate pe bani europeni.

Proiectul despre care va vorbim poata numele de:  Parteneriatul European pentru Inovaţie (EIP-AGRI –https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en).

 

Ce pot castiga fermierii romani din aceasta retea de socializare pentru agricultori ?

Reteaua de socializare a fermierilor inseamna inainte de toate INFORMATIE. Fie ca vorbim de fonduri europene, de proiecte de cercetare ori de anumite boli ori daunatori, fermierii din orice tara europeana pot comunica usor intre ei pentru a se informa reciproc.

Un alt rol al retelei de fermieri este faptul ca cumuleaza intr-un singur loc cat mai multe informatii specifice agricultorilor.

In era tehnologiei informatiei, trebuie salutat faptul ca, iata, cei care produc hrana noastra cea de toate zilele, vor beneficia din plin de aceste cuceriri ale stiintei si tehnicii.

Posted in Fermieri & Companii, Marketingwith Comments Off on Fermieri din toata Europa, Internetul va asteapta pe Reteaua de socializare a agricultorilor !

Inchiriez cires. Oferta limitata !10.29.14

aPOMI

 

Daca inca mai aveti indoieli cu privire la inventivitatea fermierilor, cu siguranta ca urmatorul caz vi le va spulbera.  Este vorba de un fermier din Anglia, care, nici mai mult nici mai putin,s-a gandit sa-si optimizeze costurile prin inchirierea de pomi fructiferi. Altfel spus, in loc sa-si vanda fructele in piata ori la furnizori, britanicul a optat pentru inchirierea pomilor, anual,  la un anumit pret. 

Lista de asteptare pentru a inchiria un cires

Michael Dallaway, pomicultor din UK  ( mai precis din  Kent/ East Sussex ), a ales ca, in loc sa-si valorifice intreaga recolta de cirese prin metodele clasice ( la supermarket, piata, procesatori, etc), sa inchirieze o parte din pomii fructiferi. Pentru 2015, deja nu mai este liber nici un cires pentru a putea fi inchiriat. Astfel ca, daca va doriti un cires in livada lui Michael din Kent, trebuie sa aplicati pentru lista din 2016.

 

Cat costa un cires

Pentru a dobandi  un cires din ferma  lui Michael, pentru un an, nu trebuie decat sa va inscrieti online. Desigur, tot online, urmeaza sa achitati o taxa, care se ridica la  £45 (£43.50 plus £1.50 transaction fee). Apoi, dupa o programare prealabila a lui Michael, chiriasii sunt asteptati sa-si recolteze cu mainile lor ciresele.

Potrivit lui Michael, in supermarket un kilogram de cires costa  intre  £6 – £12 per kilogram. Intr-un an bun, dintr-un cires se recolteaza intre 12-15 kilograme de fructe. La aceste calcule, se adauga, bineinteles, ceva ce nu se poate cuatifica in bani: bucuria  de a petrece, impreuna cu familia ori prietenii, cateva ore in ferma din Kent.

Idei pentru fermierii romani

Ar merge oare un astfel de sistem si in Romania ? Internet avem, ciresi asisderea. Cine n-ar dori sa poata culege cu familia cateva kilograme de cirese taman din pom.

 

 

 

 

Posted in Marketing, Preturi & Pietewith Comments Off on Inchiriez cires. Oferta limitata !

Cum îi poate ajuta tehnologia pe comercianții de alimente03.10.13

 

Faptul ca tehnologia patrunde tot mai mult in viata noastra nu mai este demult un “secret” pentru nimeni. Iata insa ca tehnologia ajunge sa fie un lucru aproape vital pentru orice tip de business. Cine s-ar fi gandit, de exemplu, cum ar putea ajuta tehnologia magazinele care vand alimente ?

Recent, un grup de (Corey Capasso, Wesley Barrow şi Marc Ferrentino ) au dezvoltat o aplicatie inedita: un soft care citeste telefoanele inteligente ale clientilor aflati in interiorul magazinului. De fapt, softul afla astfel, cu  “sprijinul” wireless,  obiceiurile de consum ale oamenilor: cat de des intra respectivii in magazin, cat timp stau inauntru, ce tip de mobil au. Cu precizarea ca informatiile sunt non-invazive, neafectand intimitatea consumatorilor.

Proiectul NOMI ( de la Know Me ) releva, dincolo de inovatia tehnica prorpiu-zisa, cat de tare ajunge tehnologia sa ne afecteze viata de zi cu zi.

Posted in Marketingwith 1 Comment →

Top-ul painilor cu E-uri05.05.12

 

Dupa Top 100 Oameni de afaceri ori Top 100 Cei mai bogati romani, iata, mai nou, avem si un Top 10 al painilor cu E-uri de pe piata. Acest inedit clasament “vine”, desigur,  in urma inmultirii controverselor cu privire la calitatea hranei din prezent.

Potrivit analizei realizate de Evenimentul Zilei, citat de Ziare.com, marcile de paine care nu contin aditivi, ci doar faina, apa, drojdie si sare, sunt urmatoarele: Afer Integrala, Agropan, Savoria Toast, Paniform si Vatra Domneasca.

Oare ce tip de Top-uri mai urmeaza: Top-ul celor 50 mai bune rosii, Top-ul primelor 10 tractoare ecologice ori Top-ul celor mai eco erbicide din lume   ?

(Foto: www.scoaladepaine.ro)

Posted in Marketing, Socialwith Comments Off on Top-ul painilor cu E-uri

“La Doi Pasi” – un model german, pentru Romania03.08.12

In ciuda situatiei, sa spunem cel putin incerte, pe care o traverseaza economia in momentul de fata, retailerii ataca piata parca mai virulent decat oricand.  O  “mostra” interesanta ne ofera Metro, prin proiectul “La Doi Pasi”.

Astfel, Metro Cash& Carry Romania invita comerciantii sa adere la o franciza, insa fara plata unei taxe, cum se obisnuieste. Aflam ca, pana in prezent au aparut 200 de solicitanti, dintre care 80 si-au deschis portile magazinelor.

Ca modalitate de lucru, Metro urmeaza sa se ocupe de marketing, in timp de proprietarii magazinelor de administrarea propriu-zisa a afacerii.

Daca lucrurile vor functiona nemteste, modelul Metro poate fi unul de succes. Oare  fermierii romani vor putea juca si ei un rol in aceasta piesa ?

Posted in Economie, Marketingwith Comments Off on “La Doi Pasi” – un model german, pentru Romania

Cum cuceresc romanii Berlinul ? Cu pita de Pecica!01.21.12

berlin

Un comunicat de presa, primit de la Consiliul Judetean Arad, vorbeste despre participarea delegatiei romane la Expozitia Internationala pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura, Saptamana Verde,  Berlin 20-29  ianuarie 2012.

In data de 20 ianuarie 2012, a avut loc deschiderea oficială a celei mai importante expoziţii internaţionale din lume în domeniul alimentar, al agriculturii şi horticulturii. În acest an, România este partener oficial la eveniment, în urma unui acord semnat anul trecut, la Berlin. Din judeţul Arad sunt prezenţi şapte producători tradiţionali. Aceştia expun la Berlin pită de Pecica, salam de sălaş de Nădlac, miere de prune de la Aldeşti, miere de Buteni şi caş de la Arad. De asemenea, din Hălmagiu, profesorul Mugurel Duşan expune o serie de icoane pictate pe sticlă, pe lemn şi picturi naive. La târg este prezentă şi firma Lazar&Sohne, cu produse tradiţionale de carne.

Deschiderea oficială a fost făcută în prezenţa ministrului federal al alimentaţiei, agriculturii şi protecţiei consumatorilor, Ilse Aigner, a lui Valeriu Tabără, ministrul român al agriculturii şi a lui Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură. „Este un eveniment extrem de important pentru promovarea produselor tradiţionale pe tot mapamondul. Aradul s-a remarcat, ca de fiecare dată, într-un mod excepţional. Judeţul contribuie la promovarea produselor tradiţionale româneşti, având expuse la târg, miere, pită, salam”, a spus ministrul Valeriu Tabără.

Aradul este la a doua participare la acest târg. În anul 2011, târgul s-a bucurat de prezenţa a peste 400.000 de vizitatori, iar vânzările au atins cifra de 4.500.000 euro. Au fost prezente peste 55 de ţări participante şi au expus 1200 de standuri. Anul acesta România are 1000 de metri pătraţi, din care 300 au fost alocaţi judeţului Arad, gratuit. La standurile României, pe tot parcursul zilei, s-au auzit acorduri de muzică tradiţională.

„Am făcut şi anul acesta posibilă prezenţa agriculturilor arădeni la acest târg. Îmi doresc ca produsele acestora să fie gustate de câţi mai mulţi europeni, care să aleagă Aradul ca destinaţie turistică şi gastronomică”, a declarat Ana Maria Dumitrean, director Centrul Cultural.

„Prezenţa producătorilor arădeni la acest târg a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad, cărora le mulţumim. Este un pas important pentru promovarea produselor tradiţionale din judeţul nostru”, a precizat Marinela Petrean, preşedintele Asociaţiei producătorilor tradiţionali „Arădeanca“.

Prezent la eveniment, Ioan Mălăieş, director Direcţia de Consultanţă Agricolă Arad, a apreciat: „Acest eveniment este o posibilitate excelentă pentru cunoaştere reciprocă, schimb de experienţă şi gusturi, aşa cum spunea şi doamna ministru Ilse Aigner. În discursurile oficialităţilor prezente s-a pus accentul pe faptul că, în fiecare an, în fiecare zi, se scoate din circuitul agricol foarte mult teren, iar posibilităţile de a face agricultură ecologică pe suprafeţe mari aproape că nu mai există. Constatăm că se mănâncă tot mai mult şi nu se mai pune accentul pe calitate, ci pe cantitate. Acest târg este o ocazie excelentă se a cunoşte calitatea în domeniul agriculturii”.

În prima zi a târgului, ministrul Valeriu Tabără a fost prezent la standurile judeţului Arad, a declarat că cunoaşte foarte bine produsele arădene şi a prezentat el însuşi produsele Lazăr &Sohne.  „Constituie pentru noi noi oportunităţi de deschidere a unor pieţe în partea de vest a Europei. Dacă aducem forţă de muncă în Germania, ne-am gândit să facem cunoscute şi produsele noastre tradiţionale din carne. Produsele noastre combină calitatea cu tradiţia, prin metode tehnologice de înaltă generaţie”, a spus reprezentantul firmei, Viorel Lazăr.

(Consiliul Judetan Arad, comunicat de presa).

Posted in Marketingwith Comments Off on Cum cuceresc romanii Berlinul ? Cu pita de Pecica!

O reteta cu trei castigatori: fermieri, comercianti, consumatori01.15.12

Aparitia lanturilor MiniMax Discount si Mic.ro ar fi trebuit sa fie benefica fie si numai prin faptul ca, logic vorbind, concurenta aduce beneficii consumatorilor. Realitatea ne arata insa ca,  actualmente,  retelele mentionate nu se simt prea bine.

In media au fost publicate o sumedenie de opinii, unele vadit rautacioase, generate probabil de notorietatea proprietarului ( Dinu Patriciu). Desigur, adevarul economic, caci despre acesta vorbim o fi pe undeva pe la… mijloc.

Oricum, proiectele de acest gen raman interesante si sunt de urmarit. Pentru ca, gestionate eficient,  ele pot oferi o altermativa reala la oferta si monopolul marilor lanturi de retail modern.

Sigur ca, ideal ar fi daca astfel de proiecte – magazine de cartier – ar fi infiintate, ori macar aprovizionate direct de catre fermieri. Ar fi, in fond, o retea cu trei castigatori: producatorii, comerciantii si consumatorii. Oare, pe cand ?

Posted in Economie, Marketingwith Comments Off on O reteta cu trei castigatori: fermieri, comercianti, consumatori

Unde pot fugi romanii sa faca afaceri in 2012 ? Trei zone unde inca se pot face bani frumosi12.23.11

africa

Ideea cu cautarea de noi piete de investitii si desfacere nu e noua. Acum insa, o data cu intrarea intr-un  “con de umbra”  a Europei, interesul oamenilor de afaceri romani se indreapta – ma rog, ar trebui sa se indrepte- si spre alte piete. Ce zone ale lumii pot fi, oare, atractive pentru capitalul romanesc ?

1. Zona araba, care importa in prezent “la greu” cereale din Europa si nu numai.

2. Africa, loc unde romanii fac pasi, inca timizi,  de tatonare.

3. Orientul Indepartat, zona apropiata de China si Australia, care nu a gustat – inca- din gustul amar al recesiunii.

Posted in Economie, Marketingwith Comments Off on Unde pot fugi romanii sa faca afaceri in 2012 ? Trei zone unde inca se pot face bani frumosi

Agromalim 2011, capitala agriculturii romanesti09.10.11

Editia Agromalim 2011 face din Arad, pentru cateva zile, capitala agriculturii romanesti. O efervescenta mai rar intalnita a putut fi observata zilele acestea in spatiile exterioare si interioare ale Arad Expo International.

Practic, daca ai vreo legatura cat de mica cu agricultura nu ai cum sa nu gasesti cel putin cateva puncte de interes la Agromalim 2011.

Ce m-a surprins, totusi, cel mai tare ? Poate faptul ca am vazut cum un oras de provincie, de circa 170.000 de locuitori, a izbutit sa atraga atatia expozanti de renume intr-un domeniu foarte popular.

Cateva lucruri mai aparte: reclama facuta de un distribuitor de… cafea ( aparate/filtre de cafea si cafea, deopotriva), bucuria copiilor care se plimbau in carute trase de ponei si mirosul de gratar din curtea Arad Expo International.

Posted in Marketing, Preturi & Pietewith Comments Off on Agromalim 2011, capitala agriculturii romanesti

Cinci conditii pentru o gospodarie taraneasca de “cinci stele”02.21.11

Dobrogea_367

Ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, planuieste revigorarea turismului autohton inclusiv prin alocarea a peste 118 milioane de euro, in urmatorii cinci ani. Printre altele, sefa de la Turism vrea sa promoveze Romania printr-un portal web de exceptie, mizand ca strainii sa dea buzna si sa arunce cu euro peste noi.
In acest context, alaturi de Marea Neagra si Muntii Carpati, oaspetii nostri s-ar putea infrupta, la propriu si la figurat, din traditiile satelor romanesti.

Cum ar trebui sa arate o gospodarie taraneasca pentru a putea caza turisti straini?

1.Sa fie dotata cu baie si toaleta.
2. Sa detina o bucatarie curata.
3. Sa aibe camere curate, confortabile.
4. Stapana casei sa poata oferi mancare traditionala, in conditii corespunzatoare.
5. Imprejurimile sa ofere cel putin peisaje naturale de exceptie.

Ce se mai poate oferi cu resurse minime?

1.Lectii de calarit.
2.Lectii de vanatoare.
3.Lectii de gatit.
4.Drumetii prin zona.
5.Spectacole traditionale ( colinde, cantece populare, jocuri traditionale etc).

Posted in Fermieri & Companii, Marketingwith Comments Off on Cinci conditii pentru o gospodarie taraneasca de “cinci stele”

  • You Avatar