Archive for the ‘Preturi & Piete’

Trend: preturile terenurilor agricole merg numai in sus01.23.15

teren de vanzare

Piata terenurilor agricole din Romania continua sa fie in atentia tuturor, fie ca vorbim de fermieri autentici, oameni de afaceri din alte domenii ori simpli cetateni. Analistii imobiliari, citati in presa cu diverse ocazii, sustin ca preturile terenurilor agricole continua sa creasca cu circa 10-15 % pe an. Iar daca analizam anii precedenti observam ca acest trend este unul real.

Recent, site-uri economice anunta tranzactii de terenuri agricole la preturi cuprinse intre 1.200 euro si 2.500 euro, in functie de anumiti factori: existenta instalatiilor de irigat, surse de apa, calitatea solului, grad de comasare si acte de proprietate. Alti consultanti imobiliari dau drept actuale preturi de 4.000 de euro.

Evaluatori imobiliari sustin ca la formarea preturilor cantaresc uneori si factori subiectivi ori anumite planuri de afaceri bine stabilite.

Exista si voci care sunt de parere ca astfel de preturi ( de peste 2.000 de euro / hectar ) sunt, cel putin in prezent,  exagerate si ca aceste exemple nu reprezinta decat exceptii.

De cealalta parte, fermierii spun ca fara capital si mijloace de productie, terenurile agricole nu pot fi valorificate la maxim. Ca tare, pentru a putea scoate profit este nevoie de resurse insemnate, dincolo de detinerea unor suprafete insemnate de terenuri.

Concluzia

Indiferent de preturile fluturate astazi pe piata, un lucru ramane cert: valoarea terenurilor agricole urmeaza un trend crescator. Cuantumul, ritmul ori viteza de crestere a preturilor sunt discutabile si difera in functie de mai multi factori.

Astazi, un hectar de teren agricol costa intre 1.500 euro si 6.000 de euro, in vreme ce in Uniunea Europeana suprafete similare pot costa pana la 40.000 de euro.  Cand vom ajunge sa practicam si in Romania astfel de preturi, nimeni nu poate sti cu exactitate.

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Trend: preturile terenurilor agricole merg numai in sus

Cat costa sa-ti deschizi o fabrica de suc de mere ?11.11.14

A MAR

 

De ce sa exportam graul, cand putem castiga mult mai mult daca am exporta produse de panificatie ? Ori de ce trimitem in vest camioane de mere, cand ar fi infinit mai profitabil sa exportam suc de mere ?

Ei bine, asa a gandit si Marian Draghia, 35 de ani, un tanar antre­prenor din Brasov, cand a hotarat sa puna bazele unei mici fabrici de productie de suc de mere. El a facut acest pas,   prin firma SaftStupina SRL-D, cu ajutorul fondurilor nerambursabile, dar avand si surse proprii, totalul investitiei ridicandu-se la  de 20.000 de euro.

Planuri in continuare ? Materia prima ( merele ) vin din propria sa livada, intinsa pe 1 hectar. Dupa procesare, tanarul trebuie sa gaseasca magazine de desfacere si, de ce nu, beneficiari in strainatate.

Asadar, se poate ?

 

 

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Cat costa sa-ti deschizi o fabrica de suc de mere ?

Inchiriez cires. Oferta limitata !10.29.14

aPOMI

 

Daca inca mai aveti indoieli cu privire la inventivitatea fermierilor, cu siguranta ca urmatorul caz vi le va spulbera.  Este vorba de un fermier din Anglia, care, nici mai mult nici mai putin,s-a gandit sa-si optimizeze costurile prin inchirierea de pomi fructiferi. Altfel spus, in loc sa-si vanda fructele in piata ori la furnizori, britanicul a optat pentru inchirierea pomilor, anual,  la un anumit pret. 

Lista de asteptare pentru a inchiria un cires

Michael Dallaway, pomicultor din UK  ( mai precis din  Kent/ East Sussex ), a ales ca, in loc sa-si valorifice intreaga recolta de cirese prin metodele clasice ( la supermarket, piata, procesatori, etc), sa inchirieze o parte din pomii fructiferi. Pentru 2015, deja nu mai este liber nici un cires pentru a putea fi inchiriat. Astfel ca, daca va doriti un cires in livada lui Michael din Kent, trebuie sa aplicati pentru lista din 2016.

 

Cat costa un cires

Pentru a dobandi  un cires din ferma  lui Michael, pentru un an, nu trebuie decat sa va inscrieti online. Desigur, tot online, urmeaza sa achitati o taxa, care se ridica la  £45 (£43.50 plus £1.50 transaction fee). Apoi, dupa o programare prealabila a lui Michael, chiriasii sunt asteptati sa-si recolteze cu mainile lor ciresele.

Potrivit lui Michael, in supermarket un kilogram de cires costa  intre  £6 – £12 per kilogram. Intr-un an bun, dintr-un cires se recolteaza intre 12-15 kilograme de fructe. La aceste calcule, se adauga, bineinteles, ceva ce nu se poate cuatifica in bani: bucuria  de a petrece, impreuna cu familia ori prietenii, cateva ore in ferma din Kent.

Idei pentru fermierii romani

Ar merge oare un astfel de sistem si in Romania ? Internet avem, ciresi asisderea. Cine n-ar dori sa poata culege cu familia cateva kilograme de cirese taman din pom.

 

 

 

 

Posted in Marketing, Preturi & Pietewith Comments Off on Inchiriez cires. Oferta limitata !

6.000 de hectare de teren, cu 11 milioane de euro04.22.14

teren de vanzare

Aflam ca fondul de investiţii  Anholt Investment face o achizitie interesanta in tara noastra: cumpara 6.000 de teren arabil cu 11 milioane de euro. Este vorba de suprafete cumulate apartinand unor ferme din judetul Botosani.

De fapt, mai la vedere ( in sens publicitar ) ori mai discret, achizitii straine de teren agricol se petrec in continuu. Si ceea ce scepticii au prezis inca cu 10 ani in urma devine realitate: suprafete importante de terenuri agricole autohtone apartin astazi diverselor companii straine. Cat e de rau acest lucru ramane de vazut peste alti cinci ori 10 ani.

 

Pentru fermierii romani devine din ce in ce mai dificil sa-si mareasca zestrea agricola. Astfel ca, de acum inainte, doar firmele foarte potente financiar vor putea sa-si creasca suprafata agricola.

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on 6.000 de hectare de teren, cu 11 milioane de euro

Fermierii asteapta sa recolteze peste un miliard de euro in 201303.26.13

 

Potrivit Coceral, o organizatie care reuneste traderi si procesatori din Europa, in 2013, Romania va obtine o productie totala de circa 6,1 milioane de tone de grau. Fata de anul precedent, aceasta productie ar reprezenta o crestere cu circa 22 la suta.

Pentru economia tarii, o astfel de productie echivaleaza cu venituri de peste 1 miliard de euro, o cifra absolut incurajatoare in momentul de fata.

Cum confirma realitatea din teren estimarile analistilor ?

Pana in prezent, fermierii romani raman optimisti. Cele mai puternice argumente ale acestora sunt:

1. Starea de vegetatie a plantelor, la iesirea din iarna ( densitatea, infratirea,etc).

2. Refacerea echilibrului hidric din sol ( ajutat de zapada din iarna si ploile din prezent).

3. Contextul international favorabil. ( cererea in crestere).

 

Posted in Financiar, Preturi & Pietewith Comments Off on Fermierii asteapta sa recolteze peste un miliard de euro in 2013

Este bine ori este rau ca strainii cultiva 8% din ogoarele patriei ?09.01.12

Conform Ziarului financiar, care il citeaza pe Florin Marius Faur, fost director APIA, actualmente, in Romania circa 6 % din suprafata agricola este administrata de catre firme straine.

“Se estimează că la nivel naţional sunt 800.000 de hectare de teren agricol, luate mai ales prin arendare de străini”, a declarat vineri la seminarul MEDIAFAX Talks about Sustainable Agriculture Florin Marius Faur, directorul executiv al APIA Timiş, care a condus instituţia la nivel naţional până în urmă cu câteva luni.

Pentru cei implicati in agricultura, anuntul  anterior nu mai este demult o noutate. Intrebarea care se pune este daca acest lucru este bun ori este rau pentru viitorul agricol al tarii.  Vom avea hrana mai scumpa ori mai ieftina in viitor ?

Faptul ca strainii exploateaza 800.000 de hectare de teren agricol are – in opinia mea – parti bune, dar si parti rele.

Avantaje:

-procentul de suprafata agricole necultivata este in scadere pe intreg teritoriul tarii

-infuzie de tehnologie si know-how occidental

-productii si randament mai bune per total

Dezavantaje:

-pretul cerealelor tinde sa fie facut de catre straini

-“nasterea” unui oarecare monopol al productiei si pietei ( similar – daca doriti- cu ceea ce se petrece astazi pe piata carburantilor)

-diluarea strategiilor guvernamentale

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Este bine ori este rau ca strainii cultiva 8% din ogoarele patriei ?

Cat costa porumbul Romaniei: intre 3,6 si 2 miliarde de euro. Nu se stie exact cat !12.21.11

porumb

Romania se numara printre primii producatori europeni si chiar mondiali de porumb. Din pacate, Romania se numara si printre cei care nu dispun de o statistica trasparenta. Bunaoara, in prezent, exista contradictii intre productia totala de porumb 2011 raportata de MADR ( Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ) si alte surse. Unii vorbesc de o recolta de 20 de milioane de tone de porumb, altii au 21 de milioane de tone, in timp ce MADR da 11,4 milioane de tone de porumb.

Diferentele, precum se vede, nu sunt mici. Cuantificate, acestea au o insemnatate enorma.

O recolta de 20 de milioane de tone de porumb valoreaza 3,6 miliarde de euro, pe cand una de 11,4 milioane de tone face 2 miliarde de euro. Un milion de tone de porumb costa 150 de milioane de euro.

Posted in Economie, Preturi & Pietewith Comments Off on Cat costa porumbul Romaniei: intre 3,6 si 2 miliarde de euro. Nu se stie exact cat !

Seceta injumatateste din profitul fermierilor12.19.11

Dupa un an agricol de exceptie, cu productii mari la grau si porumb, cat si cu preturi pe masura, fermierii romani au ajuns, din nou, la necazuri. Este vorba de seceta din ultimele luni ale lui 2011, care le-a calamitat aproape total rapita, dar le-a afectat si graul.

Specialistii afirma ca productiile de grau din 2012 vor fi mai mici cu circa 20-30 la suta. Iar prognozele pe termen lung vorbesc de o crestere spectaculoasa a pretului graului in 2012, lucru generat  de conjunctura economica internationala.

Vestile proaste, din nefericire, nu se opresc aici. Pentru ca porumbul si floarea-soarelui, care urmeaza sa se insamanteze in toamna sunt mult mai sensibile le lipsa apei comparativ cu paioasele. Ceea ce inseamna ca, in lipsa apei, pagubele vor fi si mai mari decat contabilizam in prezent.

Dincolo de pagubele recent produse de seceta, lipsa precipitatiilor devine, iata, o problema majora in Romania, pe fondul inexistentei unui sistem de irigatii functionabil. Mai ales ca meteorologii avertizeaza asupra fenomenului de crestere treptata a temperaturii, in special in sudul si sud-estul tarii, pe termen scurt.

Ce va urma ? Productii mici, preturi mari. Adica, nimic bun la orizont. Sigur, exploatatiile mari au mai sanse de supravietuire, cu diminuarea marjelor de castig, insa ce facem cu fermele mici ?

Posted in Fermieri & Companii, Preturi & Pietewith Comments Off on Seceta injumatateste din profitul fermierilor

Pretul cerealelor, in scadere12.10.11

GRAU

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), in noiembrie 2011, comparativ cu luna precedenta, pretul cerealelor a scazut cu 1%, in timp ce pretul alimentelor a ramas constant.

Principalele cauze: revizuirea in crestere a achizitiilor de cereale pe plan mondial, datorita unor perpective mai bune de recolte in Asia si Rusia, stocurile mari din Rusia, etc.

Ce efecte are pentru Romania ? Pentru fermierii romani care au nevoie de cash, in prag de iarna, nu e o veste buna. Un pret avantajos la cereale ii poate ajuta, in schimb, pe crescatorii de animale, tinand cont de intrarea in anotimpul rece.

Cum va evolua lunile urmatoare pretul cerealelor ? Conform unor opinii, acesta va continua, cel putin pentru perioada imediat urmatoare, sa ramana relativ constant.

Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Pretul cerealelor, in scadere

Piata de motoutilaje agricole, pe val11.06.11

ButMotosapa2

Conform unui comunicat de presa, Ruris, singurul producător autohton de motoutilaje agricole, a înregistrat vânzări de 3,6 milioane de euro pe primele nouă luni ale anului, cu 44% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Pentru finalul lui 2011, compania ţinteşte o creştere de 65% a cifrei de afaceri, până la nivelul de 5 milioane de euro, pe fondul extinderii reţelei de distribuţie şi al eforturilor de marketing şi vânzări. Ruris este singura marcă românească din domeniu cu activităţi de cercetare, dezvoltare şi producţie şi ocupă poziţia de lider în vânzările de motocultoare, motosape şi motocoase.

Compania Ruris este in cautare de distribuitori, ceea ce inseamna ca inca mai este mult loc de crestere.

Mai multe detalii pe www.ruris.ro


Posted in Preturi & Pietewith Comments Off on Piata de motoutilaje agricole, pe val

  • You Avatar